Skip to main content

2023. augusztus 20. 11:00

Az örvendezéstől a dicséretig

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

Isten dicsérete Krisztus keresztjénél

„Nagy a mi Urunk és igen hatalmas, bölcsessége felfoghatatlan.” (Zsolt 147,5)

Ma kettős ünnep van. Az Úr napját ünnepeljük, ahogy vasárnaponként mindig, de nemzeti ünnepünk alkalmából most hálát adunk hazánkért és az új kenyérért is.

Augusztus 20-a örömteli ünnep. Sok programot szerveznek országhatáron innen és túl, melyeken a sok résztvevő sok szép élményt szerez.

Mai zsoltárunk egy örvendező, Istent magasztaló ének, mely ezúttal ezzel a kérdéssel szembesít: vajon a mai örvendező hangulat elvezet-e minket az Isten dicséretére?

Olvassuk csak el a 147. zsoltárt és engedjük, hogy az ott megfogalmazott gondolatok átjárják szívünket-lelkünket! Lássuk meg az Úr nagy tetteit, csodálkozzunk rá bölcsességének határtalanságára!

Mennyi mindent köszönhetünk neki! Ő teremtette a világot és ő gondoskodik mindenről. Áldást, védelmet, gyógyulást ad. Épít és összegyűjt. Igéje által szól. Gyönyörködik övéiben és arra indít, hogy az ő dicséretét zengjük.

A Szentháromság ünnepe utáni 11. vasárnap mottója: Mindig kegyelemre szorulunk! A heti ige pedig így hangzik: „Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad.” (1Pt 5,5)

Ki fogja örvendezve dicsérni ma az Istent? Csak az, aki tudja, hogy ő nagy és hatalmas! Aki felismeri Isten keze nyomát a történelemben éppúgy, mint abban, hogy van búza az új kenyérhez. Aki meghajol Isten bölcsessége előtt akkor, ha azt tapasztalja: ő bizonyos dolgok felől másként rendelkezik, mint mi tennénk. S aki elismeri saját kicsinységét az Úr előtt és Krisztus keresztjénél keresi a megoldást bűnös életére!

A lekció ezúttal a farizeus és vámszedő példázata (Lk 18,9–14), melyben Jézus az Isten iránti alázatos magatartásra buzdít, az igehirdetési alapige pedig egy jól ismert szakasz Páltól, melyben az apostol arról ír, hogy meglátta: miért volt kár és szemét a farizeusi múltja, amit Jézus nélkül a saját igazságára hagyatkozva élt (ld. Fil 3,7–14).

Van miért örvendezni! Dicsérjük hát mi is az Urat!

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.