Skip to main content

2023. október 28. 17:51

Népszámlálás 2022: sokkhatás és önvizsgálat

Szóbanforgó Podcast 9.

Mit üzen a társadalom egésze, illetve a hívők közössége, az egyházak számára, hogy a népszámlálás adatai szerint a keresztények aránya ötven százalék alá esett? Magyar sajátosság ez, vagy egy világtendencia része? Visszafordíthatatlan csökkenés vagy csupán egy pillanatnyi epizód a kereszténység kétezer éves történeténében? Hogyan befolyásolja a közvélemény vallásosságról alkotott képét a politikának az egyházakra gyakorolt befolyása? – ezekről a kérdésekről is szó esett a Szóbanforgó Podcast legújabb adásában. Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor evangélikus lelkészek dr. Fábri Györggyel, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelőjével beszélgettek.

nepszamlalas adatok

Egyesek sokkhatásként, mások a hitelesebb missziói munka motivációjaként értékelték, hogy Magyarországon ötven százalék alá esett azoknak az aránya, akik arról nyilatkoztak, hogy valamilyen módon kereszténynek tartják magukat. A Szóbanforgó Podcast 9. adásának résztvevői többek között arra keresték a választ, hogy az adatokból egyházellenesség vagy inkább érdektelenség olvasható-e ki. Szó esett arról is, hogy milyen tanulságokat lehet és érdemes levonni, miben kell változtatnia az egyháznak ahhoz, hogy ne akadályozója, hanem elősegítője legyen az ember és Isten közötti élő kapcsolat kialakulásának.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.