Skip to main content

2023. november 9. 14:18

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön

A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön - Fábri György

„Ne az legyen a téma, hogy mennyivel lettünk kevesebben, hanem az, hogyan legyünk erősek az Úrban” – adott iránymutatást a hétvégére nézve Prőhle Gergely. Isten igéjéből tudunk erőt meríteni, és tudjuk megtartani, építeni közösségeinket – hívta fel a figyelmet köszöntőjében egyházunk országos felügyelője.

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön - Hölvényi György és Prőhle Gergely

A nyitó este meghívott vendége Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője volt, aki a keresztény politizálásról tartott előadást. Az Európai Unióval kapcsolatban többek között úgy fogalmazott: felelősségünk van a szövetséggel szemben. Felelősek vagyunk Európa és saját országunk jövőjéért. A nemzeti európait is jelent, feladatunk, hogy nemzeti karakterünket Európában elfogadtassuk. A tagországokban a szekularizáció egyre szélsőségesebb méreteket ölt, ezzel okosan, bölcsen, határozottan szembe kell szállni. Szerinte annak, aki az uniót kritizálja, mindent meg kell tennie azért, hogy alternatívát, megoldási javaslatot mutasson fel. Szólt arról, hogy kellenek közös élmények, melyek a tagországokat egyesítik, együtt gondolkodásra, együtt cselekvésre ösztönzik. Ilyen például az euró bevezetése, alkalmazása – ezt mi nem éltük át –, a koronavírus-járvány kezelése, valamint az ukrajnai háborúhoz való viszonyulás.

Másnap Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője a tavalyi népszámlálás adatait ismertette. A számokat ismerjük: 176 503-an vallották magukat evangélikusnak. Saját adataink szerint 2011-hez képest 2022-ben egyháztagjaink 84,12 százalékát, a választói névjegyzékben szereplők 84,49 százalékát tartottuk nyilván, míg a népszámlálás 82,06 százalékot mért.

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön - Fábri György

A hazai kereszténység az össznépesség 43 százalékára csökkent: 1,5 millióan nem tartoznak vallási közösséghez, felekezethez, 3,8 millióan nem kívántak válaszolni erre a kérdésre; a választ megtagadók között az idősebbek voltak a legkisebb arányban. A keresztény kisebbségi létet mutatja, hogy mintegy 1,4 millió ember él olyan településen, ahol 50 százaléknál magasabb a vallásosak aránya, a nem vallásosak kétharmada nagyobb településen él. 2011-hez képest 216 településről eltűntek az evangélikusok, vagy kevesebben lettek három főnél. Ugyanakkor 184 olyan község van, ahol megjelent összesen 809 evangélikus. Arra a kérdésre, hogy milyen az „átlagevangélikus”, a felügyelő úgy válaszolt: hatvan–hatvanöt éves, kisvárosban vagy nagy faluban él, közepesen iskolázott.

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön - Korányi András

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem megbízott rektora teológiai szempontokat hozott a számokkal és a jövőképességgel kapcsolatban. Bármit mutatnak a számok, Isten nem változott, ő örök, teremtője ennek a világnak, nem rendül meg a szeretetben – mondta. Isten munkálkodik, mi is munkálkodunk, de a külvilágra való nyitottság, érdeklődés nélkül az evangéliumot hirdetni nem lehet. Kiemelte azt is, hogy több jókedv és szabadságélmény kellene. Véleménye szerint ma pánikhangulat van, a gyülekezetekben sok mindent a szorongás, a kétségbeesés határoz meg. Nem öröm a fogyást elkönyvelni, de bizalommal kell lennünk Isten és egymást iránt. Sok baj van a világban, bennünk, de ne legyünk ennyire negatívak – hangsúlyozta Korányi András –, ebből a negatív mederből ki kell lépni, fel kell szabadulni.

A közösségmegtartás, közösségépítés volt a témája a szombat délutáni beszélgetésnek, amelyet Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője moderált. Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron vármegye főispánja arról beszélt, hogyan szívja el az osztrák munkaerőpiac a magyar munkavállalókat; Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyéből százezren ingáznak Ausztriába, a magyar munkavállalókat szívesen fogadják a szomszédos országban. Szerinte a jövő alapja az oktatás minősége és az, hogy legyenek olyanok pontok, amelyekre közösséget lehet építeni.

2023.11.03 05 Revfulop felugyeloi konferencia 2 nap foto Toth Attila 3

A közösségépítés szép példája a balatonfüredi gyülekezet, amely folyamatosan növekszik, és ahol jóval több evangélikust jegyeznek, mint ahányan a helyi lakosok közül egyházunkhoz tartozónak vallották magukat a népszámláláson. Gabnai Sándor, a Balatonfüred–Dörgicsei Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondta: a gyülekezetben sok az esküvő, távolabbról is érkeznek olyan párok, akik itt szeretnének áldást kapni a házasságukra, később itt kereszteltetik meg a gyermekeiket. A közösség a koronavírus-járvány nyertese, hiszen akkoriban a fővárosból sokan költöztek a Balaton-felvidékre, az üdülőjükbe, és később is ott maradtak. Füreden a szívkórházban is van istentisztelet havonta kétszer, nyaranta vendégeket, vendégcsoportokat fogadnak – idén ötvenet –, Balatonakaliban a felújított tanítólakás várja a csendes helyen pihenni vágyókat, a dörgicsei régi paplak udvara pedig a Pajta program eseményeinek ad helyet a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program részeként. A gyülekezetben nagyon sok a kulturális program, idén már több mint harminc alkalom volt; a lelkész szerint fontos a nyitottság, a rugalmasság.

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön

Este Zászkaliczky Zsuzsanna, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatóhelyettese, a Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség felügyelője tartott előadást Radvánszky Albertről (1880–1963), aki 1923 és 1948 között egyházunk egyetemes és iskolai felügyelőjeként szolgált. A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény október 13-án konferenciát és kiállítást rendezett a néhai felügyelő emlékére megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából.

Az áhítatok és az istentiszteletek a lelki feltöltődést, gazdagodást segítették. Áhítatot tartott Fabiny Tamás elnök-püspök, Korányi András, a Déli, illetve Bencze András, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese. A vasárnapi istentiszteleten ezúttal is a révfülöpi oktatási központ igazgatója, a házigazda Hafenscher Károly lelkész hirdette Isten igéjét.

A felügyelők novemberi eleji konferenciája immár hagyomány, ahogyan az is, hogy az előadások után mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, megoszthatja a többiekkel a gondolatait, a gyülekezetéből hozott jó tapasztalatait. Idén is élénk viták alakultak ki, amelyeket a szünetekben, az esti beszélgetéseken és a Balaton-parti sétákon is lehetett folytatni. Ezekre a találkozásokra, a jövőről való együttes gondolkodásra is nagy szükségük van a felügyelőknek.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső