Skip to main content

2023. május 2. 10:27

Greta Thunberg esete az evangélikus teológiával

Szóbanforgó Podcast 6.

Próféta-e Greta Thunberg? Mit tud a fiatal svéd lány, amit az egyházak nem? Mit szól két evangélikus lelkész Greta Thunberg díszdoktori címéhez? – mindez kiderül a Szóbanforgó podcast legújabb adásából, melyben Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor Puzsér Róbert kritikus szavaira is reagál.

Szobanforgó podcast plakátja

Március végén jött a hír a nemzetközi sajtóból, hogy Greta Thunberg aktivistát is jelöli a Helsinki Egyetem teológiai fakultása díszdoktori elismerésre. A listán szereplő nyolc személyből három nem kifejezetten egyházi, illetve vallástudományi területen aktív – közülük egy Greta Thunberg. 

A hír bejárta a világi és a keresztény sajtót is, de eddig evangélikus részről nem hangzott el itthon reakció. Azért is fontos, hogy legyen külön evangélikus értelmezése ennek az eseménynek, mivel a fent említett teológiai fakultás evangélikus felekezetű. A Szemlélek portál megkeresésére Martti Nissinen teológiai professzor elmondta, hogy Greta két ok miatt fog június 9-én teológiai díszdoktori címet kapni. Az egyik, hogy fiatal kora ellenére az egész világra hatást gyakorló influenszer, a másik pedig az, hogy ő – a klímaváltozásra irányuló figyelemfelhívása miatt – próféta. Ezt azzal indokolta, hogy a próféták voltak az első olyan emberek, akik előrejelezték egy klímakatasztrófa közeledtét (lásd Hós 4,1–3). Az adás első felében kielemezzük, hogy ezt mégis hogyan kellene érteni.

Az beszélgetés második részében pedig egy másik műsorra reagálunk. A Spirit FM Horváth Oszkár digitálismédia-szakember, zenész, zenei producer és Puzsér Róbert publicista közös, Önkényes mérvadó című műsorának március 24-ei adásában hosszasan beszélt erről a hírről Nagy Gergely református teológus, IT-szakember részvételével. Olyan állítások hangoznak el, mint például: „A lutheránusok mindig is nagyon fogékonyak voltak a világból érkező megváltástanok iránt. A Krisztustól érkező megváltástant mindig könnyen kiegészítették a világból érkező megváltástannal.” És: „…mintha [az evangélikusok] két világ közt ragadtak volna: sem nem katolikusok, sem nem reformátusok, mintha hiányozna valami az identitásukból.” Nos, megszólítva érezzük magunkat, emiatt a Szóbanforgó podcast legfrissebb adásában reagálni is fogunk az elhangzottakra.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.