Skip to main content

2023. augusztus 6. 11:00

A hűtlenek…

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

Filippino Lippi: Az aranyborjú imádása

„Isten az, aki megsegít engem, az Úr az, aki megváltja lelkemet.” (Zsolt 54,6)

Hűség és engedelmesség által Krisztussal közösségben! – ez a témája a Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnapnak.

A fenti zsoltárvers Dávid életének egy nehéz időszakában íródott (1Sám 23). Amikor Saul király elől menekült, sokszor tapasztalt hűtlenséget, árulást az emberek részéről. Például miután felszabadította Keila városát, az ott lakók arra készültek, hogy elárulják őt Saulnak. Aztán pedig amikor Zíf pusztájában rejtőzött, a zífiek el is kezdtek egyezkedni Saullal, hogy a kezére juttassák. Ekkor Dávid az Úrhoz kiáltott. Imádságát az 54. zsoltárban olvashatjuk.

A nagy bajban, életveszélyben hívő emberként Istenhez fordulunk segítségért. Rá mindig számíthatunk, ő soha nem csap be bennünket, emberekben viszont sokszor csalódunk. Van, amikor azok fordulnak ellenünk, akikben a leginkább megbíztunk, sőt talán azok is, akikért sok jót is tettünk.

Ilyen az ember! Könnyen válik hűtlenné, árulóvá. De mielőtt nagyon belemerülnénk a sérelmeink emlegetésébe, tartsunk önvizsgálatot! Hogy minket ki támadott hátba, biztos rögtön eszünkbe jut. De arra is gondolunk, aki miattunk szenvedett? S ne csak emberi kapcsolatainkban vizsgáljuk a témát, hanem felfelé is nézzünk – mit tükröz vissza életünkről a mi Urunk? Hűséget lát a szívünkben vagy hűtlenséget?

A mai igehirdetési alapige (2Móz 32,1–10) elég kijózanító. Isten szövetséget kötött a népével, akiket éppen kihozott Egyiptomból, és még javában tart a kőtáblák elkészítése fenn a hegyen, mikor a nép lenn a hegy lábánál aranyborjút készíttet, és azt kezdi imádni. Nem egyszerűen istent csinál magának, hanem a maga által alkotott bálványt azonosítja azzal az Istennel, akinek a szabadulást köszönheti. Micsoda hűtlenség! Milyen elképesztő árulás!

Sok gyülekezetben van ma lehetőség az úrvacsorára. Amikor ma Krisztus testét és vérét magunkhoz vettük, bűnlátó szemmel és bűnbánó szívvel mentünk-e az oltárhoz? A hűtlenek megtértek-e ma az Úrhoz?

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.