Skip to main content

Kultúra

Időbe zárt kérdések a Széchényi-könyvtár kiállításán
Mandzsettagombba beépített órácska, csillagászati eszközök, német nyelvű Biblia 1483-ból, az evangélikus Eperjesi graduál – például ezek is megtekinthetők az interaktív eszközökkel ellátott izgalmas kiállításon. Az idő arcai című tárlat jól sikerült kísérlet az időszemlélet változásának bemutatására. Az Országos Széchényi Könyvtárban jártunk.
A könyvek kedvezménnyel vásárolhatók meg a Luther Kiadó standjánál
Ha te sem tartozol a lakosságnak ahhoz az 58%-ához, amely még sosem vásárolt könyvet, sőt igazi lelkes olvasó vagy, akkor most segítek. Összegyűjtöttem öt nagyon eltérő karakterű kötetet, amelyek között szerelmi szállal átszőtt történelmi regény, terápiás mesekönyv, fantáziát megmozgató igehirdetés-gyűjtemény, egy kitaszított figurát a középpontba állító kultúrtörténeti munka és egy hordoz...
Izgalmak és humor, zene és botrány a vásznon
Mivel a show-biznisz az illúzióra épül, csöppet sem meglepő, hogy van, amikor nem azok lubickolhatnak a sikerben és a népszerűségben, akik ténylegesen megdolgoznak érte. Két májusban bemutatott film is ezt az igazságtalanságot igyekszik orvosolni. A kaszkadőr című film humoros formában, míg a Milli Vanilli: Az évszázad botránya a valós történeteken alapuló mozik drámaiságával.
In memoriam Tompos Kátya
 „Ha Kátya megállt a színpad közepén, megállt vele az idő.” Gáncs Tamás evangélikus lelkész emlékezik a május 31-én hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművészre, énekesre.
Az építészszakma is felfigyelt a Krizsán András építész által tervezett evangélikus templomra. Ezt jelzi, hogy rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésben is részesült a tavaly, reformáció napján felszentelt piliscsabai Béthel evangélikus templom.
Ötven éve jelent meg Weöres Sándor 111 vers című kötete
A 111 éve született Weöres Sándor 50 éve jelentette meg 11 ciklusból álló 111 vers című kötetét. Erre a jubileumra írta ki pályázatát a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 
Június 3-án kezdődik a 35. Budapesti Bach-hét
Kamp Salamon, a Lutheránia Ének- és Zenekar Kossuth-díjas karnagya, az MMA rendes tagja 2024. június 3. és 9. között várja a zeneszerető közönséget a 35. Budapesti Bach-hétre, a Deák téri evangélikus templomba.
Bemutatták Joób Máté A hallgatás terhe című könyvét
Hogyan küzdenek meg az ügynökmúlt sokrétű terheivel a kommunista állambiztonság által beszervezett lelkészek gyermekei, unokái? Milyen stratégiákat alkalmaznak annak érdekében, hogy felmenőik váratlan öröksége hordozhatóvá váljon számukra? Ezekről a kérdésekről is szó esett május 16-án Budapesten, a Deák téri Huszár Gál Könyvesboltban, ahol bemutatták Joób Máté evangélikus lelkész A hallgatás t...
Kiállítás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból
Tolle lege! Azaz: Vedd és olvasd! Ez is lehetne a címe annak az ősnyomtatványokat, két vizsolyi Bibliát és számos különleges bibliakiadást bemutató kiállításnak, amely május 17-én nyílt az egyházunk budapesti székházában található Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban.
Magyar (meny)asszonysorsok a Nemzeti Múzeumban
A vitatható „álomesküvő” kifejezés mellett álomkiállításról, álomprojektről is bőven hallhatott, olvashatott az, aki jó ideje figyeli a Magyar Nemzeti Múzeum oldalait a közösségi médiában, vagy találkozott valamilyen felületen Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor interjúival. A Magyar menyasszony címet viselő kiállítás és adatbázis példátlanul széles összefogásra épül, szerteágazó, a ...
