Skip to main content

2024. február 19. 12:46

Elviselve egymást szeretettel

Az idei világimanapot Palesztina keresztény asszonyai állították össze, március 1-jén az általuk írt liturgiát olvassák fel hazánk gyülekezeteiben.

Készülünk a 2024. évi világimanapra: elválasztó betonfal Betlehem körül

Néhányan talán most aggodalommal gondolnak az alkalomra, különösen a 2023. október 7-én történt eseményeknek, a Hamász Izrael elleni terrorakciójának tükrében. Úgy vélik, kényes dolog rávilágítani ennek a térségnek az elmérgesedett helyzetére, megoldhatatlannak tűnő konfliktusaira, amelyekben egyikünk sem láthat tisztán. Ráadásul a liturgiában három palesztin asszony is megszólal, akik személyes sorsukon keresztül mutatják be szenvedésüket, azt a kialakult igazságtalan rendszert, amelyben élni kényszerülnek.

A világimanapi istentisztelethez mellékelt fotók közül talán a megrendítőbb az, amelyen a Betlehem városát körbefogó betonfalat láthatjuk. A bent lakók elzárva élnek, több tíz ellenőrző ponton kell átjutniuk, hogy ismerőseiket meglátogassák, vagy munkájuk és egyéb ügyeik végzéséhez elutazhassanak a környező településekre. A falat pedig – tudjuk – azért húzták fel, mert az e földterületen élő két nép, a zsidó és a palesztin tart egymástól. A betonkockák közt félelem, előítélet, sőt gyűlölet lapul. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk az ebben a konfliktusokkal terhelt térségben élő keresztények hangjára, akik az egymást mégis elhordozni bíró szeretetről, a Krisztustól tanulható elfogadásról tesznek bizonyságot.

Készülünk a 2024. évi világimanapra - illusztráció

A nemzetközi szervezet, a World Day of Prayer International Committee [a Világimanap Nemzetközi Bizottsága – a szerk.] vezetői is határozottan kiállnak palesztin testvéreink mellett. Megkérték az egyes országok imanapi közösségeit, hogy ne változtassanak a liturgia szövegén. Mint írják, „az ima az Istenre és egymásra való odafigyelésben gyökerezik”. Szükség van arra, hogy feltétel nélkül hallgassuk meg azt, amit a másik el akar nekünk mondani. Ezt a gondolatot és célt fogalmazza meg a kifejezetten az idei világimanapra készült Wa Atlubu című dal magyar szövege is: „Mi halljuk hangotok, együttérzünk veletek, a béke hosszú útján mi küzdünk értetek.”

Hogy mennyire átérezzük mások fájdalmát, mennyire tudunk vele azonosulni, az kiderült a február 3-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházának nagytermében megtartott hazai előkészítő konferencián, ahová több mint százhúsz résztvevő érkezett. Ők azok, akik a saját közösségeikben fognak segíteni március 1-jén a világimanapi alkalom megszervezésében.

Bizonyára örömmel számolnak majd be a hét éve Magyarországon tanuló Juliana Almassri palesztin doktoranduszhallgató előadásáról, aki keresztény hitvallásán túl vetített képes előadásban számolt be arról, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek szülőhazájában az asszonyok. De büszkén mutatta be azokat a nőket is, akik sokak számára példaképekké váltak. Köztük említette meg a 2022. május 11-én halálos lövést kapott újságírónőt, az Al Dzsazíra Televízió munkatársát, Sirin Abu Aklát is, akinek palesztin asszonytestvéreink emléket is állítanak az imanapi liturgiában.

Az előkészítő alkalom másik érdekes epizódja az volt, amikor a bibliatanulmány végeztével a résztvevők kis csoportokban arról kezdtek beszélgetni, hogy ők a saját életükben hogyan találkoztak már igazságtalansággal, meg nem értettséggel. Talán sejtik is az olvasók, hogy az őszinte kitárulkozás sodrának nehéz volt gátat szabni ott a teremben. Mennyi sérelem, bántódás, amelyet az egyéneknek, családoknak el kellett tudniuk hordozni nálunk is, a magyar történelem viharaiban is!

A világimanapi alkalmakon számtalanszor átélhetjük, hogy a más kontinensen élő asszonyok hangja valahol a mi hangunk is, sorsuk, bár másként, de a mi sorsunk is. Van miért imádkoznunk!

A szerző a MEÖT Női Bizottságának elnöke

A világimanap istentiszteleti füzetének nyomtatott változata beszerezhető a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), valamint a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.).

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső