Skip to main content

Lelki táplálék

  • 2024. június 15. Szombat

Napi igék

„Vessetek magatoknak igazságot, akkor hűséget arathattok!” (Hós 10,12a)

„Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje. Így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. […] Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet!” (Lk 12,16b–17.19–20a)

Lelki útravaló a mai napra

Másodpercenként beleütközünk a hamis híreket gyártó iparág termékeibe. Fájdalmas tapasztalni a mindennapi kommunikációnkban is, hogy egyre sűrűbben szükséges visszakérdezni: Igaz ez? Biztosan ezt mondta? Te hallottad ezt a saját füleddel? Már a testbeszédünk is elárulja, ha mellébeszélünk, téves információt terjesztünk, ha csak "kavarunk". Éppen csak az igazság hiányzik ilyenkor belőlünk és a szavainkból. A hazudozás terjedési sebessége pedig nagyon magas. Olyan eredményes, hogy a nyilvánvaló hazugság elítélésére is alig van energia és figyelem bennünk.

Hóseás próféta "mindent vagy semmit" alapon szólít meg minket. Aggódik, mert tisztában van azzal, hogy a legveszélyesebb vetőmag a hazugság. Annak is rossz, aki ülteti, szórja, annak pedig tragédia, aki kénytelen learatni a hazugság "termését, gyümölcsét". Kapcsolatokat rombol, jó érzéseket öl meg, és békétlenséget szít. Nincsen kis hazugság vagy apró hamisság. Nincsen megengedhető hazudozás, és nincsen tűrési határ vagy zöld zóna a hazugságot illetően. Erről az útról minél hamarabb jó letérni.

Jézus egész földi élete kristálytisztán tanítja, hogy mekkora ereje van annak az életnek, amely csak igazságot vet. Jézus hűségéből lesz erőnk arra, hogy az életünkben ne csak kellék legyen az igazság, hanem mindennek az alapja.

*

Istenünk! Tedd tisztábbá a kimondott szavakat, és segíts, hogy igazat mondjunk. Adj erőt az őszinteséghez, hogy megbízhassanak bennünk társaink. Szabadíts meg minket a belénk nőtt és hozzánk tapadt rosszindulattól, irigységtől és a másoknak ártó gondolatoktól. Hadd legyen mai napunk az igazság tiszta napja életünkben. Ámen.

Szerző: Szabó Lajos

Olvasmányok

Jn 4,5–14(15–18); 1Kor 16,13–24


A napi igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A lelki útravaló gondolatai a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára (szerk. Galambos Ádám, MEE Gyülekezeti és Missziói Osztály – Luther Kiadó, 2023) című kötetből származnak. Mindkét kiadvány megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában.

Kövesse a napi igéket e-mailben, Facebookon vagy applikáción keresztül! Iratkozzon fel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel, kövesse a https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato oldalt, vagy töltse le az Evangélikus.hu-alkalmazást – benne a napi igével és a lelki útravalóval – a Google Play-áruházból vagy az App Store-ból.