Hitoktatói továbbképzés volt a teológián

Hitoktatói továbbképzés volt a teológián

Share this content.

Szöveg: Ratkay Dorottya, fotó: Molnár Kata
Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógia Tanszéke továbbképzést szervezett a hitoktatók és lelkészek számára. A félévente megrendezésre kerülő továbbképzési nap témája minden alkalommal egy hitoktatásban előforduló, olykor nehézséget okozó gondolatkör, ezúttal a teremtett világ és az ember volt. Most is több nézőpontból világították meg a témát, segítséget nyújtva az iskolai feldolgozáshoz.

Az idei továbbképzés részben az EHE, részben a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület által koordinált Oikosz - Közös házban élünk! elnevezésű projekt támogatásával valósulhatott meg. 

Az együttlétet indító áhítaton Kodácsy-Simon Eszter tanszékvezető a 8. zsoltár szavait hozta elénk, és adott indító gondolatokat az egész naphoz: a teremtett világra az egyetemes kinyilatkoztatás részeként tekintünk, mely sok mindent megéreztethet velünk, és sugalmazhat számunkra, sőt taníthat is Jézusról, ha azzal a teremtett világgal együtt tekintünk rá, amelybe született.

A biblikus megalapozottságról az Ószövetség tekintetében Varga Gyöngyi, az EHE Ószövetségi Teológia Tanszékének docense gondoskodott. Az élők földje az Isten állatkertje: teremtésvédelem az Ószövetség világában címmel meghirdetett előadásában arról beszélt, hogy az Ószövetség népének mindennapi életében milyen fontos szerepet töltött be a természet, nem kis hangsúlyt fektetve a természeti környezet megóvására.

Halász Zsolt teológusdoktorandusz előadásának címe A teremtett világ az Újszövetségben volt, és olyan kérdések sokaságát járta körül, mint például, hogy van-e különbség az Ószövetség és az Újszövetség világképe között a teremtett világra nézve, s ha van, akkor miben áll ez a különbség? És hogy miként viszonyulnak az evangéliumok írói, illetve maga Jézus a külvilág elemeihez, a természethez?

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár az éghajlatváltozás kutatásába vezette be a hallgatóságot látványos szemléltetőeszközök segítségével. Mindeközben a teremtésvédelem terén az egyéni felelősségünkre hívta fel a figyelmet a társadalmi, gyülekezeti vagy hittancsoportjainkban.

Laczkó Zsuzsanna szerzetes tanárnő előadása A Szent (újra)felfedezése a mindennapokban címet viselte. Előadásában úgy tekintett arra a 13,8 milliárd éves folyamatra, melynek során a Föld elérte jelenlegi állapotát, hogy minden mozzanathoz egy bibliai szöveget illesztett, ezzel is alátámasztva a Szent jelenlétét mindennapi dolgainkban.

A nehéz teológiai és közéleti felvetések után a szünetben és az ebédidőben jó volt ismerős arcokkal találkozni, régi csoporttársakat köszönteni és a hitoktatás mindennapjaiban felmerülő problémákat megosztani egymással.

A délutáni idősávban kis csoportokban öt különböző műhelymunka közül kettőt lehetett választani.

A Lelki környezet-véd-elem című műhelymunka Komáromi Erzsébet Katalin művészetterapeuta vezetésével egy különleges, saját élményű nehézségeket feldolgozni segítő művészeti technikát mutatott be.

A Zöldülő gyülekezetek munkacsoport Szűcs Kinga teológus segítségével a gyülekezetek környezettudatosságának ötletbörzéjével járult hozzá környezetünk állapotának megőrzéséhez, céljaink hatékony eléréséhez.

Az Egészséges testápolás csoport Viktor Anna tanárnő vezetésével a testápolás természetes, hulladékmentes kérdéskörét járta körül, mely nem könnyű, de persze nem is lehetetlen. Mindehhez gyakorlati tanácsokkal, ötletekkel is szolgált.

A Bibliai ételkóstoló, avagy teríthetünk-e asztalt hittanórán? témában Fördős Kata hitoktató segítségével kaphattunk új ötleteket. Az ételalapanyagok megismerése után ételkészítés következett, majd – mint a hittanórákon is – vidám kóstolással fejeztük be a napot.

Ez (nem) játék! címmel a Gémklub társasjátékbolt munkatársai segítségével több jópofa, hittanórán is használható játékot lehetett kipróbálni. A készségfejlesztőtől a stratégiai játékokon át a kártyajátékokig minden megtalálható volt.

Rengeteg tapasztalattal, élménnyel, impulzussal hazatérve várjuk a következő hitoktatói továbbképzést, és mindenkit biztatok, hogy aki most nem tudott részt venni ezen a tanácskozáson, jöjjön el legközelebb, és legyen részese ennek a lelket üdítő napnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!