Skip to main content

2024. március 25. 14:06

200 év 200 hang

Ősbemutatóval is készülnek a templomszentelés bicentenáriumára

A békéscsabai evangélikus nagytemplomot 1824. június 29-én szentelték fel. A jubileumra kétnapos ünnepséget tervez az egyház. A jeles alkalom méltó megünnepléséhez Kutyejné Ablonczy Katalin és Rázga Áron – több karvezetővel összefogva – egy nagy, városi kórust szervez. A 200 év 200 hang kezdeményezésről a 7.Tv Művészbejáró című műsorában beszélgetett a szervezőkkel Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.

200 év 200 hang: Ősbemutatóval is készülnek a templomszentelés bicentenáriumára

– Hat évvel ezelőtt is volt egy hasonló koncert, akkor Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán. Annak sikerén felbuzdulva jön most egy hasonló koncert?

Kutyejné Ablonczy Katalin: Igen. Az akkori koncert mottója az volt, hogy 300 év 300 hang, a mostanié 200 év, 200 hang. Hat évvel ezelőtt gyerekeket is bevontunk, most nem tudunk, de bízom benne, hogy meglesz a 200 hang. Úgy gondoltam, hogy ez a cím felidézi a hat évvel ezelőtti emlékeket, és talán most is kedvet kapnak, akik akkor velünk énekeltek. Az eddigi két próbán bebizonyosodott, hogy igen: nagyon sokan jönnek olyanok, akik akkor is velünk énekeltek.

– Milyen kihívások vannak abban, hogy egyszerre ennyi ember jöjjön össze, tanulja meg és szólaltassa meg a műveket?

Rázga Áron: A szervezés talán a legnagyobb kihívás. Ennek az oroszlánrészét Kati végzi. Beszélt a karvezetőkkel, szólt a kórusoknak, valamilyen formában mindenkit megszólított. Az emberek összegyűjtése a legnagyobb dolog, olyan embereké, akik szépen tudnak énekelni.

– Kik alkotják a kórust, kik lehetnek a tagjai? Kell-e valamilyen zenei előképzettség?

Kutyejné Ablonczy Katalin: Vannak kórusok, amelyeknek a karvezetői oroszlánrészt vállalnak ebben. Ezt ketten Áronnal nem tudnánk összehozni. Tóthné Mucsi Margit, Perlaki Attila és Hajtmann Ildikó is nagy segítségünk. Ebbe a városi kórusba nemcsak azokat várjuk, akik jelenleg énekelnek valamilyen kórusban, hanem azokat is, akik szeretnének énekelni, bekapcsolódni. Nagy kihívás, hiszen nem egyszerű darabokat választottunk. Áronnal és Perlaki Attilával, hanem olyanokat, amelyek egy ilyen nagykórusban, szimfonikus zenekarral együtt gyönyörűen szólalnak meg. Nagyon ritkán adatik meg az embernek, hogy egy ilyenben részt vegyen, de megéri a belefektetett munka.

– Hétfőnként, este 19 órától vannak próbák. Meddig lehet csatlakozni azoknak, aki esetleg még szeretnének bekapcsolódni a próbafolyamatba?

Rázga Áron: Minél hamarabb érdemes bekapcsolódni, de ennek nincs megszabott határideje. Aki ügyes, az később is csatlakozhat.

Kutyejné Ablonczy Katalin: Akik jól olvasnak kottát, jöhetnek később is. De akiknek leginkább hallás után megy a darabok megtanulása, azok számára ez lassabb folyamat, ők csatlakozzanak minél előbb.

– Hogyan áll össze a jubileumi műsor? Lesz-e esetleg valami különlegesség?

Rázga Áron: Lesznek különlegességek. Kati szereti a műsorára tűzni Ola Gjeilo – egy Amerikában élő, fiatal norvég zeneszerző és zongoraművész – műveit, ebből most is hallhat majd a közönség. Lesznek barokk művek – több érdekes és népszerű mű hangzik majd el.

Kutyejné Ablonczy Katalin: Kiszely András, a csabai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke is a jubileum egyik főszervezője az egyház mellett. Ő járt utána annak, melyek azok a Tranoscius énekek, amelyek 200 évvel ezelőtt biztosan elhangzottak a nagytemplom szentelésekor, az ünnepi istentiszteleten. Ezt most is hallhatják majd, akik ott lesznek vagy hangszerkíséret nélkül, vagy citera-kísérettel. A Čabianska Ružička kórus Ocsovszki Ildikó vezetésével elvállalta, hogy az elején népviseletben – ugyanúgy, mint a 300 éves évfordulón – elénekelik majd ezt. Lesz ősbemutatónk is: Alföldi Csaba, a békéscsabai evangélikus gyülekezet kántora az egyik Tranoscius éneket megharmonizálja, és orgonakíséretet készít hozzá. Ezt biztos, hogy el fogjuk énekelni.

Rázga Áron: Varga István, aki hozzánk jár a zeneművészeti szakgimnáziumba, néhány éve zeneszerzéssel foglalkozik, amellett, hogy trombitaszakos. Kati megkérte, hogy írjon egy szimfonikus zenekari és kórusművet.

Kutyejné Ablonczy Katalin: A 100. zsoltárt választottuk: Menjetek be kapuin hálaadással... Ez most készül, ez lesz a másik ősbemutató. Amint elkészült, megtanuljuk, és nagyon bízom benne, hogy elő tudjuk adni.

– Jelenleg hányan vannak a nagykórusban, amely előtt akkor még hosszú próbafolyamat áll?

Kutyejné Ablonczy Katalin: 80-90 fő között van, akik biztos, hogy jönnek. Óvatos becsléssel úgy 120 fős kórusra számítok.

– A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hogyan kapcsolódik ebbe?

Rázga Áron: A zenekarnak ez egy jó lehetőség, hiszen egy olyan koncerten vehet rész, ami nagyon sok embert megmozgat a városban és környéken. Ráadásul lehet, hogy két alkalommal is (hat évvel ezelőtt két előadást kellett tartani, olyan népszerű volt az akkori jubileumi koncert). Mi ezzel egy felkérést teljesítünk, remélem, hogy összességében jól sikerül majd az egész.

Kutyejné Ablonczy Katalin: Jó lenne. A koncerten egyébként a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar természetesen, mint házigazda vesz részt. Ott lesz a Bartók Béla Vegyes Kar, mint a város legnépszerűbb és leghíresebb énekkara, de a Chopin Kórus tagjaiból, a Katolikus Énekkarból, a Baptista Énekkar tagjaiból, szóval mindenhonnan jönnek. Ugyan a református énekkar megszűnt, de többen ott voltak a régi tagok közül az eddigi két próbán.

– Pontosan mikor lesz majd a koncert?

Kutyejné Ablonczy Katalin: Ahogy Áron említette, lehet, hogy két koncert is lesz. A jubileumi koncert pontosan a 200 éves évfordulón, Péter-Pál napján, június 29-én este lesz, valószínűleg 18 órakor, de ezt a későbbiekben még közzétesszük. Ha olyan sokan regisztrálnak a koncertre – ahogy történt ez hat évvel ezelőtt is –, hogy annyian egyszerre nem férnénk el a nagytemplomban, akkor előtte való este, június 28-án is megtartjuk a koncertet. Addig pedig még nagyon sokat készülünk.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső