Skip to main content

2024. április 23. 8:50

Kémek és hírszerzők

Hegedűs Attila publicisztikája

Te csalsz – én fondorlatos vagyok. Te hazudsz – én kiszínezem a valóságot. Ami nálatok családon belüli erőszak, az nálunk a házassággal együtt járó krízis. És folytathatnám a sort. (...) Sok vitát hallottam: politikait, etikait, teológiait, és szomorúan vettem észre, hogy ez a gondolkodás mennyire sajátunkká lett. Hogy nem akarjuk észrevenni: a hírszerző is csak kém. Hogy a szembenállás elhomályosítja az éleslátásunkat.

20240423 Kemek es hirszerzok Koroszo foto canva

Valamikor 1987 vagy 1988 májusában történhetett, másodikos vagy harmadikos voltam a gimiben (mai számolással tizedikes vagy tizenegyedikes). Érettségi szünet volt. Illetve lett volna, ha nem rendeltek volna be bennünket honvédelmi oktatásra.

Az érettségizők az iskola felső szintjén a termekben írják a dolgozatot, közben mi az alagsori helyiségekben néma csöndben hallgatjuk a meghívott előadót. Álmosító meleg, unalmas téma, mindenki azon tűnődik, hogy miért kell ezt a bornírt dumát hallgatni. A belügytől jött az előadó, és az éppen aktuális külpolitikai helyzetet tárgyalta. Mi úgy néztünk rá, mint ahogyan rám szoktak nézni a diákjaim pénteken a hetedik órában. Kész csőd.

Mi és ti

És akkor mondott két kifejezést, amelyre felkaptam a fejemet: „nyugati kémek” és „keleti hírszerzők”. Felröhögve körülnéztem, hátha más is nevet velem együtt. De semmi, a többiek nyitott szemmel aludtak. Az előadó pedig komoly arccal mondta tovább a sületlenségeit.

Magányos élmény volt egyetlennek lenni az osztályban, aki legalább annyira figyelt, hogy észrevegye: be akarnak minket csapni. Rájöttem, hogy én voltam az egyetlen, akinek leesett az akaratlan poén: hogy a kém és a hírszerző ugyanaz! Csak mi teszünk különbséget – a mieinkről, a „béketáborról” ne mondjunk már olyan csúnya dolgot, hogy kém! A másik oldal, azok az „imperialisták”, no igen, azok gonoszok, azok kémkednek – de mi? Ugyan, mi csak igyekszünk híreket szerezni!

Azóta újra és újra felkapom a fejemet, amikor ezt a jelenséget átélem: amikor ugyanazt máshogy hívjuk egyik és másik oldalon. Te csalsz – én fondorlatos vagyok. Te hazudsz – én kiszínezem a valóságot. Ami nálatok családon belüli erőszak, az nálunk a házassággal együtt járó krízis. És folytathatnám a sort.

Sok év eltelt azóta, és sok vitát hallottam: politikait, etikait, teológiait, és szomorúan vettem észre, hogy ez a gondolkodás mennyire sajátunkká lett. Hogy nem akarjuk észrevenni: a hírszerző is csak kém. Hogy a szembenállás elhomályosítja az éleslátásunkat.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olasható.

 

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.