Skip to main content

2024. május 21. 12:59

Különböző kiadások, azonos üzenet

Kiállítás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból

Tolle lege! Azaz: Vedd és olvasd! Ez is lehetne a címe annak az ősnyomtatványokat, két vizsolyi Bibliát és számos különleges bibliakiadást bemutató kiállításnak, amely május 17-én nyílt az egyházunk budapesti székházában található Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban.

Kiállítás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény több mint nyolcszáz Bibliát őriz. Az „Isten találkozásra hív szüntelen: utat mutatott, könyvet adott…” – Válogatás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból című reprezentatív kiállítás ebből a szép számú állományból vonultat fel közel hetven példányt.

Kiállítás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból

A tárlat nemcsak több mint félezer év bibliakiadásaiból ad keresztmetszetet, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a kiállított kötetek nyelvükben, megjelenésükben, díszítésükben, tipográfiájukban, kötészetükben különböznek, de üzenetük mindvégig ugyanaz. Erre mutatott rá megnyitóbeszédében Gáncs Péter, a Magyar Bibliatársulat Alapítvány elnöke, amikor azt hangsúlyozta, hogy noha vitrinekbe zárva állnak előttünk, „de tragédia lenne, ha a Bibliára csak kiállítási tárgyként néznénk”. A nyugalmazott evangélikus püspök kifejtette, hogy a Szentírások nem egyszerűen csak esztétikai szempontból gyönyörű könyvek vagy nyomdászati termékek, hanem az élő ige üzenetét hirdetik. „Nemcsak én fordítom, vagyis értelmezem a Bibliát, hanem az is értelmez engem, magyarázatot ad arra, hogy ki vagyok” – mondta.

Gáncs Péter kiemelte, hogy a kiállítás egyrészt bemutatja azt a páratlan örökséget, amelyet az Evangélikus Országos Gyűjtemény őriz, másrészt a kiállított tárgyak arra hívják a látogatókat, hogy újra kézbe vegyék a saját Bibliájukat. „A mi nemzedékünknek is az a felelőssége, hogy próbáljuk az Isten igéjét olyan közel hozni az emberekhez, hogy ami minket megérintett, az mások életét is meg tudja érinteni” – fogalmazott. Végül azt a Bibliát mutatta fel, amelyet a Bibliatársulatok Világszövetségének (United Bible Societies) 2023-as hollandiai világgyűlésén kapott, és amely a jelen aktuális kérdéseire mutat rá. A Menekültek Bibliája (Migration Bible) olyan kiadás, amelyben a „klasszikus angol bibliafordítás mellett menekült emberek bizonyságtételei olvashatók a Szentírással való találkozásukról, valamint arról, hogy miként formálta át az életüket a Biblia üzenete”.

A megnyitót követően Lackner Pál tartott kultúrtörténeti érdekességekre is kitérő tárlatvezetést. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója először három ősnyomtatványt mutatott be. Így láthattuk többek között az 1482–1483-ban Velencében kiadott magyarázatos és díszes Bibliát, majd a reformáció évtizedeiből kiállított – egyebek mellett erfurti, frankfurti, zürichi – Bibliák következtek. De magyar nyelvű Szentírásokból is számos érdekesség tekinthető meg. Ilyen az 1590-ben nyolcszáz példányban kiadott vizsolyi Biblia. A ma ismert ötvenkét fennmaradt darabból kettő is az evangélikus gyűjtemény és a jelen tárlat része. Megtekinthető továbbá Heltai Gáspár 1562-es Újszövetség-fordítása és az 1608-ban kiadott hanaui Biblia is, amely a vizsolyi Biblia második, Szenczi Molnár Albert által javított kiadása. Az eredetileg ezerötszáz példányban nyomtatott Szenczi-féle kötetből ma ötvennyolc példányt tartanak számon. A régi bibliakiadások közül megemlítendő még a Káldi György jezsuita szerzetes fordításában 1626-ban megjelent Káldi-Neovulgáta is.

Kiállítás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból

A kiállított tárgyak között helyet kaptak Baltik Frigyes és Czékus István evangélikus püspökök ajándékba kapott Bibliái, valamint látható számos különböző korból származó idegen nyelvű – így ukrán, cseh, szlovák, német, koreai, finn, spanyol, görög vagy angol – bibliakiadás is. A Balogh Kriszta, Tenczer Sarolta Boróka és Winkler Anna kurátori és rendezési munkáját dicsérő kiállítás az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb különgyűjteményének, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak a két Bibliájával zárul.

* * *

Az „Isten találkozásra hív szüntelen: utat mutatott, könyvet adott…” – Válogatás az Evangélikus Országos Könyvtár Bibliáiból című kiállítás – az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen előre egyeztetett időpontban – július 15-ig látogatható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső