Skip to main content

2023. február 26. 11:00

Segítség!!!

So­ro­za­tunk­ban a va­sár­nap zsol­tá­rá­nak an­ti­fó­ná­já­ról el­mél­ke­dünk.

segitseget kero nyujto kezek foto vernonwiley Getty Images Canva

„Segítségül hív, és én meghallgatom – így szól az Úr –, vele leszek nyomorúságában, kiszabadítom és megdicsőítem.” (Zsolt 91,15)

Megrendítő az olyan híradás, amelyben ez szerepel: olyan helyen történt a tragikus esemény, ahol hiába kiáltott segítségért a bajban lévő, nem hallhatta senki. Életre szóló teher, ha valaki sikertelenül próbál megmenteni egy bajba jutott embert, mert az áldozat hangjára évekkel később is tisztán emlékszik…

Testvérem! Te voltál olyan helyzetben, hogy kiáltottál, és nem volt, aki segítsen? Vagy átélted, hogy kiáltottál, és jött valaki, aki felemelt, kiszabadított – ténylegesen is vagy lelki értelemben – abból, amibe beleszorultál?

Böjt első vasárnapján templomainkban Jézus megkísértésének története (Mt 4,1–11) hangzik el oltár előtti igeként. Az ördög, akinek kezdettől fogva az a célja, hogy tönkretegye az embert és mindazt a jót, amelyet Isten alkotott, az Úr Jézussal szemben tehetetlen. Hiába kísérti meg azokkal a dolgokkal, amelyekben mi rendszerint elbukunk (kenyérkérdés, isteni gondviselés provokálása, dicsőségvágy), ő szilárdan megáll. Sőt a kereszten győzelmet arat a bűn felett, és kivesz minden lehetőséget a vádló kezéből, hogy pusztulásba taszítsa Isten gyermekeit.

A böjt az önvizsgálat ideje, egy negyven napon át tartó, intenzív bűnbánati lehetőség, amelyet minden évben megkapunk. Élünk-e vele? Engedjük-e, hogy az Úr az ő igéje által rávilágítson életünk egy-egy területére? Akarjuk-e meglátni, mi az a helyzet, amely rabul ejtett, és veszélyt jelent számunkra? Készek vagyunk-e megragadni a szabadulás lehetőségét, amely Jézus által bármikor elérhető számunkra?

A fenti mondat az új fordítású Bibliában így szerepel: „Ha kiált hozzám, meghallgatom, vele leszek a nyomorúságban, kiragadom onnan és megdicsőítem őt.

Micsoda biztatást kapunk ezáltal: „Kiáltsunk bátran!” S úgy kiáltsunk, hogy közben biztosak vagyunk abban is, hogy van, aki hallja segélykérésünket, és abban is, hogy saját életünkben is meg fogjuk tapasztalni a szabadító Isten munkálkodását!

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.