Hívogató evangélikus vendégszállások – Szentgotthárdtól Nyíregyházáig

Hívogató evangélikus vendégszállások – Szentgotthárdtól Nyíregyházáig

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kinyik Anita
Az Evangélikus Élet magazin augusztus 25-i-lapszámában a kevésbé ismert, ám annál melegebben hívogató vendégházakra igyekeztünk ráirányítani a figyelmet – a teljesség igénye nélkül, de azzal a meggyőződéssel, hogy ezek is helyszínei lehetnek a kiadós „asztali beszélgetéseknek”, a testi-lelki feltöltődésnek. Mostani összeállításunkkal vendégszobák és további szálláshelyek után jártunk.

Szentgotthárd

Magyarország legnyugatabbra fekvő városa Szentgotthárd. A vasfüggöny évtizedekig elzárta a látogatók elől a Vas megyei települést, így (legalább) természeti szépségeit érintetlenül sikerült megőrizni. A város a megye délnyugati részén, hármas határon fekszik, a szomszédban található Ausztria és Szlovénia remek kirándulóhelyeket kínál. A magyar határt sem kell átlépni azonban különböző természeti kincsek felfedezéséért: Szentgotthárd a Rába és a Lapics folyó találkozásánál fekszik. A Rába völgye, a fürdőhelyként és horgászparadicsomként működő Hársas-tó és az őrségi erdők hívogatják a kirándulni vágyókat. A város központi elhelyezkedésű gyülekezeti háza júniustól októberig várja a vendégeket, különösen az ifjúsági csoportokat. Az evangélikus vendégek – ahogy sok más lutheránus szálláshelyen is – kedvezményben részesülhetnek. Bár a tábor befogadókészsége egyelőre csak tizenöt főig terjed, Kollerné Loós Zsuzsanna lelkész beszámolója szerint folyamatban van további öt férőhely kialakítása. A komplett vizesblokkal és konyharészleggel ellátott nagytermet a téli időszakban gyülekezeti is helyiségként használják.

Acsád

Virtuális utazásunkat folytatva továbbra is Vas megyében maradunk, annak északi részére látogatunk, a Szombathelyhez közeli Acsádra. Történeti érdekesség, hogy Acsád lakói a 16. században evangélikusok lettek, de az ellenreformáció során nagyrészt rekatolizáltak. A megmaradt evangélikus hívek ezután Nemescsóra, majd Meszlenbe jártak istentiszteletre. Az acsádi templom udvarán lévő szállás földszinti részén két jól felszerelt szobát találhatunk, a tetőtéri nagyszoba pedig ifjúsági szállásként működik, ahol akár harminc fő is elférhet. Az étkezés a szomszédos óvodával együttműködve is megoldható, továbbá a tágas gyülekezeti termet is a látogatók rendelkezésére bocsátják.

Csákvár

Székesfehérvártól nem messze, a Vértes hegység szélén helyezkedik el Csákvár. A város evangélikus vendégházára egy helyi, az ökumené jegyében dolgozó lokálpatrióta hívta fel szerkesztőségünk figyelmét, az interneten nem volt nyoma. Az evangélikus parókia melletti sarokház egész évben a vendégek rendelkezésére áll, bár Szebik Károly lelkész elmondása szerint amolyan átmeneti állapot jellemzi most a szálláshelyet. A státusza különlegesnek mondható, ugyanis a budapesti Deák téri, illetve a csákvári gyülekezet összefogásával működik. Zászkaliczky Péter lelkész ötlete volt egykor, hogy hozzanak létre egy olyan vendégházat a térségben, amelyet a gyülekezeti csoportok rendszeresen látogathatnak. A csákvári vendégház tehát egyelőre a Deák téri evangélikus gyülekezet fenntartásában működik, rajtuk keresztül lehet csoportokkal jelentkezni. Három éven belül, a tervezett felújítást követően – a remélhetőleg sikeresen elbírált pályázat után – viszont újra a csákváriakhoz tartozhat majd, akik büszkék lehetnek a helyi ökumenikus összefogásra, a neves, több száz éves csákvári fazekasmesterség és népművészet hagyományaira, a településen található Esterházy-kastélyra és a Vértes természeti kincseire, köztük a Csákvári-barlangra.

