Skip to main content

2023. július 5. 13:10

Legyen az igenetek igen

„Mit jelent beülni a templomba, hallgatni, igyekezni figyelni, megszimatolni a templom levegőjét, a szeretetvendégségek és más alkalmak örömteli hangulatát?” – veti fel kérdéseit László Lajos Gergely bócsai lelkész, aki hozzáteszi, hogy a személyes élmények nélkül, a gyerekek konfirmációja tényleg csupán egy jó ebéd és egy ajándékként kapott új mobil emléke lesz.

keresztelő

Bócsán az utóbbi évtizedben évről évre mindig több volt a keresztelő, mint a temetés. Egy százötven-százhatvan lelket számláló gyülekezetben nagy kegyelem ez. Tavalyelőtt „személyes rekordot” éltem meg, amikor az esztendő tizedik keresztelőjén hirdethettem az ünneplő családnak Isten szabadító kegyelmét. Idén személyes érintettségem is van apaként, immáron életemben másodjára, hiszen április 30-án volt kisfiunk, Lehel keresztelője.

Keresztelésekkor sokszor elgondolkodom a szülők és a keresztszülők fogadalmain. „Akarjuk!” „Vállaljuk!” Az előbbi talán a könnyebb eset, hiszen, ha nem szeretnék, akkor nem állnának ott az oltár előtt a kicsivel, nem lenne felékesítve a templom, s nem lenne ott a rokonság. No de az utóbbi! Tudjuk-e, mit vállalunk szülőként, keresztszülőként? Mit fogadunk meg, és ki előtt?

Nyilván a lelkész dolga erre felhívni a figyelmet, mint ahogy azt is tudjuk, hogy – pestiesen szólva – ígéretekkel tele van a padlás. S megesik, hogy a keresztelős család legközelebb csak karácsonyok alkalmával téved a gyülekezet közelébe…

Az igazság az, hogy a konfirmáció a keresztelés pillanatában kezdődik.

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.