Skip to main content

Lelki táplálék

  • 2024. június 18. Kedd

Napi igék

„Eléjük tártam rendelkezéseimet, és megismertettem velük törvényeimet, hogy aki teljesíti azokat, életet nyerjen általuk.” (Ez 20,11)

„Abban nyilvánult meg Isten irántunk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.” (1Jn 4,9)

Lelki útravaló a mai napra

Mi az igazi élet? Akkor keressük a leginkább a választ erre a kérdésre, amikor úgy érezzük, valakinek a sorsa már nem is nevezhető életnek. Nem is élhetek igazán, mert szűkek a lehetőségeim, túl sok a kötöttség, kevés a változatosság. Úgy érezhetjük, élményektől, pihenéstől, szabadságtól lehetne méltóvá sorsunk. Az igazi életet János evangéliuma, a levelei és a Jelenések könyve máshol keresi: egyedül Istennél. Csak vele szoros közösségben valósulhat meg bennünk a puszta létezésnél több. Minden más időleges, minden más űrt hagy maga után.

Amikor a Biblia Jézus személyének a titkáról, valóságos istenségéről tanúskodik, azt nem öncélú elméletként teszi. Ezzel arra mutat rá, hogy őbenne jött el végre ebbe a világba az, ami nélkül töredékesek vagyunk. Őbenne jött el az igazi élet. Az a más minőségű lét, amelyet kitartóan, de hiába próbálunk újabb és újabb fogyasztási cikkekkel megvásárolni, és amelyről szenvedések és kiszolgáltatottság közepette végképp lemondunk. Jézus mégis eljön százféle e világi valóságba is, és ahol ő jelen van, ott váratlanul igazi életté avatja az emberi sorsot. Bőségben és nyomorúságban egyaránt.

Nem szabad beérnem kevesebbel, csak az igazival, az élet Teremtőjétől származó más szintű léttel. És nem is kell beérnem mással, mert ez az én életemben is valóság lehet.

*

Uram, Istenem! Tanév végén, nyári pihenésre készülődve fáradtan keresem nemcsak az erőgyűjtés lehetőségét, hanem olyan élményt és szabadságot is, amely kiemel a méltatlan szürkeségből, a hajszoltságból. Add, hogy észrevegyem: te vagy az igazi élet egyetlen forrása. Kérlek, te újíts meg engem. Add, hogy észrevegyem, mindenekfölött a veled való közösségre van szükségem. Ámen.

Szerző: Tóth Károly

Olvasmányok

Lk 7,36–50; 2Móz 14,1–14


A napi igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A lelki útravaló gondolatai a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára (szerk. Galambos Ádám, MEE Gyülekezeti és Missziói Osztály – Luther Kiadó, 2023) című kötetből származnak. Mindkét kiadvány megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában.

Kövesse a napi igéket e-mailben, Facebookon vagy applikáción keresztül! Iratkozzon fel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel, kövesse a https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato oldalt, vagy töltse le az Evangélikus.hu-alkalmazást – benne a napi igével és a lelki útravalóval – a Google Play-áruházból vagy az App Store-ból.