Hívogató evangélikus vendégházak

Hívogató evangélikus vendégházak

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kinyik Anita, fotó: Dobó Dániel, Stanka Erika, Veress István, Boda Zsuzsa, Vasi Virág, Magyari Márton, Nálint Márton, Kocsis István
Talán nincs is olyan magyarországi lutheránus, aki ne ismerné a nagynevű és népszerű evangélikus szálláshelyeket, a Balaton-parti Révfülöp oktatási központját, Balatonszárszó konferencia- és missziói otthonát. Összeállításunkban a kevésbé ismert, ám annál melegebben hívogató vendégházakra igyekszünk irányítani a figyelmet – a teljesség igénye nélkül, de azzal a meggyőződéssel, hogy ezek is helyszínei lehetnek a kiadós „asztali beszélgetéseknek”, a testi-lelki feltöltődésnek.

Őrimagyarósd

Utazásunkat Nyugat-Magyarországon kezdjük, a festői szépségű Őrségben. A Vadása-tótól két kilométerre található a kétszáz főnél alig több állandó lakosú Őrimagyarósd. A szinte teljes egészében evangélikus település lelkésze tavaly október óta Dobó Dániel, aki nagy figyelmet szentel a gyülekezet fenntartásában működő modern, akadálymentes szobával és mosdóval is ellátott szálláshelynek. Feleségével, a helyi zenetáborok emlékét őrző Eszterrel keresztelték át a vendégházat az Őrségi Csillagfény Szálló névre, és látták el a sokat sejtető mottóval: „Ahol a csodák valósággá válnak.”

Egész évben várják felekezeti hova- és hova nem tartozástól függetlenül – indirekt missziói lelkülettel – a látogatókat. A kétszintes szálláshely nyolc szobájával és tágas társalgójával negyven fő befogadására alkalmas. A ház udvarán lehetőség van szalonnasütésre, bográcsozásra, grillezésre, a családosokat baba- és mamabarát berendezés és a közelben játszótér várja.

Az Őrségi Nemzeti Park területén elhelyezkedő vendégház remek kiindulópontja a helyi természeti kincsek és kuriózumok felfedezésének: meg lehet csodálni például az őshonos – a nemzeti park evangélikus munkatársainak jelentős közreműködésével visszahonosított – európai bölényeket és az eurázsiai vadlovakat is. Ugyanakkor a helyi fesztiválok, például a szeptember végi őrségi tökfesztivál is hívogató a turisták számára.

Aki autóval érkezik, Ausztriába és Szlovéniába is ellátogathat, az ősztől tavaszig tartó időszakban, sötétedés után azonban fokozottan figyelnie kell, az autóút mellett ugyanis számítani lehet őzek, szarvasok, esetleg vaddisznók spontán feltűnésére.

Dobó Dániel beszámolója szerint az Őrségben a levegő is más, érezni benne és általa Isten jelenlétét. A helyi vendégszeretetet már megtapasztaló vendégek beszámolói is alátámasztják mindezt.

Tés

A Bakony keleti része felé is vehetjük az irányt. Legmagasabban fekvő településén, Tésen ugyanis szintén evangélikus vendégszeretet vár. A négyszázhatvanöt méter magasan található Tés az országos kéktúra útvonalának kedvelt állomása. A helyi evangélikus gyülekezethez tartozó kulcsosházban huszonkilencen szállhatnak meg egyszerre, de egy nyertes pályázat jóvoltából további férőhelyekkel bővülhet – meséli a helyi kántor, Stanka Erika, a ház kapcsolattartója. A vendégek rendelkezésre áll a pingpongszoba, a tágas udvaron pedig röplabdázásra, sátorozásra és egyéb szabadtéri tevékenységekre is van lehetőség.

Jellemzően kevesebb evangélikus vendége van a szálláshelynek, mint felekezeten kívüli, jóllehet egyházi csoportok számára a gyülekezeti terem és a templom is használható. Az épület a falu főutcáján áll, az evangélikus templom udvarán. Két, emeletes ágyakkal ellátott nagy szobát és egy – csoportvezetők számára kiválóan alkalmas – külön bejáratú szobát használhatnak a vendégek. A Tési-fennsíkról, amely télen a helyiek legjobb terepe a szánkózásra, a távolban megcsillan a Balaton tükre is.

A Balatonnál

A tó északi és déli partján virágzik a két legnagyobb és legismertebb evangélikus üdülőhely. Délen, Balatonszárszón a saját partszakasszal rendelkező Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon, északon, Révfülöpön pedig az idén húszéves Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ. A szárszói üdülő „komplex fenntarthatósági mintaprojektjéről” már részletesen beszámoltunk lapunkban, és a jubileumát ünneplő révfülöpi központról is sokszor esett szó számos szakmai program és konferencia kapcsán.

Kevesebben tudják azonban, hogy nem messze a Művészetek Völgye méltán népszerű kulturális rendezvényétől, Kővágóörsön, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is lehet evangélikus szállást foglalni. A vendégház néhány kilométerre fekszik a július végi emblematikus tíznapos programsorozat két fő helyszínétől, Kapolcstól és Taliándörögdtől. Ahogy erről korábban már tudósítottunk, mindkét településen zajlanak evangélikus programok, a népszerű kapolcsi fényfestésnek teret adó, esténként színekbe öltöztetett evangélikus templom evangéliumi programjaival, Dörögd pedig a Tarisznya evangélikus udvarral várja a völgy látogatóit. A Balatonhoz is közel, mindössze négy kilométernyire helyezkedik el a kővágóörsi vendégház, lehetőséget kínálva a lelki mellett a testi felfrissülésre is. A két műemlék templom (egy 13. századi, ma evangélikus és egy 18. századi katolikus) közvetlen szomszédságában álló szálláshely egy apartmant és egy nagy közösségi teret, illetve egy jurtát és sátrazási lehetőséget kínál az érdeklődőknek. Mint Veress István helyi lelkész elmondta, elsősorban a családosokat várják, de a szállás remek választás lehet ifjúsági csoportoknak is a gyalog is könnyen megközelíthető kirándulóhelyek miatt.

Kismányok

A Mecsek lábánál is van lehetőség evangélikus testvéreknél megszállni. Kismányokon harmincnyolc férőhelyes, folyamatosan megújuló egykori parókiaépület várja – elsősorban – az ifjúságot. Hagyományosan ez a helyszíne a Johann Gyula csömöri lelkész által elkezdett és Johann Attila által továbbvitt evangélikus fúvóstábornak. A fa- és rézfúvósok nyári koncertjei mellett jeles esemény Kismányokon a helyi német nemzetiségi önkormányzat által szervezett, a helyiek első istentiszteleti alkalmához kötődő búcsú.

A kismányoki klasszikus „emeletes ágyas” szállásnak sok rendszeresen visszatérő vendége van – számolt be Aradi András esperes, szeretettel emlegetve például a soltvadkerti lelkes ifjúságot.

Balassagyarmat

Muzsikus vendégekben a balassagyarmati Szabó József Tanulmányi Házban sincs hiány. A Nógrád megyei város evangélikus vendégházában épp véget ért a minden évben idelátogató nemzetközi muzsikustábor, amikor az egyházközség lelkészével, Bartha Istvánnal beszéltem.

A vendégház „a legbátrabb városban” („civitas fortissima”) rendezett különféle kulturális és sportesemények látogatóinak kedvelt szálláshelye, ugyanakkor sok visszatérő vendége van. A zenészek mellett a határon túli magyar irodalmárpalánták és irodalomművelők is évről évre itt tartják meg Csikófogat elnevezésű táborukat a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó szervezésében.

Gyülekezeti és konfirmanduscsoportoknak, presbiteri elcsendesülős napoknak és családi-baráti összejöveteleknek is helyet ad az evangélikus templomtól mintegy ötven méterre található, húsz férőhelyes vendégház. Nagy szeretettel várják egész évben a vadregényes nógrádi vidéket megismerni vágyókat. A felkeresésre érdemes nevezetességek közé tartozik a világörökség részeként is elismert Hollókő és az utóbbi években igen népszerű turistaközponttá vált Bánki-tó is. De ennél is közelebb van Csesztve, ahol a Madách-kúria tekinthető meg; 1862 augusztusában Az ember tragédiájának szerzője itt fogadta Arany Jánost. A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.

Nagybörzsöny

Igazán természetközeli hegyi falu a Börzsöny hegység nyugati peremén Nagybörzsöny. A bányászmúltra visszatekintő település jellegzetes hagyományaival, tájaival és ízeivel hívogat. Tavasz végén-nyár elején például a „Hűvös pincék, forró kemencék” fantázianévvel ellátott, sokat ígérő rendezvénnyel.

Az evangélikus parókiához tartozó Reménység Háza a nagybörzsönyi evangélikusok iskolája és tanítólakás volt egykor. Télen két szoba, nyáron egy különálló ház is várja elsősorban az egyházi ifjúsági csoportokat, illetve minden – nem „nagy igényű” – megpihenni vagy épp túrázni vágyó vendéget. A vendégháztól húsz perc sétával elérhető a híres nagybörzsönyi kisvasút, amely tavasztól őszig péntektől vasárnapig üzemel, és kellemes erdei úton viszi az utasokat Kisirtásra, Nagyirtásra, Márianosztrára, sőt Szobra is.

Fehérvárcsurgó és Nagyveleg

Amikor e sorok írója – egy lakodalomba szóló meghívásnak eleget téve – a Vértes lábainál elterülő takaros kis település, Fehérvárcsurgó méltán híres Károlyi-kastélyába látogatott, a vasárnap délelőtti istentiszteletet záró ároni áldásra ért oda a családias kis templomba. Bence Győző, a Nagyvelegi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze osztotta az áldást, az istentisztelet után pedig nemcsak a fehérvárcsurgói evangélikus táborhelyről, hanem a nagyvelegi vendégházról is beszélt a tudósítónak.

Bár a fehérvárcsurgói templom mellett lévő szálláshely maga szerénynek mondható, a településre feltétlenül érdemes ellátogatni – különösen is hangulatos természeti adottságai és gyönyörűen karbantartott, a szálláshely közvetlen szomszédságában található kastélya miatt. A szállás két szobát, a tágas udvaron pedig nagy sátorhelyet kínál az ifjúságnak; nyáron mintegy harminc, a fűtési szezonban, hideg időben tizenöt fő befogadására alkalmas.

Fehérvárcsurgón négy éve tartják a nyári hittantábort a helyi adventista gyülekezet vendégházát is igénybe véve, szép példát adva ezzel az ökumenikus együttműködésre. De Bence Győző minden évben legalább egy hetet eltölt a hittanosaival Nagyvelegen is, az impozáns külsejű egykori Grünfeld-kastélyban, amely ma Grünfeld Evangélikus Vendégházként működik.

A 2014-ben teljes külső és belső felújításon átesett épület az elhelyezkedése és kialakítása miatt a hagyományos ifjúsági táboroknak kedvez. Az átalakításnak köszönhetően többek között akadálymentes szobával és fürdőszobával is várja a vendégeket. Ez utóbbi lehetőségre a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség Bárka-munkacsoportja is felfigyelt; a meviszesek – állandó szálláshelyük, a kemenesmihányfai akadálymentes ifjúsági ház mellett – mostanra már visszatérő vendégei a nagyvelegi vendégháznak is.

A lelkész felhívta a figyelmet, hogy a nyári időszakra az elsőbbséget élvező visszatérő vendégek miatt nehézkes szabad helyet találni, ezért inkább az őszi és a tavaszi időszakot javasolja a Nagyvelegre látogatni vágyóknak. A szőlőhegy, a közeli kiserdő és a község feletti, szélturbinájáról nevezetes fennsík bejárása mellett a településen megtekinthető a falumúzeum, és a régi időket idéző lovas kocsizásra is lehetőség van.

Mátraszentistván

Ha magasabbra merészkednénk Isten jelenlétének megtapasztalásához, felkereshetjük a legújabb és legkorszerűbb evangélikus vendégházat Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a kilencszázhatvannégy méter magas Galya-tető közelében, Mátraszentistvánon.

A nagy múltra visszatekintő egykori üdülőhelyet Keken András evangélikus lelkész – hódmezővásárhelyi szolgálata alatt – a tanyavilágban összegyűjtött árvák elhelyezésére használta. Az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején megszűnt az akkor már „evangélikus üzemi üdülőként” működő telephely. A 2010-es években vetődött fel egy új központ kialakításának gondolata; később pályázati és saját forrásból sikerült egy házat építeni, amely a Dr. Keken András Evangélikus Menedékház nevet és mottónak a „Jó nekünk itt lennünk!” (Mt 17,4) igét kapta. 

Az erdő közepén található, 2018 márciusában felszentelt szálláshely üzemeltetői kiemelten fontosnak tartják a teremtésvédő, környezetbarát szemléletet és gyakorlatot. A menedékház egész évben várja a pihenni vágyókat számtalan túrázási és szabadidős lehetőséggel, a téli időszakban pedig a közeli sípark kínál szezonális örömöket.

Bodrogkeresztúr

A „keleti végeken”, a Tokaji-hegy lábánál, a Bodrog folyó partján az egész éven át üzemelő Betlehem Pihenőház 2008-ban nyitotta meg kapuit. A kényelmes, családias ház a komfortos két- és háromágyas szobák mellett ifjúsági szálláshelyet és nagy közösségi teret is kínál. A csendes, tiszta, zöld környezetben kisméretű futballpálya, röplabdapálya, valamint tűzrakó hely is várja az idelátogató csoportokat. Igény szerint napi háromszori étkezést tudnak számukra biztosítani. A híres hegyaljai pincék és borok elmélyült asztali beszélgetésekre, a természeti környezet valódi kikapcsolódásra hívják a látogatókat.

Sátoraljaújhely

Elsősorban az ifjúságot várja a Tokaj és Környéke Evangélikus Egyházközség vendégháza, a folyamatosan megújított egykori parókia épülete – az egyházközség lelkészének, Gerlai Pálnak a megfogalmazásában húsvéttól a reformáció ünnepéig – Sátoraljaújhelyen. A „hasonlíthatatlan szépségű Sátor-hegyek” közt – ahogy erről Petőfi Sándor írt – a zempléni táj szerencsésen megőrizte tiszta levegőjét és természeti környezetét, amelyet az ide látogatók élvezhetnek.

Piliscsaba

A fővároshoz közel is kínálkozik evangélikus szálláshely. A Nyugati pályaudvarról induló, jórészt már felújított vasúti pályán közlekedő vonattal akár harmincnyolc perc alatt is elérhetjük Piliscsabát.

A hegyek lábánál, a Pázmáneumtól egy megállóra található Klotildliget állomás nem csak az egykor „kint lakó” pázmányos egyetemisták számára marad legendás hely. A Béthel Evangélikus Missziói Otthon jelenéről és jövőjéről az intézmény vezető lelkésze, Kézdy Péter beszélt. Az ősfás, tágas kerttel rendelkező otthonban jelenleg összesen kilencven férőhely, két nagy előadóterem, fedett szabadtéri előadó és több kisebb terem áll a vendégek rendelkezésére. Az új játszótéri elemeknek és a padlószőnyeggel, játékokkal ellátott csoportszobának köszönhetően az otthon gyermekbarátnak mondható. Az intézmény udvarának végében található, már árnyékolótetővel is ellátott templomtérben is tarthatnak az érkezők áhítatokat.

Az otthon együttműködik a piliscsabai Fébé Evangélikus Szeretetszolgálattal, amely egyházunkban egyedülálló szolgálatot végez: közel száz megváltozott munkaképességű, sérült, nehéz egzisztenciális helyzetben lévő embernek ad munkát. A Fébé kertészeivel tavaly tavasszal megújított zöldségeskertben és fóliasátorban bioparadicsomot termesztenek, az ide látogatók asztalára ennek köszönhetően – egyházunkban egyedülálló és példaadó módon – friss, egészséges zöldség kerülhet.

A Béthelbe térők ellátogathatnak a Pilis-tetőre, a Leány- és a Legény-barlangba, a Jági-tanösvényhez, valamint megmártózhatnak a közeli dorogi Palatinus-tó kristálytiszta vizében. 

Az Evangélikus Élet szerkesztősége szeretettel várja a további vendégházak, szálláshelyek jelentkezését, hogy így segítsük testvéreink informálását, majd – reménység szerint – testi-lelki feltöltődését egyaránt.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2019. augusztus 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!