Skip to main content

2023. augusztus 3. 9:42

Miért járok templomba?

Még a járvány előtt kezdtem el gondolkodni rajta, mi indíthat valakit arra, hogy a gyülekezet közösségéhez csatlakozzon, és mi akadályozhat meg ebben embereket.

Miért járok templomba?

Természetesen rá lehetne fogni a lelkészekre meg a hívőkre úgy általában, hogy az életük nem annyira tökéletes, ahogyan azt elvárnák az emberek. De az az igazság, hogy ha, mondjuk, a helyi fogorvos nem jön be valakinek, akkor esze ágában sincs emiatt fájó foggal tovább élni. Egyszerűen addig megy, míg nem talál egy neki megfelelő doktort, aki segít rajta. Tehát ha valaki nem a helyi gyülekezethez csatlakozik, azt meg lehet magyarázni, de ha sehova sem, akkor abban bizony az illető maga a felelős.

Többféle fórumon tettem fel a kérdést az ország különböző pontjain élő, mindenféle felekezethez tartozó embereknek: „Miért járok templomba/gyülekezetbe/ istentiszteletre?” És mellé tettem az árulkodó másikat is: „Miért nem járok…?” A kérdőíves válaszok lazán odadobottra sikerültek, így személyesebbre váltottam. Több felekezet különböző alkalmain feltettem a két kérdést a résztvevőknek, és azt kértem, hogy kézzel írják le, amit gondolnak erről. És ez már igazán tanulságosra sikerült.

Miért nem járok? Lássuk hát az okokat!

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.