Skip to main content

2024. május 11. 13:05

Énekkel, humorral, bátorsággal

A könyvespolccal szemben: Bence Imre

Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Bence Imrével, a Budavári Evangélikus Egyházközség lelkészével dolgozószobájában beszélgettünk az istentiszteletre készülés műhelytitkairól.

Az igehirdető műhelyében: Bence Imre

Könyv(ek). Bár a dolgozószobában az unokáktól kapott rajzokon és a konfirmációs csoportoktól származó emlékek sokaságán akad meg a tekintetünk, elsőként mégis a saját könyvtárra kérdezünk rá.

„Sok könyvet használok, teológiai és szépirodalmi művekből is szoktam idézni, de igazából csak egy, a Biblia határoz meg. A többi csak jó értelemben vett »eszköz« a prédikációra készülésnél – árulja el a lelkész. – Gyakran nyúlok kis történeteket tartalmazó gyűjteményekhez vagy mesékhez. Egy kollégám mondta, hogy sokkal élettelibb lesz az igehirdetés, ha a gyülekezeti tagokat rendszeresen látogatjuk. Ezt én is megtapasztaltam. Ezért a készülésemnek talán a legnagyobb részét az teszi ki, amikor végiggondolom, hogy milyen gondokkal küzdenek az emberek, mi az, amire orvoslást várnak. Emellett természetesen az örömeiket is felidézem, és az aktuális társadalmi kérdéseket is számba veszem.”

Leírt prédikáció. Bence Imre már vasárnap este megnézi a következő vasárnap textusát. Onnantól kezdve „dolgozik benne az ige”, végül szombaton írja le teljes terjedelmében a prédikációját. „Az első szakaszban még kézzel írtam, 2000-től pedig gépelem az igehirdetéseket” – mondja. 1980 óta minden prédikációja megvan.

Arról érdeklődve, hogy mi változott a több mint négy évtizeden átívelő igehirdetői szolgálata alatt, megtudjuk: „Kezdetben arra törekedtem, hogy szépen kimunkált legyen az igehirdetés, most arra koncentrálok, hogy megszólító és személyhez szóló legyen. Mára bátrabb lettem, közelebb merek menni az emberekhez, könnyebben beszélek egészen hétköznapi kérdésekről is.”

Jojó. A lelkész számos szemléltetőeszközt is felhasznál az igehirdetéseiben. A könyvespolcon található, „én” feliratú jojóról kiderül: „Ezzel azt jelképeztem, hogy amikor elszakadunk Istentől, akkor ő vissza tud húzni magához.”

Azonban nem csak tárgyakat használ illusztrációként: „Az elmúlt hónapokban nagyon foglalkoztatott, minek köszönhető, hogy a stand-up estekre az összpontosított figyelem és telt ház jellemző, az igehirdetést pedig kevesebb odafigyeléssel hallgatják az emberek. Tudom, hogy a két műfaj különböző, a templom nem a nevettetésről szól. De azért akár szójátékokban, akár egy-egy gegben próbálom becsempészni azokat a szituációkat, amikor mosolyt lehet csalni a gyülekezet tagjainak arcára. A humornak ereje van, közösségépítés szempontjából sem elhanyagolható, sőt azt is gondolom, hogy Isten népe nem kell, hogy mindig komor legyen.”

Bence Imre evangélikus lelkész

Gitár. A gitárra pillantva a zene és az igehirdetés kapcsolatáról beszélgetünk. „Valahol olvastam, hogy egyszer egy fejedelem megkérdezte, miként alakul a reformáció ügye az egyik városban. »Már mindenki énekli!« – hangzott a válasz. A lutheri hagyományra támaszkodva magam is arra törekszem, hogy az ének az igehirdetésre adott válasszá váljon. Ezért néha az is előfordul, hogy nem ünnepkör szerint, hanem tartalom alapján választom az éneket.” Bence Imre vallja, hogy az ének is igehirdetés. Ezért 2014 óta minden évben énekben is megírja az év igéjét.

Mikroszkóp. „A kémia és a biológia már általános iskolás koromban is érdekelt, később borászati iskolába is jártam – meséli az egész könyvespolcot megtöltő Bibliák mellett elhelyezett mikroszkóppal kapcsolatban. – Néha azokra a dolgokra jó az igéből rácsodálkozni, amelyek nem betű szerint olvashatók ki. A textusnak van kortörténeti, teológiai és filozófiai összefüggéseket rejtő üzenete is. És olyan mélysége is van, amelyben az ember saját magát látja meg. Igehirdetéseimmel arra törekszem, hogy ne csak arról beszéljek, amit a külső szem is láthat, hanem arról is szóljak, amiben ott vagyok benne személyesen.”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. április 21–28-i 89. évfolyam 15–16. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső