Skip to main content

2024. április 30. 13:41

Amerikai látogatók az Evangélikus Diakóniánál

Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház, az Amerikai Presbiteriánus Egyház és az Amerikai Krisztus Tanítványai Keresztény Egyház küldöttei szakmai látogatáson vettek részt a Magyarországi Evangélikus Egyház menekültügyi szolgálatainál április 29-én, hétfőn.

Amerikai látogatók az Evangélikus Diakóniánál

A Rachel Eskesen, az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház európai igazgatója által vezetett küldöttség meglátogatta az Evangélikus Diakónia tanácsadó irodáját, ahol találkozott az ott dolgozó szociális munkásokkal és munkaerőpiaci tanácsadókkal, majd látogatást tett, és közös munkaebéden vett részt Fabiny Tamás elnök-püspöknél, ahol megismerték az egyház közelmúltját, aktuális társadalmi környezetét és menekültügyi munkáját. Ezek után meglátogatták az Ökumenikus Segélyszervezet Baross utcai menekültsegítő irodáját, majd a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség által működtetett menekültsegítő központot, a Dévai Fogadót.

Amerikai látogatók az Evangélikus Diakóniánál

Egyházunk menekülteket segítő munkáját a korábbi évekhez hasonlóan jelentős arányban támogatja az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház. A támogatásnak köszönhetően az ukrán határ mentén tudják fogadni és szállással, élelemmel, gyógyszerrel, szociális munkával és egyéb szükséges szolgáltatással ellátni a menekültek sérülékeny csoportjába tartozókat, időseket, gyerekeket, betegeket és fogyatékkal élőket. Ebben az ellátásban havonta közel száz menekült kap szolgáltatást. Ezenkívül az Evangélikus Diakóniánál a projekt februári újraindulása óta több mint négyszáz ügyféllel dolgoztak a segítők, tanácsot adtak, lakhatási és létfenntartási támogatást és munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtottak, ezzel segítve az alapvető szükségletek kielégítését és a társadalmi beilleszkedést, az önálló életvitel kialakítását.

Amerikai látogatók az Evangélikus Diakóniánál

A Dévai Fogadóban szintén létfenntartási és lakhatási támogatást, továbbá szociális munkát tudnak biztosítani több száz menekültnek az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház támogatásának köszönhetően.

A küldöttség tagjai a következő személyek voltak:

  • Vy T. Nguyen tiszteletes, az együttérzés hete ügyvezető igazgatója, Keresztény Egyház (Krisztus Tanítványai) az Egyesült Államokban és Kanadában
  • Susan Krehbiel, Migrációs Kísérő Szolgálat, Presbiteriánus Katasztrófasegélyezés, Presbiteriánus Missziói Ügynökség, Presbiteriánus Egyház, USA
  • Laurie Kraus koordinátor, Presbiteriánus Katasztrófasegélyezés, Presbiteriánus Egyház, USA
  • Maryn Olson igazgató, Evangélikus Katasztrófaelhárítás, Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház
  • Rachel Eskesen tiszteletes, európai igazgató, Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház

Amerikai látogatók az Evangélikus Diakóniánál

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső