Skip to main content

Rövid hírek

És akkor kisütött a nap

Keveházi László volt a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola vendége
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés keretében Keveházi László nyugalmazott evangélikus lelkész, a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis gyermekköztársaság „miniszterelnöke” tartott előadást a gyerekeknek a Szent Gellért általános iskolában február 25-én.
A főváros pestújhelyi evangélikus gyülekezetének tagjai böjt második vasárnapján a délelőtti istentisztelet után – hagyományos módon – a gyülekezeti teremben egy kávéra gyűltek össze. Ez alkalommal azonban vendégük is volt: dr. Szabó B. András lelkész meghívására Kézdi Beáta, az Evangélikus Élet magazin és az Evangélikus Információs Szolgálat főszerkesztője érkezett közéjük, hogy az Evangélikus...
A Modern Városok Program keretén belül megújul a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség több temploma, épülete. A salgótarjáni templom felújítása az utolsó fázisba érkezett, amikor is az átépített toronysüveg keresztjét visszaállították. A keresztbe időkapszulát is elhelyeztek az utódok számára.
Süveges Gergő, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere örökbeadó anyákról készült riportja kapta az idei Média a Családért-díjat. A Külhoni Média a Családért-díjat Szabó Sándor a kárpátaljai családok sorsát bemutató írásáért nyerte el, amely a Kárpáti Igaz Szó című lapban jelent meg. A Média a Családért Alapítvány idén tizenhetedik alkalommal díjazta a legjobb, csalá...

A sokféle szerep

A Beol podcast vendége Zsíros András
A Beol.hu hírportál podcastműsorának vendége Zsíros András evangélikus lelkész, rádiós hírszerkesztő és békéscsabai humorista volt, akivel lelkészi hivatásáról  és rádiós munkájáról beszélgettek, és az is szóbe került, miért vágott bele a stand-up comedy világába.
A mindennapi életből merített gondolatait, a múlt emlékeit és kedvenc süteményreceptjeit is megosztja olvasóival Torták, titkok, történetek című harmadik kötetében Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. A Balatonbogláron élő evangélikus lelkész nem egy cukrászkönyvet szeretett volna készíteni, hanem egy olyan gyűjteményt, amely a testnek és a léleknek is útravalót ad.

Országos elismerést kapott Habda Veronika

A kitüntetett a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ munkatársa
„A halmozottan fogyatékkal élőkkel másképp kell szót érteni, de folyamatos odafigyeléssel, egyéni bánásmóddal őket is lehet koordinálni, épp úgy, mint egy egészséges gyermeket” – nyilatkozta Habda Veronika, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ részlegvezető-­helyettes szakápolója, aki a szociális munka napja alkalmából két másik szakdolgozó mellett kapott elismerést. Habda Veronika ...
Az év utolsó napjai a számadásé, az évértékelésé. Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese, a bobai gyülekezet lelkésze a Vaol.hu podcast adásában részben a korábbi évek munkájának beérett gyümölcseiről, részben az idei évben megvalósított fejlesztéseikről beszélt.

Elkísérték utolsó földi útjára Varga Árpádnét

A nagykanizsai, a szepetneki és a szőkedencsi gyülekezet temetőkántora volt
Varga Árpádné született Dezső Edit Éva életének 90. évében tért haza megváltó Urához, temetése december 22-én volt a Nagykanizsai Temetőben. Ápolónőként, műtősnőként, majd körzeti nővérként dolgozott fáradhatatlanul, emellett a nagykanizsai, a szepetneki és a szőkedencsi evangélikus gyülekezet temetőkántora volt.

Kitüntették Kutyej Pál Albertet

A nyugalmazott evangélikus lelkész Békéscsaba Szlovákságáért plakettet kapott
A nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepséget Békéscsaba önkormányzata, valamint a hat nemzetiségi önkormányzat december 12-én, kedden, a városháza dísztermében. A gálaműsoron a korábbi évek hagyományainak megfelelően az egyes nemzetiségi önkormányzatok által alapított kitüntetéseket is átadták.
Miniszteri elismerő oklevelet adományozott az Oltalom Szeretetszolgálatnak Pintér Sándor belügyminiszter.
A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) webfejlesztő pozícióba keres munkatársat.

„Kezemet nyújtom feléd”

A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ lakóját is díjazták
Díjat kapott a Belügyminisztériumtól Nyers Zsuzsa, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ lakója, aki a Kezemet nyújtom feléd című festményét küldte be a „Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok” című ellátottjogi pályázatra. A szakmai zsűri döntése alapján a beküldött 500 pályamű közül 42 alkotás részesült díjazásban, az elismerések ünnepélyes átadására november 14-én került sor a Belü...

A kicsikre és a nagyokra is gondoltak

Evangélikus találkozó Pesthidegkúton
Már harmadik alkalommal tartottak nyitott, ökumenikus szellemű találkozót Pesthidegkúton, az Ördögárok utcai evangélikus templomban. A lelkes szervezőknek, Erdélyi Katának és Poltz Klaudiának köszönhetően október 28-án ismét sikeres rendezvényen vehettek részt az érdeklődők – felnőttek, fiatalok és gyermekek, összesen negyvenkilencen. Fodor Viktor, a gyülekezet lelkésze nyitóáhítatában a h...

Evangélikus hitélet apáról fiúra

Soproni evangélikus diák pályaműve nyerte el az első helyet
A Soproni Evangélikus Egyházközség történetébe nyerhetünk betekintést egy családi legendáriumon keresztül, melyet a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanulója, Biczó Flórián filmesített meg a soproni Macskakő Gyermekmúzeum pályázati felhívására.

Műfajok kavalkádja a 2023-as Kossuth Gálán

Sokszínű előadásokkal mutatták be tehetségüket a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola diákjai
Több mint kétszázötven diák bizonyította tehetségét a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Iskola 2023. évi gáláján. A harminc színvonalas produkciót felvonultató ünnepi eseménynek már hagyományosnak számító módon a Művészetek Háza Miskolc adott otthont november 9-én.
Miben más a keresztyénség istenképe a többi valláséhoz képest? Mit jelent, hogy a Biblia az egyetlen isteni kinyilatkoztatás?
150 millió forintot biztosít Kiskőrös a Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthon fejlesztésére. Az összeget az egészségügyi és szociális ellátórendszer fejlesztésére nyerte el a város az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Plusz Program forrásából.
A Rákóczi Szövetség egyházi felekezetközi sporthétvégéje zajlott október 6–8. között Sátoraljaújhelyen. A megmérettetésen veretlenül szerezte meg az aranyérmet a bonyhádi evangélikus gimnazistákból álló lányröplabdacsapat.

A Deák téri templomban vesznek búcsút Trajtler Gábornétől

A tanár és hittanoktató életének 93. évében hunyt el
Trajtler Gábornétől november 18-án, szombaton 15 órakor vesznek búcsút a Deák téri evangélikus templomban.