Hit, tudomány, család – Liptay György életútja

Hit, tudomány, család – Liptay György életútja

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám
„Éljen a fasori gondolat, mely tolerancián, nyitottságon, egymás elfogadásán, valamint a hazafias és keresztényi szellemiségen alapul” – olvasható Liptay György ars poeticaként is értelmezhető mondata A Fasori Gimnáziumtól a Műegyetemig című kötetben, amelyből egy sajátos, 20. századi magyar életutat ismerhetünk meg. A későbbi vegyészmérnök, egyetemi tanár érdeklődése a legendás, világhírű tudósokat nevelő evangélikus iskola diákjaként fordult a kémia felé.

Az első fejezetek az 1932-ben született Liptay György gyermekkorát elevenítik fel; az ő szemével látjuk Budapest ostromának heteit, betekinthetünk a Sztehlo Gábor-féle Gaudiopolis gyermekköztársaság mindennapjaiba, ott lehetünk az államosítás előtti fasori evangélikus gimnázium (egyszerűen a Fasor) osztálytermeiben, és szó esik arról is, miként lehetett egy budapesti gimnázium nemcsak országosan, de világszerte is híres.

Liptay György a tanulmá­nyait a Műegyetemen folytatta, vegyészmérnöki oklevelet szerzett, majd oktatott is az intézményben; professzor, a kémiai tudomány doktora lett. A könyv bemutatja a kimagasló életművet alkotó tudósnak – hét könyv, több mint kétszáz tudományos publikáció szerzőjének – a kalandos életét; nemcsak a tudomány melletti elkötelező­déséről esik szó, hanem azt is megtudhatja az olvasó, hogy a szocializmus évtizedei alatt milyen buktatókon keresztül lehetett e páratlan életművet mindvégig pártonkívüliként létrehozni.

A számos kalandon, külföldi utazáson, baráti és családi szálon túl megismerkedhetünk a Fasor újraindításának történetével is. Liptay Györgynek, a Nobel-díjas Wigner Jenőnek, Petri Gábor akadémikusnak és a szintén akadémikus Cselőtei Lászlónak is köszönhető, hogy létrejött a volt fasori diákok széles összefogása, amellyel elérték, hogy 1989-ben egyházunk gimnáziumaként újranyílhatott – az egykori egyhá­zi iskolák közül az országban elsőként – az 1952-ben az állam által megszüntetett intézmény.

A kötetet olvasva példamutató életpályára láthatunk rá, olyan emberére, aki mindvégig hű maradt eszméihez, hithez, tudományhoz, családhoz.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2018. február 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!