Skip to main content

2023. július 2. 10:57

Lehetőség és felelősség

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

Lehetőség és felelősség – A vasárnap zsoltárának antifónájáról

„Nagy a te irgalmad, Uram, és minden parancsolatod szilárd!” (Zsolt 119,156a.151b)

A síró kisgyermek az anyukáját keresi, hogy odabújhasson hozzá. A beteg az orvost várja, hogy enyhüljön a fájdalma. A koldus alamizsnát remél és ennivalót.

Irgalomra talál-e az, aki nyomorult helyzetbe került? Van-e, aki megszánja a szánalomra méltó embert? Megváltozhat-e ez az irgalmatlan világ?

A zsoltáros Istenhez kiált és azt látja meg, hogy az Úr milyen irgalmas. Hányszor megtapasztalhattuk ezt mi is! Hányszor átéltük mi magunk is, hogy sírva jöttünk Istenhez, és összetört szívvel imádkoztunk! Hányszor könyörögtünk azért, hogy enyhítse a fájdalmunkat, gyógyítsa betegségünket, és töltse be a hiányainkat, szükségeinket! És ő meghallgatott minket!

Isten hív minket – ez a vasárnapok mottója ezekben a hetekben. Isten hívása és földi hivatásunk – ez a mai nap témája Ágendánk szerint.

Életünk koordinátarendszerének két tengelye: az Istennel és az embertársainkkal való kapcsolat, melynek sokféle összefüggése lehet. A „mit kapok?” a lehetőségeket, a „mit adok?” pedig a felelősséget jelenti, ugyanakkor aki megtapasztalja az Isten irgalmát, annak az ő akaratát is komolyan kell vennie. A vasárnap zsoltárában ezért olvassuk így: „Nagy a te irgalmad, Uram, és minden parancsolatod szilárd!”

Tapasztalhatjuk a mindennapokban egy-egy helyzet kapcsán: van mennyei Atyánk, akihez futhatunk. Ám ez a csodálatos lehetőség kötelez is minket: az ő szavának komolyan vételére, engedelmességre parancsolatai iránt. S a közösségi létünk megélése is ajándék és feladat egyszerre. Szeretetet kapunk családtagoktól, barátoktól, sőt időnként idegenektől is, de mi is szeretettel kell, hogy forduljunk mások felé.

A heti ige is erre buzdít: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét!” (Gal 6,2)

Testvérem! Te komolyan veszed-e mindkettőt? A lehetőséget és a felelősséget is?

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.