Megtartották a XXVIII. Evangélikus Hittanversenyt – Eláruljuk az eredményeket is!

Megtartották a XXVIII. Evangélikus Hittanversenyt – Eláruljuk az eredményeket is!

Share this content.

Szöveg: Mrkva Renáta, fotó: Lukes Petra, Zsarnai Krisztián
Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében idén a megyei hittanversenyeken több mint 3000 gyermek, míg az országos fordulón több mint 400 fiatal vett részt. Az „én vagyok” mottóval meghirdetett országos hittanverseny Jézus életét helyezte a középpontba. Az idei évben a Gyülekezeti és Missziói Osztály két fordulóban hirdette meg a XXVIII. hittanversenyt. A második fordulóra 2019. március 30-án került sor az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) és a zuglói evangélikus templomban.

A vetélkedő témája Jézus élete volt, „én vagyok” mottóval. Jézus maga mutatkozik be feltámadása után a tanítványoknak: „nézzétek meg, valóban én vagyok”. Itt vagyok közöttetek. Szerettük volna, ha a jövő nemzedéke is találkozik a történeteken keresztül Jézus Krisztussal. Jézussal, a Magasságos Fiával. Jézussal, az Isten Gyermekével. Jézussal, a Szenttel. Jézussal, a Mesterrel. Jézussal, az Úr Krisztussal. Azzal a Jézussal, aki csodákat tesz, aki gyógyít, aki tanít, és aki értünk a kereszthalált is vállalja. Jézussal, aki győz a halál felett feltámadásával.

A versenyzők 4 korosztályban adtak számot a tudásukról. Minden gyülekezetből és evangélikus iskolából 4 fős csapatokkal indultak a versenyre.

Az első forduló megrendezésére március 9-én került sor. 17 egyházmegyében mutathatták meg a tudásukat a csapatok. Isten áldásának köszönhetően örömmel számolhatunk be arról, hogy a résztvevők száma évről évre növekszik. A hittanverseny első fordulója több mint háromezer gyermeket és felnőttet mozgatott meg. Több helyszínen a verseny mellett gyermeknappal és színes programokkal is készültek a szervezők. Volt olyan megye (Somogy-Zala), ahol a résztvevők száma elérte a háromszáz főt.

A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében a második fordulóra március 30-án került sor az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) és a zuglói evangélikus templomban.

Az országos versenyre az egyházmegyében első helyezést elért csapatok jutottak be. Több mint ötszáz résztvevővel indult az alkalom. A hittanverseny és gyermeknap célja, hogy az ország minden pontjáról Budapestre érkezők megélhessék a közösség örömét és átélhessék Isten közelségét és szeretetét. A zuglói templom teljesen megtelt a gyermekekkel és a kísérőikkel. Ezáltal válhatott valódi csodává és áldássá az evangélikus hittanverseny!

A hittanverseny helyszíne, a Teológia egész nap gyermekek hangjával volt tele. Fantasztikus érzés volt megtapasztalni a több mint 400 gyermek izgalmát és boldogságát. 

A nap a Mandák Band koncertjével indult. Velük együtt énekelhettünk dicsőítő énekeket. A közös reggel Németh Kitti lelkészjelölt áhítatával folytatódott. Arra buzdított mindenkit, hogy tegyenek vallást hitükről és beszéljenek másoknak Jézus Krisztusról.

A jelenlévőket Mrkva Renáta gyermek és ifjúsági referens, a rendezvény főszervezője köszöntötte és kívánt sok sikert a versenyhez. A csapatoknak nyolc állomáson kellett összemérniük a tudásukat. A diákok kiválóan számot adtak mindarról, amit megtanultak, megmutatva, hogy a gyülekezeti hittanórákon és a külön felkészítéseken a történeteket alaposan elsajátították. 

A nap megszervezésekor a programokat úgy állították össze a szervezők, hogy minden versenyző és gyermeknapon résztevő számára minden élmény és jutalom legyen. Rengeteg  program várta a jelenlévőket.

Az alkalmazkodás mesterei címmel lebilincselő és különleges előadást tartott Tóth Gábor. A helyszínen a gyermekek testközelből ismerkedhettek meg a mezei egérrel, görénnyel, rókával, borzzal és a házi kutyával. 

A Kemeneshőgyész–Magyargencsi Társult Evangélikus Egyházközség és a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) csapata egész napos kézműves-foglalkozást tartott.

Délben a rajzpályázat eredményhirdetése is sikeresen lezajlott. A zsűri 650 alkotásból választotta ki a legjobb műveket 9 kategóriában.

Lehetett focizni, csocsózni, arcot festeni, egy fotófal segítségével fényképeket készíteni, illetve óriás társasjátékokon játszani.

A délután folyamán Kelle Botond bűvész nyűgözte le a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Majd Istent dicsőítette énekkel és zenével a Lift! zenekar.

Az együttlét eredményhirdetéssel, imádsággal és áldással zárult. 

Az Országos Evangélikus Hittanverseny helyezettjei: 

1-2. osztályosok között megosztott első helyezést értek el: Reményik Sándor Általános Iskola (Szombathely) és a Bakonytamási Evangélikus Gyülekezet csapatai. 2. helyezést ért el a Soltvadkerti Evangélikus Gyülekezet csapata. 3. helyen végzett: Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola (Sopron)

3-4. osztályosok között: 1 helyet ért el: Filadelfiai Evangélikus Gyülekezet csapata, 2. helyet szerzett: Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola (Győr) versenyzői, 3. helyezést kapott: a Sárvári Evangélikus Gyülekezet csapata.

5-6.-os korosztályban: 1 helyen végzett: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium (Sopron), 2. helyet szerzett Székács József Általános Iskola (Orosháza) csapata, 3. helyezést ért el a Budavári Evangélikus Gyülekezet csapata.

A negyedik korosztályban, 7-8. osztályban: 1 helyen Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola (Pápa) csapata, 2. helyet szerezte meg a Kecskeméti Evangélikus Gyülekezet, és 3. helyen a Szolnoki Evangélikus Gyülekezet versenyzői foglalhattak helyet.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a több mint 20 önkéntes segítségét, akik nélkül nem sikerülhetett volna mindezt megvalósítani.

A rendezvény előkészítését a gyülekezeti és missziói osztály részéről Mrkva Renáta és Péterné Mestery Rita végezték.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!