Könyvbemutató beszélgetés: A hit mint életaktus Dietrich Bonhoeffernél
Miként hatott az evangélikus egyház „szentjeként” számontartott Dietrich Bonhoeffer sorsa a teológiatörténetre, és hogyan hív ma is elköteleződésre és cselekvésre? Ezt a kérdést járja körül Wolfgang Huber nyugalmazott berlini püspök Dietrich Bonhoeffer – A szabadság felé vezető úton című kötete, és erről beszélgettek a május 16-ai könyvbemutató vendégei is.
Babitstól Kertészig és Esterházyig – Hafner Zoltán irodalomtörténésszel beszélgettünk az újholdas minőségelvről és az élő könyvtárról
Foglalkozik Pilinszky János életművével, volt Kertész Imre közeli munkatársa, írásainak gondozója, számos korábban kiadatlan szépirodalmi mű sajtó alá rendezése fűződik a nevéhez. Az idén József Attila-díjjal kitüntetett irodalomtörténész, szerkesztő, Hafner Zoltán az Evangélikus Országos Gyűjtemény tudományos munkatársaként ez év elejétől az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár irodalmi szempontú...
Városi séta – irodalommal
Sietősen, mégis ráérősen járta végig az angyalok útját az a közel negyven érdeklődő, aki május 11-én részt vett a Luther Kiadó által szervezett irodalmi sétán a főváros szívében. Az Angyalok nyomában két keréken és gyalog című programon két színművész, Pokorny Lia és Ötvös András olvasott fel Koczor Tamás evangélikus lelkész Sietős történetek, illetve Ráérős történetek című könyvéből.
Benned szól a dal – 25 év az Omegában
Különleges eseménynek ad otthont a budapest-fasori evangélikus templom: Benned szól a dal – 25 év az Omegában címmel Szekeres Tamás lép fel május 11-én 18 órától. A szervezők minden érdeklődőt és minden generációt szeretettel várnak az ingyenesen látogatható koncertre.
Egy szófogadó, engedelmes fiúcska, egy busz utazóközönsége  és egy szó, amelynek nem kellett volna elhangoznia. Füller Tímea írása.
Betekintés a két éve elindult folyamat kulisszái mögé
Miről is szólhatna a Cantate rovat írása Cantate vasárnapján, ha nem a gyülekezeti éneklésről? Immár több mint két éve annak, hogy elindult egyházunkban az énekeskönyv-megújítás folyamata. Olvasóink most ebbe a nagylélegzetű munkába nyerhetnek betekintést, méghozzá abból az alkalomból, hogy készül az első próbafüzet, új énekekkel.
Kék Pelikan: a legszerethetőbb magyar csalástörténet
„Elképesztően izgultam, sőt egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is” – mesélte filmjének személyes tapasztalat adta hátteréről Csáki László rendező.
Új fordításban érhető el Kristin Lavransdatter történetének első része
Mit keres ez a könyv a Luther Kiadó kínálatában? – zakatolt bennem szinte folyamatosan a kérdés, miközben Sigrid Undset norvég írónő Kristin Lavransdatter-trilógiájának első részét, a Koszorút olvastam. Csak a kötet utolsó lapjaihoz érve, az utószóból értettem meg, miért lehet helye, létjogosultsága a főként egyházi-teológiai tematikájú kiadványok mellett.
A könyv világnapjára: szívet melengető visszajelzések a Luther Kiadó kiadványairól
„Számomra igazi, fentről jövő ajándék az értékteremtés és az a lehetőség, hogy részese lehetek olyan kiadványok elkészítésének, amelyek másoknak lelki élményt nyújtanak” – fogalmaz Boda Zsuzsa, a Luther Kiadó munkatársa, aki olyan szívet melengető olvasói visszajelzéseket ismertet, amelyek képet adnak arról, milyen utóélete lehet egy-egy könyvnek.
Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...