Skip to main content

2024. május 3. 15:00

Földön kívüli tükör embereknek – mit üzen a Resident Alien?

Sci-fibe ágyazott társadalomkritika fekete humorral fűszerezve

A Resident Alien című filmsorozat tízrészes első évada hozta azt az izgalmas élményt, amelyet igazán szeretek a sci-fi műfajban – amikor az alkotók által elképzelt világ olyan mély üzeneteknek kölcsönöz izgalmas díszletet, melyek tükörként szolgálnak az ember számára. A sorozat humoros, néha kicsit fekete humoros társadalomkritika, amely a fő karakter, egy földönkívüli szemszögéből nézve az emberiségnek, így nekem, nekünk is üzen – írja publicisztikába hajló filmajánlójában Balczó Mátyás.

20240503 Resident Alien filmajanlo foto Netflix

Egy ideje már szemeztem a Netflix internetes tartalomszolgáltató kínálatában fellelhető Resident Alien sorozat első évadával, de akárhányszor elolvastam az ajánlóját, rövid mérlegelés után mindig arra jutottam, hogy „köszönöm, de inkább nem”. A változás azután állt be, hogy a menyasszonyom nővére elkezdte nézni a Peter Hogan és Steve Parkhouse azonos címmel megjelent képregénysorozatán alapuló alkotást. Mivel tetszett neki, én is beadtam a derekam, és azt mondtam magamban, „köszönöm, akkor mégis inkább igen”. És jól tettem.

A történetről röviden: miután egy földön kívüli lény balesetet szenved az űrhajójával az Egyesült Államokban, egy Colorado állambeli kisvárosban kezdi el emberinek álcázott életét. A kis közösségben azután tud elvegyülni, hogy a város határában lévő nyaralóban elveszi a New Yorkból odaköltözött orvos, Harry Vanderspeigle (Alan Tudyk) életét, majd felveszi az alakját. Setesután, de viszonylag hihetően megtanul emberként élni, ember mód viselkedni, ebben a formájában próbálja a környező hegyekben megkeresni azt az eszközt, amellyel elvégezheti küldetését, az emberiség kipusztítását.

A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a település polgármestere azzal keresi fel a Harry Vanderspeigle-ként élő idegent, hogy álljon be a város furcsa körülmények között elhunyt orvosának helyére, amíg megtalálják annak utódját. Az idegen nem akar lebukni, ezért vállalja a felkérést, és mivel egy sokkal intelligensebb faj képviselője, gyorsan megtanul mindent, amit egy városi orvosnak tudnia kell. Az álcája tehát megmarad, új munkája mellett tovább keresheti az emberiség kiirtására alkalmas berendezését, azzal azonban nem számol, hogy egy kisfiú eredeti alakjában, földönkívüliként látja őt, ezért, a lebukást elkerülendő folyamatosan a kis Max életére tör – sikertelenül.

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.