Skip to main content

2022. június 17. 10:52

Hamisság és érték között

Giccskiállítással készül a múzeumok éjszakájára az Evangélikus Országos Múzeum

Első hallásra bulváros témával készül a múzeumok éjszakájára az Evangélikus Országos Múzeum. Vallásos giccs – az érték alulnézetből címmel a június 25-ei programon nyílik új időszaki kiállításuk. A részetekről Harmati Béla Lászlót, az intézmény vezetőjét kérdeztük.

Harmati Béla László a 2021-es múzeumok éjszakájánHarmati Béla László (szemben) a 2021-es múzeumok éjszakáján

– Kezdjük hátulról olvasni az új időszaki kiállítás címét: mit jelent ez az „alulnézetből”?

– Arra akartunk utalni ezzel a provokatív címmel, hogy továbbra is az értékek bemutatása a célunk, de ezt most a torzítások felől közelítve tesszük meg. Abban nincs konszenzus, mit is jelent a giccs, de azt mindenki tudja, hogy mindannak a szinonimája, ami nem minőség, nem érték.

– Egyetértés hiányában milyen szempontok mentén tudjuk eldönteni valamiről, hogy giccs, vagy sem?

– Az igazi művészetnek van mondanivalója, túlmutat a koron, amelyben készül, hordoz valami egyetemes emberi mondanivalót. Tartalom és technika, forma és méret arányossága jellemzi. Úgy is mondhatjuk: az érték, a mérték és a lépték összhangban van egymással. A giccs ugyanakkor a pillanatnak szól, nem kell rajta gondolkodni, valami értékesnek az utánzata, próbál hasonlítani az eredetire, de azt a más anyag, méret stb. miatt mégsem tudja megtenni.

– A vallási giccsre hoz majd példákat a kiállítás. Mennyire vesznek körül bennünket az egyházi környezetben?

– A giccs az élet minden területén jelen van, így az egyházban is. Nemcsak a képző- és iparművészeti alkotásokban, hanem az irodalomban, a zenében, sőt akár a prédikációkban is. A felületesség mindenhol ártalmas: ha megragadunk a felszínnél, ha nem nézünk a dolgok mélyére – vagy ahogy Luther mondta, nem a lényegre, az igazi krisztusi értékekre tekintünk –, akkor annak romboló hatása lesz, és torz szülemények születnek. A kiállítással ennek veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet, a vallás felől nézve. Arra akarjuk ráébreszteni a látogatókat, hogy az értéket keressék, és szabaduljanak meg az értéktelentől.

EOM giccskiallitas Luther szobor masolat mini

– Mégis milyennek képzeljük el a kiállítást?

– A kiállítótér tele lesz giccs-csel, de a tárgyak között elrejtünk néhány valódi értéket is. Nem lesznek „műleírások”, hanem nyitott kérdéseket helyezünk majd el mellettük, és azt szeretnénk, ha segítségükkel a látogatók maguk jönnének rá, mivel van dolguk: hamissággal vagy értékkel.

– Művészettörténészként mennyire szokatlan vagy „fájdalmas” ezzel a területtel foglalkozni?

– A szememnek rossz ilyen mennyiségben látni a giccset, de valójában folyamatosan a munkám része annak eldöntése, hogy olyan értéket képvisel-e egy tárgy, ami miatt érdemes gyűjteni, megőrizni, bemutatni. Például, hogy a népművészet elemének tekinthető-e, mert van benne valami egyediség, vagy teljességgel nélkülözi azt. A nyomatok, szentképek önmagukban giccsek, de ha valaki, mondjuk, elkezd egy ilyet kihímezni, akkor már ellép vele az egyediség felé.

– Szentképeket említ: ökumenikus kitekintésű kiállításra számítsunk?

– Igen, de egyetlen tárgy mellé sem írjuk ki, hogy kitől vagy hogy honnan származik. Annyit azért elárulhatok, hogy a teológiai tanárok közül kerültek ki a leglelkesebb adományozóink – mintha kinyitottuk volna a palackba zárt szellemet. Ahogy meghirdettük a gyűjtést, hozták rejtett „kincseiket”.

– Évente rendszerint három kiállítást rendeznek. Szándékos, hogy nyárra időzítették ezt a bulváros témát?

– A múzeumok éjszakája idei mottója: „Gombold újra!” Ehhez kerestünk olyan témát, ami egyúttal időszaki kiállításként is „futhat”. Fontosnak tartjuk, hogy szembe merjünk nézni saját torzulásainkkal. A június 25-ei megnyitót is rendhagyóra tervezzük: ahogy sejtelmesen olvasható a meghívón, „szakértők” és „közreműködők” részvételére számíthatnak a látogatók. A hivatalos megnyitót Prőhle Gergely országos felügyelő szubjektív tárlatvezetése fogja követni. Ő az est folyamán zongorán is játszik majd, mellette barátja, Rókusfalvy Pál is zenélni fog, aki az est zárásaként etyeki borokat kóstoltat.

– Van valami magasabb céljuk a kiállítással? Remélik-e, hogy hatására tisztul majd az egyház a giccstől?

– Az emberek természetükből fakadóan azért ragaszkodnak a giccshez, mert azok könnyen befogadhatók, emellett olcsón beszerezhetők, nagy mennyiségben rendelkezésre állnak. Már az is sokatmondó, hogy az előzetes vélemények alapján ez a téma jobban érdekli a közönséget, mint más kiállításaink témái. Személy szerint felhördülést várok, pro és kontra egyaránt, ami reményeink szerint egészséges vitát fog generálni. Szeptemberre konferenciát is tervezünk, amelyen evangélikus teológusok és külsős szakemberek segítségével kívánjuk majd körbejárni, mi is az a vallási giccs. Az előadásokból és a kiállítás fotóiból a tervek szerint katalógust is megjelentetünk. Az október 2-áig látogatható tárlathoz emellett múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak majd.

Ha a múzeumok éjszakája belépőjét az Evangélikus Országos Múzeumban vásárolják meg, azzal az intézményt támogatják.
A giccskiállítás mellett számos más programmal is várják az érdeklődőket Budapesten, a Deák Ferenc tér 4. szám alatti helyszínen.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső