Skip to main content

2022. december 14. 13:50

Ahol a kosárfonás is imádság

Látogatás a kötcsei Evangélikus Közösségi és Alkotóházban

A Somogyi-dombság szőlővel és erdőkkel borított lankáin húzódik meg a gazdag evangélikus hagyományú falu, Kötcse. A Balatonszárszótól autóval tíz perc távolságra található, alig ötszáz lelket számláló település egyre szélesebb körben ismert háza a Kistérségi Hagyományok Háza – Evangélikus Közösségi és Alkotóház. A domboldalon fekvő udvarára belépve nemcsak a szépen felújított tornácos folyosó és az udvaron felállított népi gyermekjátszótér eddig elkészült darabjai, hanem az őszbe borult kert levendulabokrai is azt sugallják: nem átlagos helyre érkezett a látogató. Az alkotóházról és a benne munkahelyteremtés céljával kialakított kosárfonó-, szövő- és fazekasműhelyről, az ott folyó munkáról az intézmény vezetője, Végh Szabolcs és az alkotóház koordinátora, Horváthné Pintér Orsolya mesélt.

20221214 kotcse foto

„Miért pont alkotóházat alakítottak itt ki?” – tettük fel az első kérdést az ötletgazda-alapító Végh Szabolcsnak az alkotóház udvarán, a kerekes kút melletti padon ülve.

„Egy olyan helyet szerettem volna, amely egyszerre ad lehetőséget közösségi alkalmak megtartására, különleges élményt nyújt az idelátogatóknak, és valami módon segíti a kistérségben élő nehéz sorsú családokat. A kézművesmesterségekkel való találkozás és maga az alkotás sok embernek okoz örömet, így adta magát, hogy olyan műhelyeket hozzunk létre, ahol az emberek megtapasztalhatják ezt. Természetesen az alapvető célja a háznak – mint minden egyházi munkaágnak – az, hogy eszközül szolgáljon arra, hogy találkozhassunk azzal a legfőbb Kézműves Alkotóval, akitől az alkotás örömét már a teremtéskor megkaptuk. Reménységem, hogy az ideérkező látogatók és a dolgozók akár egy-egy tárgy elkészítése közben, akár a rendezvényeinken megtapasztalhatják az Úristen alkotásörömét, jelenlétét” – fogalmazta meg az intézmény missziói alapvetését az Evangélikus Közösségi és Alkotóház vezetője.

Szakmát ad, hitéletet erősít

A balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon és legfőbb stratégiai partnere, a Menyegző Értékőrző Egyesület által közösen működtetett Kistérségi Hagyományok Házának története 2014-ben indult, amikor Weisz Jenő Németországban élő evangélikus lelkész adományával a szárszói intézmény tulajdonába került az épület és a hozzá tartozó földterület. Korábban úgynevezett kiskert-mintagazdaság működött a területen hátrányos helyzetű családok számára, majd a projekt befejezése után új funkciót kapott a ház.

„Teret nyújtunk olyan tartalmas közösségi, egyházi és hitélettel kapcsolatos eseményeknek, családi napoknak és táboroknak, amelyek a környékbeli településeken élőket fogják össze – magyarázza Végh Szabolcs. – Az épületben helyet kapott egy szövő-, egy kosárfonó- és egy fazekasműhely is, amelyekben – egy szociális projekt keretében – munkát adunk a környéken élőknek. Az intézmény nyitott alkotótérként is működik, így az idelátogató érdek-lődőknek lehetőségük nyílik a mesterségekbe való közvetlen betekintésre. A ház felújításában és fenntartásában, az eszközök beszerzésében, a programok, szakkörök lebonyolításában, illetve a munkatársak fizetésének finanszírozásában a Menyegző Értékőrző Egyesület, a Magyar falu program, az Amerikai Evangélikus Egyház, a Bajorországi Evangélikus Egyház, a tulajdonos Andorka Rudolf-konferenciaközpont és a Magyarországi Evangélikus Egyház közösen vesz részt.”

Az épület felújítása tavaly év végén készült el. A ház koordinátora Horváthné Pintér Orsolya; a végzettségeit tekintve szociálpedagógus, közművelődési szakember, népijátszóház-vezető. Szívvel-lélekkel viseli gondját az itt folyó munkának.

„Első körben mind a három műhelyben egy-egy negyvenórás ingyenes felkészítést tartottunk. A környékbeli, főként hátrányos helyzetű résztvevőknek a betanulás után munkalehetőséget kínálunk: teljesen kötetlen munkaidőben, számukra alkalmas nappali időbeosztásban visszajöhetnek, és munkabér fejében általunk meghatározott, eladásra szánt termékeket gyárthatnak – mutatja be a Kötcsén folyó munkát az alkotóház koordinátora. – A hely nemcsak szakmát és munkát ad, de lehetőséget kínál a hitélet megerősödésére is. Ugyanis az alkotás állapota olyan, mint egy imádság.”

20221214 kotcse foto 2

Kenyereskosártól madáretetőig

Hogy közelről is láthassuk a munkát, elindulunk a műhelyek felé. Elsőként a kosárfonó helyiségbe megyünk. A tágas terembe lépve kellemes levendulaillat fogad, amely a famennyezet gerendáiról lelógó virágcsokrokból árad. „A kertbe levendulást telepítettünk – meséli Végh Szabolcs. – Eddig főleg illatpárnákat készítettünk a virágokból, de jövőre már elérik azt a kort, amikor az illóanyag-tartalmuknak köszönhetően illóolajat tudunk párolni belőlük.”

Az épület legnagyobb helyiségében az asztalok mellett Szpiszár Ibolya épp a vesszőfonás rejtelmeit magyarázza. Az ötgyermekes édesanya is itt tanulta meg a szakma alapjait, és ma már ő van segítségére a kosárkészítésben kevésbé jártasaknak. Kérésünkre szívesen veszi le a mögöttük levő polcról a kész mintadarabokat; a nyári gyerektáborokban vagy a havi rendszerességű családi, vasárnap délutáni alkalmakon ilyeneket készíthetnek az érdeklődők.

„A kosár többféle lehet – mutatja Ibolya. – Ez a kisebb kenyereskosár, ez a nagyobb pedig ajándékkosár vagy gyömölcstároló is lehet. A kissé boltíves alakú darab fára akasztható madáretető, a hosszú henger pedig bortartónak készült. Ez utóbbiak elkészítéséhez szükség van némi tudásalapra. Gyerekekkel vagy a teljesen kezdő felnőttekkel ezért kis ajtódíszt vagy koszorúalapot készítünk” – magyarázza a tojásfestő- és mézeskalácssütő-tanfolyamot is végzett Ibolya.

Sávoly, lábító és konyharuha

A szővőműhelyben négy kis méretű szövőszék áll, mindegyiken más-más vastagságú és mintázatú szöveteket lehet készíteni. Ottjártunkkor ketten dolgoztak a helyiségben.

Nagy-Kovács Edina az első gyermekét várta néhány hónappal ezelőtt, amikor férje egy szárszói kisboltban rátalált az ingyenes szövőtanfolyam hirdetésére. „A párom tudja, hogy szeretem a kézzel készített dolgokat. Várandósként már nem dolgoztam, viszont szívesen tanultam meg egy új szakmát. A szövőszék azért volt ideális, mert nagy pocakkal is könnyen hozzáfértem” – meséli mosolyogva Edina.

Ma már egy gyönyörű kisfiú édesanyja, és amikor csak tud, a kis Gellérttel együtt ott van a kötcsei alkotóház szövőműhelyében. Kevés munkahely érdemli ki ennyire a családbarát minősítést. „Ezen a szövőszéken kendőt szövök – mutatja Edina a főleg zöld, barna és okkersárga árnyalatban készülő munkát. – Körülbelül két méter hosszú stóla lesz belőle, ezt egy munkanap alatt tudom megszőni. Nagyon szeretem csinálni. Ki is kapcsol, munka is, szóval, minden egyben.”

A másik szövőszéken Fülöp Krisztina dolgozik, akinek főállása a szárszói üdülőben van. „Számomra a kötcsei alkotóház egy nagy szerelem, a szabadidőm nagy részét itt töltöm – árulja el. – Korábban is szőttem már, de az itteni oktatótól, Csapó Angélától, a számos díjjal elismert népi iparművésztől, szövőtől nagyon sokat tanultam. Most például egy sávolyos mintájú textilen dolgozom. Ezt a különleges mintát a lábítók [pedálok, amelyek segítségével működtethető a szerkezet – a szerk.] megfelelő sorrendben való lenyomásával lehet elérni.”

