„Felhívjuk a Jóistent” – A Hit a vezetésben című könyvről

„Felhívjuk a Jóistent” – A Hit a vezetésben című könyvről

Share this content.

Forrás: Harmat Kiadó alapján szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A Harmat Kiadó nemrégiben interjúkötetet jelentetett meg Hit a vezetésben – 10 inspiráló beszélgetés címmel, amelyben a megszólalók többek között olyan kérdésekre kerestek választ, mint „Lehet-e hívő emberként megalkuvás nélkül üzleti sikereket elérni a mai Magyarországon? Van-e mód a beosztottak személyes fejlődését, sőt a társadalmi hasznosság szempontjait is figyelembe véve üzletileg eredményes vezetővé válni?”

Akár nyári olvasmánynak is ajánljuk ezt a könyvet, amelyet a Harmat Kiadó adott ki. Egy-egy történet elolvasása után bátran meg lehet állni és meg lehet emészteni az olvasottakat. A könyvben ugyanis olyan közismert, hiteles emberek beszélnek a vezetésben szerzett tapasztalataikról, sikerekről, bukásról, talpra állásról és olyan kontextusban és őszinteséggel, amit talán eddig egyetlen interjú során sem tettek meg.

A megszólalók között van Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója; Héjj Tibor, a Proactive Management Consulting cégcsoport alapító tulajdonosa, Heizer Tamás, a Barnabás Csoport igazgatója, H. Kovács Judita Barnabás Csoport projektvezetője, Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese, Martí Zoltán, a777blog.hu alapító főszerkesztője, az M4 Sport szerkesztő-riportere; Neulinger Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Semsei Rudolf, a Budapest Party Service és a VakVarjú étteremhálózat tulajdonos ügyvezetője; dr. Somody Imre vállalkozó, a PontJézus online szolgálat vezetője és dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Az interjúalanyok mind-mind különböző környezetből érkeznek, van, aki vidéken, van aki a fővárosban lakik, van, aki nyugdíj előtt áll, nagycsaládosként vagy egyedülállóként él. Közös vonásuk, hogy morális dilemmák, siker, pénz, hatalom, korrupciós kísértések, magánéleti viszontagságok közepette is igyekeztek hitük szerint élni, dönteni, irányítani. Sikereket megélni, olykor elbukni, majd felállni. Fontos értéke a könyvnek, hogy nemcsak egyszerű életrajzokat ismerhetünk meg, hanem az őszinte megnyilatkozásokkal mi is tanácsokat kaphatunk. Sőt, minden egyes interjú után több pontba foglalva olvashatjuk el az esszenciáját annak, ki milyen tanácsot ad a magyar társadalom megfáradt vagy elmagányosodott közép- és felső vezetői rétegének, és a hit hogyan segíthet a mindennapokban.

A szerző, Kovács Ágnes Lilla

Ajánlások a kötethez:

Tíz, tíz, tiszta víz… vissza ne vidd. Elfogult vagyok: a megszólalók közül többen barátaim. Mégsem ez a legfőbb oka, hogy a tömérdek, vezetésről szóló könyv közül ennek örülök legjobban. Inkább az, hogy az őszinteség mindig lefegyverző. Tiszta víz: amikor valaki hajlandó beszélni álmairól és bukásairól. Visszavonulásairól és újrakezdéseiről. Mi meg közben tanulunk, kirajzolódik előttünk a vezetés három legfontosabb dimenziója: a magyarázat, a lelkesítés és a felszabadítás. Tiszta víz: vezetnek és megerősítenek másokat, és megmutatják, hogy a kettő egyensúlyának megtalálása az igazi művészet. Igazi, közös művészet. Tiszta víz. Tízen öntik. Frissít, lelkesít, tovább indít. Több mint pusztán hit a vezetésben. Vezetés is – a hitben.” 

Süveges Gergő újságíró, az NCD Hungary munkatársa

 „Az érdekfeszítő kötet szerzője és mind a tíz interjúalanya azt mutatja be meggyőző módon, hogy mit jelent a gyakorlatban Jim Collins elgondolkodtató megállapítása, miszerint a kiemelkedő eredményeket elérő vezetőket nem az egoizmus, hanem a mélységes alázat és a kemény elszántság motiválja. A kiváló kérdésekre adott őszinte válaszok teszik hitelessé a könyv címét: egyrészt az Istenben való hit óriási erőforrást ad a jó vezetéshez nélkülözhetetlen alázat megéléséhez, másrészt a vezetés jelentőségében való hit bátorít az elszántságban való kitartásra.” 

Dr. Tomka János főiskolai tanár, Károli Gáspár Református Egyetem

Sokszor a híres, sikeres, jómódú embereket a legnehezebb szeretni, akár krisztusi értelemben is, mert kényelmes úgy gondolni, hogy ők nem szorulnak rá, hiszen »megkapták már vigasztalásuk«. A kötet interjúi azonban nemcsak a sikeres csúcsvezetőt mutatják meg, hanem a fáradt szülőt, a kiégés határára ért igazgatót, a kétségektől gyötört magánembert, vagyis a beszélgetőtársakban aktívan dolgozó lelkiismeretet.” 

Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője

 „Minden coachtudásomra szükségem van, hogy rövid legyek. Végletesen szerkesztett véleményem: Lilla szépet alkotott. Kicsit hosszabban: Lilla időnként provokatív kérdései a vezetőkből kicsit sem felekezeties, saját tapasztalatokból fakadó bölcsességeket, sőt gyakorlati, életvezetési tippeket húznak elő. A végeredmény a hitbeli és a társadalmi közjót is szolgálja. Egy vasárnap délután erejéig még a szent irigység is elfogott: néhány óráig bántam, hogy nem vagyok már újságíró.” 

Izsák Norbert PCC, executive coach, a PTF Keresztény szemléletű coach- és vezetőképzésének alapító igazgatója, az International Coach Federation minősítési értékelője

 „Az élet úgy hozta, hogy számos esetben kerültem nehéz döntési helyzetbe a munkám során, s ekkor látszólag egyedül voltam. De mindig erőt merítettem a hitemből, és ez segített felismerni azt is, hogy a családom egy-egy karizmatikus tagja milyen példát mutat nekem az életével. Kovács Ágnes Lilla interjúitól sok mindent kaptam, ami rezonált az én élethelyzeteimre: megerősítést, a tisztelet és a család fontosságát, a tudás és tanulás kölcsönhatását, de mindenekelőtt a hit mindent átható erejét. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, vezetőknek vagy a vezetők mögött álló családtagoknak, akik be tudják engedni a szívükbe a hit nyújtotta csodát.” 

Boda Ildikó szerkesztő-újságíró, a Nemzeti Kézilabda Akadémia kommunikációs igazgatója

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!