Skip to main content

2023. július 27. 11:35

Gyorshajtók és baltadobálók

„A borzalmas baleset – amely az én szememben emberölés (bár vélhetően jogilag nem ez fog megállni a bíróságon) – tehetetlen, fortyogó dühöt szült bennem. Mert ez nem egy nagyon kicsi eséllyel bekövetkező szerencsétlenség volt, hanem előre borítékolható haláleset.”

Árpád hídi baleset gyorshajtás miatt

Azon a napon is biztosan sok ártatlan ember halt meg a világon, ismeretlenül is sajnálom őket, a szeretteiket. Ennek a huszonhat éves fiatalembernek az élete viszont ott ért véget egyik pillanatról a másikra, ahol én is gyakran biciklizem. Ennélfogva – és mert naponta látom, hallom Budapesten, a Váci úton, az Árpád hídon a józan ész teljes hiányából fakadó illegális autóversenyzést – ez a tragédia megrendített. A borzalmas baleset – amely az én szememben emberölés (bár vélhetően jogilag nem ez fog megállni a bíróságon) – tehetetlen, fortyogó dühöt szült bennem. Mert ez nem egy nagyon kicsi eséllyel bekövetkező szerencsétlenség volt, hanem előre borítékolható haláleset.

Ha esetleg lenne valaki, aki nem tudja, miről van szó: július 1-jén hajnalban egy hétszáz lóerős (tehát egy mai átlagos személyautónál csaknem ötször nagyobb teljesítményű) autóval a megengedett hetven kilométer per órás sebesség helyett százharminchéttel száguldva halálra gázoltak egy biciklist, aki szabályosan közlekedett a kerékpárúton. Az ámokfutó a szalagkorlátot és a magasított vaskorlátot átszakítva csapódott neki az áldozatnak.

Ha a Deák téren vagy bármelyik másik forgalmas városi csomópontban letakart szemmel baltákat dobálnék mindenfelé, nem az lenne a kérdés, hogy előbb-utóbb megölök-e valakit, hanem az, hogy mikor és kit. Ha száznyolcvanhét balta eldobása után sem hal meg, sérül meg senki, az nem azért történik így, mert így akartam, hanem azért, mert addig kegyelemből nem találtam el senkit. Ha a száznyolcvannyolcadik balta kiolt egy emberéletet, akkor nem hüppöghetek, hogy „jaj, véletlen volt, szerencsétlenség, pech”, mert maga a cselekmény magában hordozta a gyilkosság esélyét.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.