Skip to main content

2024. május 26. 11:51

Keresztyének, a sor elejére!

Lázár Zsolt esperes publicisztikája

„Idén eljutottam Indiába, Mumbaiba, ahol két olyan különleges emberrel találkozhattam, akik szinte mindenben különböznek tőlem is, egymástól is, mégis sok mindenben megtaláltuk a közös hangot. Sőt! Hasonlóan gondolkodunk arról, hogy mit, miket tartunk prioritásnak az életben” – írja publicisztikájában Lázár Zsolt, a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye esperese.

Egtajolo foto Lazar Zsolt

Az utóbbi időben sokat gondolkodtam azon, hogy mi motiválja az embert a jó cselekvésére. Hiszen a hitünk nem csupán szellemi iránytű, amely belső világunkban mutatja az irányt, de reménység szerint a gyakorlati életünk tájolója is, amely a jó cselekvésére sarkall bennünket. Az evangélium megélése kihat a tetteinkre, hálából a jó cselekvésére ösztönöz.

De vajon miként élheti meg az ember a jót, ha nem él Krisztussal? Tudjuk azt mondani, hogy aki Krisztussal él, az könnyebben tudja a jót cselekedni, mint mások? Munkámban, szolgálatomban, de az utazásaim során is legtöbbször erre keresem a választ. Mi motiválhatja az embert arra, hogy a másik életét javítsa, jobbá tegye?

Idén eljutottam Indiába, Mumbaiba, ahol két olyan különleges emberrel találkozhattam, akik szinte mindenben különböznek tőlem is, egymástól is, mégis sok mindenben megtaláltuk a közös hangot. Sőt! Hasonlóan gondolkodunk arról, hogy mit, miket tartunk prioritásnak az életben.

Az egyik különleges ember Mohammad Sadique (felső képünkön). Történt ugyanis, hogy idegenvezetőt kerestem a városban, így találtam rá Mohammadra. Ő nem az angol gyarmati múlt különlegességét, a csillogó Mumbait mutatta be, hanem nyomornegyedének, Dharavinak az életét ismertette meg velem.

Nemcsak az utcákon és sikátorokban vezetett, hanem az emberek szívébe is. Megmutatta, hogy számosan, akiknek minden vagyonuk a saját kezük munkája, pár négyzetméteres szobákban élnek, gyakran öten-hatan is összezsúfolódva. Láttam olyan hálórészt, ahol havi hat dollárért egy komód tetejének a felét lehet kibérelni: a bérlő ott alhat, a komódban pedig tárolhatja a ruháit. Megindító volt hallani, hogy van, aki minden pénzét hazautalja abba a kis faluba, ahol a gyermekei élnek.

Mohammad egész életét Dharaviban töltötte. Hihetetlen lelkesedéssel mutatta be a negyedet: a műanyagszemét újrahasznosítását, a bőrművesek munkáját, a kis kifőzdéket, amelyekben néhány rúpiát tudnak keresni az ott dolgozók. Büszke volt arra, hogy nincs bűnözés, és mindenki dolgozni akar.

A vallások itt békességben élnek egymás mellett. A szegénységben, a küzdeni akarásban a hindu, a keresztyén és a muzulmán partnerré tud válni, egymás mellett dolgoznak. Összeköti őket, hogy mindegyikük számára a gyermekeik a legfontosabbak. A családok ilyen nehéz körülmények között is próbálják a legtöbbet megadni nekik: sok esetben a gettóból magániskolákba járatják gyermekeiket, abban a reményben, hogy más, jobb sors vár rájuk.

A másik különleges ember, akivel találkoztam, Jane Richards, aki egy angliai kisvárosból érkezett Mumbaiba a férjével. Jane Angliában az Alternatív Angyalok nevű civil szervezetet vezeti, amely étellel és gondoskodással segít a társadalom legsebezhetőbb tagjainak. Találkozásunkkor a gettó sűrűjében megdöbbentő volt felfedezni, hogy még a logónk és az egyenruhánk is hasonlít egymásra. [A szerző a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat intézményvezetője. – A szerk.] Mi Szarvason az Angyali Segítség az Ótemplomból szervezet segítségével küzdünk a szegényekért, azokat a feladatokat látjuk el, amelyeket az Alternatív Angyalok tagjai is.

Egtajolo foto Lazar Zsolt 2

Jane és szervezete nemcsak ételt és menedéket kínál, hanem lehetőséget is teremt az emberek számára, hogy kiszakadjanak a szegénység és az elhagyatottság ördögi köréből. Bár Jane sok esetben kifejezte, mennyire csalódott az egyházban, és hogy ő maga nem is úgy hisz Istenben, ahogyan az egyház tanítja, de a munkája nagyon nagy szeretetről tett tanúbizonyságot.

Mohammad és Jane példája világosan mutatja, hogy az elhivatottság által inspirált cselekvés képes megváltoztatni nemcsak az egyén, hanem közösségek sorsát is. Mennyivel inkább ezt kellene megélnünk, ha a hit inspirálja a mi életünket és munkánkat! Pál apostol írja a galatáknak: „Mert az egész törvény ebben az egy igében teljesedik be: »Szeresd felebarátodat, mint magadat.«” (Gal 5,14)

Megláthatjuk, hogy a világ minden táján létezik egy közös törekvés: javítani az emberek életkörülményein. A hit nem magánügy, hanem közösségi vállalás is, amely kapcsolatot teremt az emberek között, segítve őket abban, hogy jobb életet építhessenek maguknak és másoknak. Ezen az úton haladva nemcsak önmagunkat változtathatjuk meg, de a környezetünket is, és ezáltal hozzájárulhatunk egy jobb, igazságosabb világ megteremtéséhez. Ez a hívás nemcsak azoknak szól, akik már megtalálták a hitüket, hanem mindenki számára, aki készen áll arra, hogy felebarátja mellett álljon, és támogassa őt az útján. Ebben kell nekünk, keresztyéneknek a sor elejére állnunk!

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. május 5–12-i 89. évfolyam 17–18. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.