A kötcsei házban készített párnahuzatokat, konyharuhákat, tányéralátéteket, asztali futókat több helyen is árusítják. „Azokat a leendő vásárlókat kell megtalálnunk, akik szeretnének kézmű-ves termékre áldozni, mert tudják, hogy miben különbözik a gyártósorról lejött termék a kézzel készítettől – emeli ki Horváthné Pintér Orsolya. – Csak természetes alapanyagokat használunk, így például a kézzel szőtt, len konyharuha a természeténél fogva szellőzik, a beletekert kenyér egy hétig is friss marad. A kerámiaműhelyben kizárólag ólommentes mázakat használunk, amelyekkel sokat kísérletezünk, hogy a megfelelő felületet, színhatást érjük el.”

Koszorú kerámiából

A kerámiaműhelyben már a karácsonyi vásárokra készülnek a termékek – főként hűtőmágnesek. Tápai Balázsnak és feleségének, Tápai-Rácz Bernadettnek egy ismerősük szólt, hogy kerámia-tanfolyamot indítanak a kötcsei Kistérségi Hagyományok Házában.

„Én korábban már jártam kerámia-szakkörre, így nem állt távol tőlem az agyaggal való munka – meséli Betti. – Igyekszünk hetente kétszer itt lenni. Otthon a számítógépemre már több száz termékmintát gyűjtöttem az internetről. Szívem szerint mindegyiket kipróbálnám” – teszi hozzá nevetve.

„Azonban itt, az alkotóházban fontos szempont, hogy mennyi idő alatt lehet el-készíteni egy-egy tárgyat, mivel sok egyformát kell határidőre megcsinálnunk. Karácsonyra nagyobb mennyiségben asztaldíszek, kerámia adventi koszorúk is készülnek” – mutatja Balázs a készülő termékeket.

Táncház, tábor, családi délután

A kötcsei Evangélikus Közösségi és Alkotóház nem csak nevében őrzi a közösségi jelzőt. A heti rendszerességű műhelyfoglalkozások, szakkörök jó lehetőséget kínálnak lelki beszélgetésekre is, és a havonta megrendezett családi délutánok is kiváló közösségépítő alkalmak.

20221214 kotcse foto 3

„Amíg a gyerekek kézműveskednek, a szülőknek szociális témájú beszélgetéseket tartunk, amelyeket egy-egy bibliai igéhez kötünk. Ezenkívül rendszeres táncházi alkalmakat szervezünk főleg kisgyermekes családoknak – sorolja Végh Szabolcs. – Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi óvodával is. Két-három hetente népzenés gyermekjátszóházat szervezünk nekik, a szülők is jól ismerik az alkotóházunkat. Elkezdtük, és jövőre szeretnénk befejezni az udvaron a népi játszóteret. Húsz attrakcióból áll majd, közöttük kosárhintával, hordólovaglóval, ágyúval, diótörővel, csigafuttatóval és karikadobálóval. Közkedveltek voltak a nyári táboraink is. Közülük különösen is kiemelném azt, amelyikben a környező öt településen élő, már hosszabb ideje gondozott, szociálisan rászoruló családok gyermekei vehettek rész. Népszerűségnek örvend Lelovics Zsolt félállású munkatársunknak – aki a különböző programok szervezésében is segít – a kamaszok számára szervezett gitártanfolyama is” – meséli az intézményvezető.

Beszélgetésünket meghívóval zárja Végh Szabolcs: „Legközelebb november 27-én, advent első vasárnapjának délutánján tartunk családi délutánt. A gyertyagyújtás mellett Smidéliusz Gábor evangélikus lelkésszel és Lelovics Zsolttal hármasban karácsonyi koncertet adunk, lesz betlehemezés, kézműveskedés, kürtőskalácssütés és adventi vásár. Minden érdeklődőt szeretettel várunk délután két órától.”

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2022. november 20–27–i 87. évfolyam 45–46. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső