Skip to main content

2024. május 15. 18:00

Angyalok nyomában két keréken és gyalog

Városi séta – irodalommal

Sietősen, mégis ráérősen járta végig az angyalok útját az a közel negyven érdeklődő, aki május 11-én részt vett a Luther Kiadó által szervezett irodalmi sétán a főváros szívében. Az Angyalok nyomában két keréken és gyalog című programon két színművész, Pokorny Lia és Ötvös András olvasott fel Koczor Tamás evangélikus lelkész Sietős történetek, illetve Ráérős történetek című könyvéből.

Városi séta – irodalommal: Angyalok nyomában két keréken és gyalog

Budapest kerek születésnapja – Pest, Buda és Óbuda egyesítésének százötvenedik évfordulója – alkalmából valósult meg a Könyvfőváros 2023 programsorozat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával. A születésnap méltó megünnepléséhez pályázatot hirdettek, melyen a Luther Kiadó is sikerrel indult. A pályázatra olyan, olvasást népszerűsítő programmal lehetett benevezni, amely Budapest területén zajlik. Ez adta az ötletet a kiadó munkatársainak, hogy Koczor Tamás Angyalainak parancsot ad című írásának helyszíneit alapul véve sétával egybekötött rendhagyó felolvasódélutánt szervezzen.

A szerző – aki nemcsak a ferencvárosi gyülekezet lelkésze, hanem a Deák Téri Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze is – írásában a ferencvárosi Bokréta utcai lelkészi hivatal udvaráról indul kerékpárján, hogy reggeli áhítatot tartson a Belvárosban, a Deák téri evangélikus templomban a gimnazistáknak. És bár késve „rajtol”, az Úr mintha parancsot adott volna angyalainak, hogy „kitakarítsák” előtte az utat, így nemhogy elkésik, hanem a kelleténél jóval korábban ér a templomhoz.

A történetben leírt útvonalat járták végig a május 11-ei programon részt vevők két keréken és gyalogosan, miközben négy megállót beiktatva Pokorny Lia Paulay Ede-díjas színésznő és Ötvös András Máthé Erzsi-díjjal elismert színész olvasott fel Koczor Tamás köteteiből.

A kezdő helyszín egy belvárosi bérház udvara volt, annak minden bájával. A szárítókötélen száradó ruhák, a korláton lógó cserepes virágok vagy a feltekert viráglocsoló tömlő hamisítatlanul otthonos hangulatot kölcsönöztek Koczor Tamás történeteinek. A második állomás a szintén IX. kerületi Markusovszky téren, egy madárcsicsergős parkban volt. A két nagyszerű művész előadása többeket késztetett arra, hogy innentől csatlakozzanak a programhoz.

Városi séta – irodalommal: Angyalok nyomában két keréken és gyalog

A Luther Kiadó Üllői úti könyvesboltjában lehetőség volt a köteteket megvásárolni és dedikáltatni, majd a rövid megálló után a csapat újra felkerekedett, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központjának épülete előtti téren a nagyváros zajaitól kísérve ismét a lelki irodalomnak adja át magát.

A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként megvalósult, interaktív elemekkel kiegészített felolvasás egy Múzeum körúti kellemes sétát követően a Deák téri evangélikus templomnál – az Angyalainak parancsot ad című írás történetének záró helyszínén – ért véget.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső