Hittanos tábor Cincillán innen, kilátószéken túl…

Hittanos tábor Cincillán innen, kilátószéken túl…

Share this content.

Szöveg: Szigethyné Szenteczki Katalin
Medgyesegyháza – Csanádapáca – Pál apostol nyomában jártak a medgyesegyházi és csanádapácai gyerekek. A vakáció utolsó napjaiban gyerekzsivajtól volt hangos a medgyesi templomkert. 19 gyermek vette birtokba a templomot, a gyülekezeti termet és az udvart. A legfiatalabb táborozó négy és fél éves volt, és az ebéd utáni alvást követően minden délután visszajött, hogy részt vehessen a programokon.

Minden reggel áhítattal kezdődött a nap. Az imádság és az énekek mellett, a családi istentiszteletek liturgiáját gyakoroltuk. Ezt követően Jézus „én vagyok” mondásaival ismerkedtek a gyerekek (jó pásztor, élet kenyere, világ világossága, út, igazság, élet).

A délelőttök folyamán sokféle kihívással kellett szembenéznie a kis csapatnak. Volt templomi expedíció, amelynek keretében vissza kellett szerezni a templom kulcsát Cincillától, a templom egerétől. Közben minden templomi berendezési tárgyat alaposan megismertek a gyerekek. A legnagyobb élmény a jó magas szószék volt, amit Boldi „kilátószéknek” nevezett el. Imádságos füzetet is készítettek a résztvevők, amelybe a jól ismert imádságok mellett, mindenkinek a saját imádsága is bele kerülhetett. Csoportokban egy-egy küldetést is teljesíteniük kellett. Ismerkedtek a Bibliával, az ügyesek még egy titkos üzenetet is megfejtettek. 

Az ebéd utáni szabad játékot követően Pál apostol nyomába eredtünk. Megismerkedtünk a megtérésével, a kihívásokkal, amivel szembenézett. Elindultunk vele a damaszkuszi útra, láttuk őt a filippi börtönben, egy igazi kalodában, megismerkedtünk a munkatársaival, és együtt hánykolódtunk vele Róma felé a viharos tengeren.

A délutáni kézműveskedés után mindig jutott idő egy kis mozgásra vagy éneklésre. Egyik nap zsidó táncot tanultak a gyerekek a táncházban, a másik napon pedig koncerten vehettek részt, ahol az orosházi Credo együttes tett bizonyságot a hitéről, kicsiknek és nagyoknak szóló énekekkel. Késő délután rövid áhítattal, imádsággal, énekkel zártuk a napot. 

A lelki táplálékon túl a gyülekezeti tagok, támogatók minden földi jóval ellátták a táborozókat. 

A tábort a vasárnapi istentisztelettel zártuk, ahol minden gyermek az általa festett Luther-rózsás pólóban vett részt. A gyermekek szolgáltak a liturgiában és bemutatták a Kezek című rövid pantomim jelenetet. A hét folyamán megtanult énekeket lelkesen énekelték el a szülőknek, nagyszülőknek, a gyülekezet tagjainak. Az istentiszteletet követően szeretetvendégségen voltunk együtt, ahol közösen elfogyasztottuk a gyülekezet logójával és a csoportképpel díszített tortákat. 

Hogy érezték magukat a résztvevők? Íme, néhány vélemény:

„Örültem a tábornak, jó volt és jól éreztem magam. Jó volt a sok feladat, és nagyon tetszett. Az biztos, hogy jövőre is megyek!” Kamilla, 7

„Nagyon jól éreztem magam a táborban. Szuperül kitalálták a programokat. Tetszett a szabadfoglalkozás is és a mindennapi áhítatok. Remélem, hogy jövőre több napos lesz a tábor.” Pancsi, 14

„Nagyon jó volt a hittantábor. Nekem igazán tetszett. Remélem, jövőre is lesz. Szerintem a koncert volt a legjobb.” Barnabás, 10

„A hittantáborban rengeteg érdekes programmal készültek nekünk. Többek között megismerkedhettünk Pál apostol történetével is. Nagyon tetszett, hogy sok új éneket tanultunk, kézműveskedtünk és persze nevettünk. Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönjük ezt a csodálatos öt napot!” Panna, 13

A tábor első napján Jézust is meghívtuk magunk közé. Hisszük, hogy velünk volt, vigyázott ránk, és megáldotta ezt a néhány napot. Reménységünk, hogy Urunk nemcsak a táborba, hanem a szívekbe is meghívást kapott. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!