Hit által – Missziói napot tartottak a nyugati egyházkerületben

Hit által – Missziói napot tartottak a nyugati egyházkerületben

Share this content.

Szöveg: Adámi Mária, fotó: Molnár Anita Kata, videó: Győri András Timótheus, hang: Leszlauer Ernő
Győr – A megújult győri Insula Lutherana adta a helyszínét a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület idei missziói napjának 2018. május 26-án. A rendezvény mottója így hangzott: „Hit által. Reformáció után – reformáció előtt”. A szervezők szándéka szerint a nap az 501. évébe lépő reformáció ajándékainak megragadásáról és továbbadásáról szólt, ezért a program gerincét az igeszolgálatok adták.

A délelőtt közös énekléssel vette kezdetét, majd Mészáros Tamás újraválasztott egyházkerületi felügyelő köszöntötte az Öregtemplomot megtöltő hallgatóságot. A moderálás feladatát Verasztó János kerületi missziói lelkész végezte.

Szemerei János püspök nyitóáhítatában Róm 1,17 alapján a Luther életét is átformáló igevers aktualitásáról beszélt.

Ezt követően Csorba János győri igazgató lelkész fotók és légifelvételek segítségével mutatta be a helyszínként szolgáló épületegyüttes átalakulását.

A hűséges, hitvalló élet nehézségeit megragadó erővel jelenítette meg a színpadon Kökényessy Ági színművész Kocsis István Árva Bethlen Kata című monodrámájának címszerepében.

Ezzel párhuzamosan a gyerekeket kézműves-foglalkozás és játékok várták a Péterfy Sándor Evangélikus Óvoda pedagógusainak vezetésével. A tizenévesek pedig városfelfedező játékon vehettek részt.

Az ebédszünetben a találkozások, beszélgetések mellett az iskola aulájában lehetőség nyílt a Győri Evangélikus Egyházközség gyülekezettörténeti kiállításának megtekintésére, valamint a bejárati árkádok alatt a Luther Kiadó és a helyi Hajnalcsillag könyvesbolt kínálatából is válogathattak az érdeklődők.

Délután kisebb csoportokban szekcióbeszélgetésekre került sor A hit hősei címmel, amelyeket a kerület területén szolgáló lelkészek tartottak. Ezek keretében a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetében szereplő ószövetségi személyek, illetve a reformáció korabeli magyar protestáns egyháztörténet jelentős alakjainak életéből meríthettek tanulságokat a résztvevők.

A missziói nappal együtt tartották éves találkozójukat az egyházkerületben élő evangélikus pedagógusok is. Őket különprogram várta: Szücs Péter Pálnak, a püspöki hivatal munkatársának előadását hallgathatták meg Vallás – iskola – dráma. Az iskolai színjátszás hagyománya Magyarországon címmel.

Ezt követően a Péterfy-iskola ütőszenekara adott koncertet az udvaron, majd az Öregtemplomba, a záró istentiszteletre gyülekeztek össze a jelenlévők, melyen Vancsai József helyi lelkész hirdette Isten igéjét 1Jn 5,4 alapján. A liturgiában Szemerei János püspök és a házigazda Csorba János igazgató lelkész mellett Szarka István fejér–komáromi, Ihász Beatrix soproni és Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna somogy–zalai esperesek közreműködtek. A több helyszínen történő úrvacsoraosztásban még további lelkészek is segédkeztek a Győr–Mosoni Egyházmegyéből. Az istentisztelet és az egész nap zenei kíséretét Váray Tamás, a győri egyházközség kántora végezte.

Az istentisztelet zárásaként került sor a Gyurátz Ferenc-díj átadására, amellyel az egyházkerület minden évben egy-egy evangélikus pedagógus elkötelezett munkáját ismeri el. Az idei évben Feketéné Kovács Zsuzsanna, a Péterfy-iskola tanára kapta.

Ezután az egyházkerület elnöksége Prónay Sándor-emlékplakettet adott át Böjtös József szilsárkányi felügyelőnek, a kerületi közgyűlés korábbi nem lelkészi jegyzőjének. Deme Dávid nyugalmazott lelkésznek, a kerületi közgyűlés korábbi lelkészi jegyzőjének munkáját pedig Ordass Lajos-emlékplakettel ismerte el.

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!