Hit és emlékezés az első gyertyagyújtáson

Hit és emlékezés az első gyertyagyújtáson

Share this content.

Forrás: promenad.hu
Hódmezővásárhely – Advent első vasárnapján, a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt Bálint Gabriella önkormányzati képviselő Almási István özvegyével közösen lobbantotta fel az első kis lángját a város adventi koszorújának.

Ünnepi fényekbe, díszbe öltözött a város főtere, de leginkább a Dr. Rapcsák András sétálóutca. A díszkivilágítást már szombaton este felkapcsolták, a hangulat azonban vasárnap lett teljes azzal, hogy a karácsonyi vásár is megnyitott. A város koszorúja a tavalyról ismerős vásárhelyi hímzéses dekorációban pompázott. A gyerekek a Mikulással is találkozhattak, akiknek a fülébe súghatták, mire vágynak leginkább karácsony alkalmából.

A sors ennek az ünnepi alkalomnak a forgatókönyvét jelentősen átírta. Eredetileg úgy tervezték, hogy az első adventi gyertyát, ami a hitet jelképezi, Almási István polgármester gyújtja meg. Ő azonban már nem lehet közöttünk, így ezt a szerepet Bálint Gabriella képviselő vette át, akihez csatlakozott Almási István özvegye, Enikő is. Az ünnepségbe így szomorúság is, illetve a néhai polgármesterre való emlékezés is vegyült.

„Az ünnepeink azok, amelyek megerősítik hitünket, megerősítik összetartozásunkat, és közös hagyományainkat is megőrzik. Ma reggelre egy csodálatos, első adventi vasárnapra ébredtünk, és én úgy gondolom, hogy nem csak a gyermekeink örömére. Ebben a csodálatos hóesésben eszünkbe jutott, hogy mit is jelent az advent. Az advent várakozást jelent” - fogalamzott Bálint Gabriella beszédében.

Nagy Ervinné evangélikus lelkész pedig áldást mondott: „Egy ifjúsági énekünk kezdősorai jutottak eszembe: Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod megyünk az élet sivatagán, gyere, mert lépni muszáj! Az idei advet küszöbén mélyen megérintettek ezek a sorok, hiszen egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Mert ünnepelünk ott, ahol egy város gyászol. Alig három napja, hogy meg kellett állnunk egy ravatalnál, s most itt vagyunk az ünnepi forgatag kellős közepén. Még sajog a szívünk a veszteség nyomán.”

A lelkeket az Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda gyermekeinek műsora simogatta, akik karácsonyi énekekkel, mondókákkal csaltak örömöt mindenki arcára. Az ünnepség részeként a Rotary Club hódmezővásárhelyi szervezete átadta az idei ösztöndíjasok első csoportjának az elismeréseket (erről egy későbbi tudósításban olvashat bővebben).

A következő gyertyagyújtás (december 10.) alkalmából ünnepi díszeket lehet készíteni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A második gyertyát Vágó János képviselő gyújtja meg. Közreműködnek a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai, a Be Happy zenekar (Zoltai Attila, Bozsér Zsolt és Bányai Réka), valamint az Ördögfű zenekar.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!