Skip to main content

Nagyvilág

A hitélet iránt elkötelezett, Szlovákiában működő magyar evangélikus gyülekezetek tagjai 2024 júniusának második hétvégéjén Farnadon találkoztak az immár tizenötödik alkalommal megszervezett missziós napon.
Élő közvetítések a közép-európai keresztény találkozóról
Közép-európai keresztény találkozót tartanak a németországi Frankfurt an der Oderben és a német–lengyel határ túloldalán felvő Słubicében június 7-től 9-ig. A találkozó házigazdája a Berlin-Brandenburgi Protestáns Tartományi Egyház. A rendezvény mottója: „Semmi sem választhat el minket egymástól.”
Sok évtizedes adósságot törlesztünk a mai napon – hangzott el a selmecbányai egykori evangélikus líceum homlokzata előtt Mikszáth Kálmán emléktáblájának avatása alkalmából május 30-án. A nagy palóc mesemondó 1863 és 1866 között látogatta a selmecbányai evangélikus tanintézményt.
Beszámoló a Keresztény Világfórum 4. találkozójáról
A világ minden tájáról és felekezetéből érkeztek résztvevők áprilisban Accrába, Ghána fővárosába a Keresztény Világfórum (Global Christian Forum) negyedik találkozójára. A történelmi egyházak képviselői mellett a pünkösdi és karizmatikus mozgalmakból született egyházak és keresztény közösségek, valamint számos egyházi szervezet képviseltette magát, köztük a Lutheránus Világszövetség is. Utóbbi ...
Diakonissza főnök asszonyok találkoztak Stuttgartban
A Kaiserswerthi Német Diakonissza-anyaházak Szövetsége a főnök asszonyok éves találkozóját április 24–26. között tartotta idén. Az összejövetelen a Fébé Evangélikus Diakóniai Egyesület is képviseltette magát.
Három evangélikus témájú vándorkiállítás kapott helyet Miskolcon, a polgármesteri hivatal aulájában. A minitárlatok az Északi Egyházkerület május 25-i, Találkozó Veled elnevezésű missziói napját megágyazandóan kerültek a városházára. A május 17-i megnyitón Fabiny Tamás püspök és Veres Pál polgármester is szólt a megjelentekhez.
Városi séta – irodalommal
Sietősen, mégis ráérősen járta végig az angyalok útját az a közel negyven érdeklődő, aki május 11-én részt vett a Luther Kiadó által szervezett irodalmi sétán a főváros szívében. Az Angyalok nyomában két keréken és gyalog című programon két színművész, Pokorny Lia és Ötvös András olvasott fel Koczor Tamás evangélikus lelkész Sietős történetek, illetve Ráérős történetek című könyvéből.
A második világháború alatt üldözötteket mentő Salkaházi Sárára, Friedrich Bornra és Sztehlo Gáborra emlékeztek a Sztehlo Gábor-emlékév keretében május 8-án Budapesten. A leendő Embermentők parkjának műegyüttesét ideiglenes helyen, a Hűvösvölgyben, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Sarepta-otthonának udvarán leplezték le.
Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház, az Amerikai Presbiteriánus Egyház és az Amerikai Krisztus Tanítványai Keresztény Egyház küldöttei szakmai látogatáson vettek részt a Magyarországi Evangélikus Egyház menekültügyi szolgálatainál április 29-én, hétfőn.
Kételkedés nélküli hitük volt a megtartóerő
„Békévé oldja az emlékezés” – József Attila A Dunánál című versének sokat idézett sora olvasható azon az emlékpadon, amelyet április 12-én, a felvidéki kitelepítettek emléknapján a Tolna vármegyei Kaposszekcsőn avattak fel Molnár Imrének, Felsőszeli alpolgármesterének az ajándékaként. Az ünnepségen a helyi és környékbeli emlékezők mellett a felvidéki község a vezetői is részt vettek.
Szólj be a papnak! beszélgetés az egyházi iskolák szerepéről
Egyházi suli – behúz vagy elriaszt? címmel tartották a Szólj be a papnak! című beszélgetéssorozat legutóbbi alkalmát április 8-án Budapest Belvárosában, a Veres Pálné utcai Scruton V. P. közösségi tér és találkozóhelyen. A témáról Csűrös András református lelkésznek, Monostori László katolikus papnak, Pethő-Szűcs Mária evangélikus iskolalelkésznek és Rubovszky Ritának, a Ciszterci Iskolai Főhat...
Budapesten ülésezett a Luther Márton Szövetség elnöksége
A szórványlét példa az evangélikus hit életképességére – vallja Michael Hübner, a németországi, erlangeni székhelyű Martin-Luther-Bund, azaz Luther Márton Szövetség főtitkára. Az elöljárót a szövetség elnökségének március 21-én Budapesten tartott ülése után kértük beszélgetésre.
Megkapta a svéd királyné által alapított Stiftelsen Silviahemmet akkreditációját a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Ördögárok utcai idősek otthona – ezzel létrejöhet egy olyan trénercsapat, amely nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem demens szeretteikről gondoskodó családtagokat is felkészít az ápolással járó feladatokra. A Johannita Segítő Szolgálat által elindított képzés hiánypót...
Konferencia a Sztehlo-emlékévben
Egyházunk még tavaly májusban hirdetett emlékévet az idén ötven éve elhunyt embermentő evangélikus lelkész, Sztehlo Gábor szolgálatát középpontba állítva. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata, illetve a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület szintén fontosnak tartotta, hogy az évforduló okán különféle módokon megemlékezzen róla. A két szándék összekapcsolódása nyomán alakult ki az emlé...
Kossuth-díjat kapott Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki interjúiban gyakran beszél evangélikus kötődéséről.
Korunkban a politikusok, politológusok, újságírók, de még a közélet iránt érdeklődő emberek is árgus szemekkel figyelik, hogy egy-egy újonnan megválasztott kormánynak mik az első intézkedései. Ezt a kormánytagok is jól tudják, ezért megpróbálnak elsőként fontos, jelképes üzenettel bíró, terveiket, politikai arcélüket határozottan bemutató intézkedéseket hozni. 1848-ban, amikor az első felelős m...
Cigánymissziói konferencia protestáns összefogásban
Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a protestáns cigánymissziós konferenciát március 9-én a pünkösdi, a metodista, a baptista, a református és az evangélikus egyház összefogásában. A jelen lévő több mint négyszáz cigány és magyar résztvevő arra a kérdésre kereste a választ: „Kié a hatalom?” Az esemény helyszínéül idén a Budapest XI. kerületi gazdagréti református templom szolgált.
A pogányok apostolának nevezett Pál fogalmazta meg azt a fontos elvet, hogy a krisztusi üzenet továbbadásához rá kell hangolódni annak az embernek a hullámhosszára, akinek a jó hírt át akarjuk adni. Ez a bibliai elv azonban nemcsak a misszióban fontos, hanem az ökumenében is.
A történelmi egyházak vezetői is áldást kértek Sulyok Tamás köztársasági elnök életére és munkájára március 10-én Budapesten, a Szent György téren. Az újonnan hivatalba lépett államfő beiktatási ünnepségén a Magyarországi Evangélikus Egyházat Fabiny Tamás elnök-püspök képviselte. Alább az ő beszédét közüljük.
Emléktáblát avattak Kormos István tiszteletére
Kormos István költő, író, műfordító, szerkesztő tiszteletére emléktáblát leplezett le a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő március 1-jén, pénteken délután. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében megrendezett eseményt a költő egykori lakóhelyén, az evangélikus egyház országos székházában tartották. Az avatóbeszédek...