Skip to main content

2023. augusztus 13. 11:00

Légy hálás az életért!

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

reggeli fények romokkal, kereszttel

„Szeret az ÚR, azért nincs még végünk! Irgalma nem fogyott el, megújul reggelre kelve.” (JSir 3,22.23)

Adódnak helyzetek, amikor rádöbbenek: egyáltalán nem természetes az, hogy élek! Amikor a közlekedésben csak a csodának köszönhető, hogy nem történt baj: hálát adok Istennek, hogy vigyázott rám. Amikor egy velem egykorú ismerősöm betegségéről vagy halálhíréről hallok, megrendülve gondolok arra: én is lehetnék az ő helyében. S amikor olvasom a híreket a háborúról, természeti katasztrófákról, az jut eszembe: velünk is bármikor megtörténhet ugyanez. Nem természetes, hogy élünk és jól vagyunk!

S mennyi helyzet van, amikor természetesnek veszem az életet, a jólétet, a biztonságot. Reggel ébredéskor gondolataimat a napi tennivalók kerítik hatalmukba, pedig először mindig hálát kellene adnom, hogy új nap virradt számomra is! S ha bosszankodom valamilyen nehézség miatt, csak néha jut eszembe egyik rokonom, aki ilyenkor mindig azt mondta: XY-nak (aki már meghalt), nincs ilyen problémája!

A Szentháromság ünnepe utáni 10. vasárnap Jeruzsálem pusztulásának emléknapja. Minden évben ekkor emlékezünk arra, hogy a rómaiak Kr. u. 70. augusztus 4-én elpusztították a jeruzsálemi – második – templomot, melyből azóta is csak egy kis rész, a Siratófal van meg.

Zsoltárunk egy olyan ószövetségi iratból való, amelyet a zsidók az első templom Kr. e. 587-ben történt lerombolásának évfordulóján szoktak felolvasni. Jeremiás siralmainak 1., 2. és 4. fejezete Jeruzsálem ostromáról és pusztulásáról szól, az 5. a babiloni fogságban lévő nép helyzetén kesereg,

a 3. fejezet viszont – ahonnan igénk van – egyéni panaszének, melyben megszólal a bizakodás hangja és megjelenik az a személet is, hogy Isten hűsége még akkor is látható, amikor ítélettel sújt!

Testvérem! Hálás vagy-e az élet és az örök élet lehetőségéért? Értékeled-e, hogy mehetsz templomba, istentiszteletre és szabadon megélheted az Úrral való kapcsolatodat a gyülekezetben és otthon is? S becsülöd-e mindazt, amit Isten az Úr Jézusban ajándékul neked is felkínál?

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.