Hiszek! Segíts a hitetlenségemen! (Mk 9,24) – A 2020. év igéje

Hiszek! Segíts a hitetlenségemen! (Mk 9,24) – A 2020. év igéje

Share this content.

Forrás: Útmutató, szöveg: Fabiny Tamás
Egyszer – talán éppen a bibliaolvasó Útmutató aznapi igéje alapján – a kánaáni asszony történetéről tartottam áhítatot. Ő ezekkel a szavakkal fordult Jézushoz: „Uram, Dávid Fia! Könyörülj rajtam! Leányomat kegyetlenül gyötri a gonosz lélek!” (Mt 15,22) Amikor Jézus távolságtartón azt mondja neki, hogy ő csak Izrael házának elveszett juhaihoz küldetett, és nem jó a gyermekek kenyerét odadobni a kutyáknak, akkor a kétségbeesett asszony így érvel: De hiszen a kutyák is esznek a morzsákból, amelyek uruk asztaláról hullanak!

Jézust valósággal lefegyverzi ez az állhatatosság, és ezt mondja neki; „Asszony, nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod!” A leányka pedig még abban az órában meggyógyult. Igemagyarázatomban akkor azt mondtam, hogy nincs szívszorítóbb helyzet, mint amikor egy édesanya aggódik beteg leányáért. Aztán rá kellett jönnöm, hogy talán mégis van: amikor egy édesapa aggódik beteg fiáért.

Nemcsak saját tapasztalatból mondtam ezt, hanem egy másik újszövetségi történet alapján is. Az Útmutató 2020-as igéje éppen ennek az elbeszélésnek a csúcspontja. Itt egy beteg gyermekről olvasunk, akit a rémült apa visz Jézushoz. Amikor a Mester azt mondja neki, hogy „Minden lehetséges annak, aki hisz”, akkor szakad ki belőle ez a kiáltás: „Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!” Micsoda paradoxon van ebben a mondatban! Talán ez Ady Endre Hiszek hitetlenül Istenben című versének forrásvidéke is: Az ütős kezdősor után tanulságos a folytatás is:

„Mert hinni akarok,

Mert sohse volt úgy rászorulva

Sem élő, sem halott.”

Bizonyos bűnbánat is megjelenik a versben,hiszen „lekacagott szavak”-nak nevez olyan fogalmakat, mint szépség, tisztaság és igazság. Az ő felkiáltásában azonban nem az apának a fiáért való aggódása szólal meg, hanem saját szenvedése: „Hiszek Krisztusban, Krisztust várok, / Beteg vagyok, beteg.

A két bibliai elbeszélés nyomán láthatjuk, hogy őket mennyire személyesen magunkra alkalmazhatjuk. Rólunk van szó bennük. Rólunk és az élő Istenről, aki hitetlenségünket hitté tudja formálni.

 

Az Úrvacsora évét megnyitó újévi istentiszteletre 2019. január 7-én 11.00-kor kerül sor Budapesten, az Üllői úti evangélikus templomban. Igét hirdet: Fabiny Tamás elnök-püspök.

Címkék: év igéje - 2020 - hit - hitetlenség -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!