Skip to main content

2023. július 30. 11:00

Mért szeretsz még?

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

Isten hűsége - szivárvány

„Nagy az ÚR szeretete irántunk, és hűsége örökké tart.” (Zsolt 117,2)

„Csend van bennem, és emlékezem, Képe a múltnak, ím megjelen. Vétket látok s gondozó kezet, Szennyből, a sárból, mind kivezet. Mért szeret Isten, mért szeret még? Hogy lehet, mért nem mondja ki elég! Féltő karja újra átölel, megtört kezéhez szívem közel.
Csend van bennem, és emlékezem. Mily sok ajándék, nagy kegyelem. Mily sok áldás, mily sok türelem, Kísérte végig az életem. Mért szeret Isten, mért szeret még? Hogy lehet, mért nem mondja ki elég! Féltő karja újra átölel, megtört kezéhez szívem közel.
Csend van bennem és emlékezem, Sokszor volt könnyes mindkét szemem. Oly sok bánat, fájdalom is ért, Hozzá futottam irgalomért. Mért szeret Isten, mért szeret még? Hogy lehet, mért nem mondja ki elég! Féltő karja újra átölel, megtört kezéhez szívem közel.
Csend van bennem és emlékezem, Hála, dicséret él szívemen. Hogy köszönjek múltat és jelent, Új napon védő, őrző kezet. Mért szeret Isten, mért szeret még? Hogy lehet, mért nem mondja ki elég! Féltő karja újra átölel, megtört kezéhez szívem közel.”

Ezt az éneket először kb. huszonöt évvel ezelőtt hallottam egy női missziói alkalmon. Többször elénekeltük, és könyvjelzőn magunkkal is vihettük. Sokáig őriztem a kis lapocskát, ami ugyan már nincs meg, de a szívemben azóta sokszor felcsendült a refrén.

Mért szeret Isten, mért szeret még? – kérdezem sokszor a bűn mélységében összetörten, vagy szégyenkezve, mikor látom, milyen képmutató voltam egy adott helyzetben.

Testvérem! Te is szoktad kérdezni az Úrtól, miért szeret még mindig? Miért kapsz még mindig új esélyt, bűnbocsánatot, tiszta lapot?

Zsoltárversünk így hangzik: „Mert nagy az ÚR szeretete irántunk, és hűsége örökké tart.” A 117. zsoltár Isten dicsőítésére hív, mert az ő szeretete és hűsége ad okot erre. A Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnapon az istentiszteleten elhangzó igék azonban a hamis prófétákról (Mt 7,15–21) és a hűtlenné vált Izraelről (Jer 2,1–9.29–32) szólnak.

Mért szereti Isten az ő népét akkor is, amikor elfordultak tőle? Mert nagy a szeretete irántuk, és örökké tart a hűsége. És ezért van lehetőségünk nekünk is még a bűnbánatra, megtérésre…

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.