Skip to main content

2023. november 7. 9:50

„Milyen jó felemelni a gyermekeket”

Letették a kelenföldi evangélikus óvoda alapkövét

A kelenföldi gyülekezet tagjai, újbudai politikusok, lelkészek és egyházi dolgozók közössége ünnepelt együtt Budapest XI. kerületében az Albert utca 26. alatti telken, amikor november 6-án letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét. A régóta várt intézmény építési munkálatai októberben kezdődtek, és várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény.

Letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét

Az alapkőletétel alkalmával tartott istentiszteleten Blázy Árpád, a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és Gáncs Tamás, a gyülekezet parókus lelkésze szolgált a liturgiában; az ünnepi prédikációt Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke tartotta Zákeus története alapján, az intézmény nevében is megtalálható fügefa szerepére helyezve a fókuszt. A püspök az igehirdetésében emlékeztetett arra is, hogy a kelenföldi gyülekezet udvarában is van egy fügefa, mely alatt sokszor beszélgetnek a fiatalok, a lelkészek, Isten igéjére és a másik emberre figyelve.

Zákeus történetére visszatérve Fabiny Tamás kiemelte, hogy a vámszedő alacsony ember volt, és ha nem mászik fel a fügefára, nem látja meg az Úr Jézust. Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című versében a gyermek akkor nyugszik meg, amikor apja felemeli, így kinyílik előtte a perspektíva, és már jóval több mindent lát. „Jó lenne, ha a jövőbeni óvodásokat nem engednénk csak az alacsony perspektívából látni, hanem fel tudnánk őket emelni a szó fizikai és lelki értelmében is. Milyen jó felemelni egy gyermeket és egy nemzetet az új generáción keresztül!” – hangsúlyozta az elnök-püspök, majd megismételte: „Emeljük fel a gyermekeket! Engedjük őket felmászni a fügefákra, és tegyük lehetővé, hogy meglássák Jézust, nemcsak ők, de szüleik is!” Fabiny Tamás köszönetet mondott Magyarország kormányának, a helyi önkormányzatnak, valamint a kelenföldi evangélikus gyülekezetnek is.

Letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét

Az igehirdetés után Gáncs Tamás olvasta fel az alapító okiratot, melyből a jelenlévők megtudhatták, hogy az épülő intézmény lesz az első budai evangélikus óvoda. Miután elhelyezték az alapkövet, Blázy Árpád imádkozott a szolgálatvégzőkért, az építők egészségéért és azért, hogy az építkezés balesetmentesen, a kitűzött határidőre fejeződhessen be.

A köszöntések sorát Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kezdte, beszédében az alapkövek és szegletkövek fontosságáról szólva. „Fontos, hogy jó szegletkövet válasszunk, és kövessük Luthert, aki kiemelte számunkra: »sola Scriptura«, egyedül a Szentírás alapján érdemes élni, melyben már minden meg van írva, ami a társadalmi építkezéshez szükséges.” A kötőanyag pedig – tette hozzá – nem más, mint a másik emberért vállalt felelősség.

Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Újbudát erős, élő, összetartó, befogadó, szolidáris közösségek alkotják. Felidézte Gáncs Tamással való első egyeztetését: azt érezte, hogy a lelkész nyugalmat, békét, optimizmust sugároz, így nem is volt kérdés, hogy a képviselő a támogatásáról biztosítja a kelenföldi evangélikusokat, hogy felépíthessék az óvodát, amelyhez a kerületi önkormányzat biztosította a telket.

Letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét

Zelenák Tímea, az intézmény jövőbeli vezetője Kormos Istvánnak a Vackor az óvodában című verses meséjéből vett idézettel kezdte köszöntőjét, kifejezve reményét, hogy a négycsoportos, a dráma- és mesepedagógia módszerét is alkalmazó óvoda szintén, mint a műben, tágas, fényes, zsibongástól teli lesz majd, ahol a gyerekek testi, lelki és szellemi fejlődését fogják segíteni minden lehetőségükkel. 

A köszöntések sorát Prőhle Gergely zárta. Egyházunk országos felügyelője elsőként az udvaron álló szívlevelű hársfára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Mint fogalmazott, Luther Márton a hársfát a békesség, a közösség jelének tartotta. Ha a hársfa alatt leülünk, eszünk-iszunk, sőt még táncolunk is, az a közösségépítés egy fontos eszköze, lehetősége. „Nagyon remélem, hogy a szülők, akik majd ide íratják be gyermeküket, meg fogják tapasztalni lelkészeink és dolgozóink részéről a derűt, a hitet, a közösségbe és a jövőbe vetett bizalmat és a közösség iránti elkötelezettséget.” Prőhle Gergely végezetül erőt kívánt az építőknek a munkához, valamint erőt a kelenföldi gyülekezetnek: „Adja Isten, hogy még hosszú évtizedeken át itt Lágymányoson, Szentimrevárosban az evangélikusság gyarapodjon hitben és létszámban is.”

keszult magyarorszag korm tamogatasaval 2020

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső