Skip to main content

Lelki táplálék

  • 2024. április 04. Csütörtök

Napi igék

„Én vagyok az Úr, senki más! Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az Úr cselekszem mindezt.” (Ézs 45,6b–7)

„Halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai.” (Jel 1,18b)

Lelki útravaló a mai napra

"Nem kéne elindulnod? El fogsz késni!" – biztattuk egy hosszúra nyúlt családi összejövetelen rokonunkat, aki aznap estére még egy leánybúcsú szervezését is bevállalta. "Nem kezdik el nélkülem, nálam van a kulcs" – válaszolta flegmán, és csak komótosan kezdett szedelődzködni. A kulcs ugyanis kontrollt jelent.

"Pincekulcs / kapukulcs / ládakulcs / kamrakulcs / helyzet kulcsa / lakat kulcsa / titkok kulcsa / templom kulcsa…" – sorolja fáradhatatlanul Károlyi Amy Kulcscsomó című versében. Nyitni és zárni – ez a kulcsok örökös feladata. Vagy csak nyitni, mint a helyzet kulcsa esetében. A feltámadott Úr viszont nem ilyen csiki-csuki játékot emleget, hanem a halál és a pokol kulcsait. A kulcsok immár az övéi, hogy vége szakadjon az örökös nyitásnak-zárásnak. A kulcs hatalom, és minden hatalom a Feltámadotté. Az élet kapuja végérvényesen kitárult. A halál és a pokol elvesztette erejét.

Természetesen nem távozott el végleg a világból az elmúlás, a pusztulás, a rossz, de máshová került a fókusz és az irányítás. Krisztus rendelkezik a kulcsokkal, Krisztus lesz ezután a megoldás kulcsa. "[A]kár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk" (Róm 14,8b) – vallja Pál apostol. És a kulcsok, az uralom jelképei Krisztus kezében a békesség és vigasztalás eszközévé válnak. Megbékéltetnek Istennel, egymással és önmagunkkal.

*

A feltámadott Úr, az élő Krisztus békéje töltsön el!

Szeretetének hatalma formáljon nyitott, együttérző emberré!

Világossága járjon át, ereje mutatkozzon meg a te életedben is!

És ha majd lezárul itt földi történeted, nyissa ki számodra az Élet kapuját!

Ámen.

Szerző: Csepregi Zoltán

Olvasmányok

Jn 21,1–14; 1Pt 1,17–21


A napi igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A lelki útravaló gondolatai a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára (szerk. Galambos Ádám, MEE Gyülekezeti és Missziói Osztály – Luther Kiadó, 2023) című kötetből származnak. Mindkét kiadvány megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában.

Kövesse a napi igéket e-mailben, Facebookon vagy applikáción keresztül! Iratkozzon fel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel, kövesse a https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato oldalt, vagy töltse le az Evangélikus.hu-alkalmazást – benne a napi igével és a lelki útravalóval – a Google Play-áruházból vagy az App Store-ból.