Skip to main content

2023. június 5. 8:50

Istenhívő lesz-e a mesterséges intelligencia?

A kérdés nyilván provokatív és jelen pillanatban értelmezhetetlen. Az Al (Artificial Intelligence, magyarul MI, azaz mesterséges intelligencia) nem fog hinni Istenben, hiszen egy gép, egy eszköz, egy algoritmus. Ellenben ha elkészül az ASI, a mesterséges szuperintelligencia, máris valós felvetéssé válhat a címben megfogalmazott kérdés. 

mesterséges intelligencia - robot

Általános közbeszédünket világszerte a mesterséges intelligencia kutatásának aktuális vívmánya tematizálja. Hetente jönnek az újabb és újabb eredmények, velük párhuzamosan pedig a különböző felhívások és ugyanilyen arányban az intések, hogy lassítsanak a kutatás ütemén az azzal foglalkozó start upok és a globális techcégek. A mesterséges intelligencia szókapcsolat hallatán egyszerre van jelen társadalmunkban a hurráoptimizmus és a sci-fi-hátterű rettegés, mely szerint a gépek öntudatra ébrednek, uralomra tőrnek, majd végleg elpusztítják a ma ismert emberi civilizációt.

Félelmetes?

Az igazság, mint oly sokszor, ezúttal is valahol félúton lehet. A mesterséges intelligenciától valóban félhetünk, hiszen pillanatok alatt alapjaiban fogja megváltoztatni mostani ismert világunkat. Kezdve azzal, hogy az előzetes becslések szerint világszerte mintegy 300 millió munkahely szűnhet meg az Al megjelenése nyomán.

Ezzel párhuzamosan az emberiség jövőjét minden szinten meghatározó találmány miatt aggódók próbálnak nyomást gyakorolni a különböző kormányokra, nemzetközi szervezetekre, hogy azok szorítsák szabályozott, etikus keretek közé a mesterséges intelligencia kutatását, de még inkább annak jövőbeli, várhatóan még nagyobb változással járó felhasználását. Például senki sem örülne, ha egyszer csak találkozna az interneten egy őt kiszolgáltatott vagy megalázó helyzetben ábrázoló, teljességgel valósághű képpel, amelyet valaki viccből, netán tudatos rosszakarattal rajzoltatott meg az MI-vel, és már el is kezdte terjeszteni. Ilyen helyzetben vajon kit terhel a felelősség, egyáltalán nyomon követhető-e, hogy mi történt? 

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

 

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.