Skip to main content

2023. május 12. 9:21

Optimizmus vs. pesszimizmus

„A tanár úr hogy tud mindig ilyen optimista lenni?” – kérdezett rám őszinte kíváncsisággal az óra közepén egy diákom. Megakadtam, hirtelen nem tudtam mit válaszolni. Valóban az lennék?

optimista felirat egy bögrén: lásd a jót

Emlékeim szerint épp a harmadik parancsolatról beszéltem, arról, hogy a kétnapos hétvége talán arra lenne jó, hogy egy nap alatt elvégezzük a feladatainkat – készülés hétfőre, elmaradt házimunka –, és egy napot a tudatos kikapcsolódásra, semmittevésre szánhatnánk, amikor nem hajtunk, hanem csak hagyjuk, tudatosítjuk és élvezzük, hogy Isten vigyáz ránk. Nem mintha én így élnék, de ki lehetne próbálni. No, ekkor hangzott el az idézett mondat.

Elgondolkodtam: tényleg optimista lennék? Egyáltalán mit jelent annak lenni? A kifejezés a latin optimus szóból – a jelentése „legjobb” – származik. Vagyis optimista az, aki mindig a legjobbat hiszi, aki úgy gondolja, minden a legjobb felé halad. Ez lennék én? Hát nem tudom.

Egy biztos, az ellentéte nem vagyok. Olyan, aki mindig rosszra számít. Ezt már régen tudatosan elhatároztam, és azóta hangoztatom: soha nem leszek hajlandó úgy nézni a világra, hogy régen jobb volt, hogy minden a romlás felé halad. Szinte monomániásan mondok ellene mindenkinek, aki azon panaszkodik, hogy „bezzeg régen”…

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.