Dunaújváros

Szintén Fejér megyében, annak délkeleti részén található Dunaújváros. Az egykori „acélváros” nevezetes impozáns evangélikus épületegyütteséről. A templomot Nagy Tamás Ybl Miklós-díjas építész tervezte. Az ovális alapterületű – a tojásdad forma a végtelent és az életet szimbolizálja –, vörös téglából készült háromhajós templomhoz torony, parókia és tágas udvar is kapcsolódik. Az udvaron, ahol nyáron akár sátrat is lehet verni, játszóteret is kialakítottak és dísztó is gyönyörködteti a megpihenni vágyókat. A kiemelkedően jó akusztikájú templom kulturális térként is működik, számos komolyzenei koncertnek és kiállításnak ad helyet. Alagsorában helyezkednek el a kilenc fő befogadására alkalmas vendégszobák, amelyek egész évben várják elsősorban az ifjúságot – ennek a korosztálynak alakítottak ki ugyanis a tetőtérben egy klubszobát, ahol csocsó, biliárd, könyvtár és internet-hozzáférési lehetőség is van. A városban számtalan történelmi emlékművet tekinthetnek meg a történeti érdeklődésű látogatók, a Duna-part és a folyó fölött épült nevezetes Pentele híd pedig városképi látványosság, ahogy a belváros emblematikus, szocreál stílusban épült lakó- és középületei is. 

Mandabokor 

A legmodernebb és legigényesebben kialakított vendégház mostani válogatásunkban kétségkívül az ország északkeleti felében, a Nyíregyháza központjától hat kilométerre található mandabokori evangélikus gyülekezet fenntartásában működő épületkomplexum. Zsarnai Krisztián evangélikus lelkész elmondása szerint a helyi összkomfortos szálláshely egy négycsillagos szálloda színvonalának felel meg. A lelkész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyházközség nem kíván szolgáltató, azaz turisztikai intézmény lenni, sokkal inkább hitéleti tartalmakkal és tevékenységekkel szeretnék összekötni a szálláshely működtetését. Nem hirdetik és nem propagálják a mandabokori „szupertanyát”, többnyire evangélikus gyülekezetekből és kisebb közösségekből érkeznek vendégeik, de erről sem kifejezetten vezetnek statisztikát. A szálláshely egész évben várja a látogatókat hét szobával, tágas közösségi terekkel, baba-mama helyiséggel és a legkorszerűbb technikai felszereltséggel. Emellett számos sportolási lehetőséget is kínál az óriási, félhektárnyi zöld terület: kosárlabdapálya, strandröplabdapálya, pingpongasztal, játszótér, gokart szolgálja az aktív pihenést kedvelőket, valamint filagória, vagyis kerti házikó a romantikára vágyókat. Az autóval néhány perc alatt megközelíthető Nyíregyháza pedig számtalan kulturális és szórakozási lehetőség színtere. 

Albertirsa

A főváros közelében, Albertirsán is töltekezhet év közben bármikor az a lutheránus vendég, akinek nincs lehetősége az ország távolabbi szegleteinek fölfedezésére. Az Alberti Evangélikus Egyházközség vendégházában hét „általános” és négy akadálymentesített szoba található; ez utóbbi ritka és figyelemre méltó az evangélikus vendégházak között. Az étkezés megoldható a gyülekezet szeretetotthonának éttermében, ez is nagyban megkönnyíti a szervezést. A szálláshely hatvan férőhelyes konferenciaterme pedig szakmai programok, tematikus napok lebonyolítására is kiválóan alkalmas. A közelben strandfürdő, sportközpont, horgásztó és lovastanya is segíti a kikapcsolódást.

Kaposvár

Az egyik legígéretesebb hitépítő vállalkozás, amely reménység szerint három új vendégházzal is megörvendezteti egyházunkat, nem más, mint a kaposvári lelkészek ötlete és kitartó munkája során megvalósulni látszó evangélikus túraútvonal Somogyban. A Kaposvártól Mernyén és Polányon át Ecsenyig tartó zarándokút egyrészt az egykor meghurcolt helyi evangélikusok előtt tiszteleg, másrészt – Pongrácz Máté lelkész, ötletgazda és kivitelező beszámolója szerint – a múltból a jelenbe és a jövőbe kalauzolja az idelátogató evangélikusokat, megerősítve őket identitásukban, illetve összetartozás-tudatukban. Pongrácz Mátéval éppen azon a napon beszéltünk a terveikről, melynek délutánján az ecsenyi házat készültek bebútorozni. A túraútvonal egyik állomása, az ecsenyi ház tehát rövidesen – az ősz folyamán – már megnyitja kapuit a látogatók előtt. A kaposvári állomás bázishelyének felújítása még zajlik, feltehetőleg tavasszal már ott is befejeződnek a munkálatok. A nagyszabású zarándokút részletes kidolgozásának feladata tehát még a lelkészek és segítőik előtt áll, de úgy tűnik, a célok és a motivációk jól artikuláltak, a lelki alapok szilárdak, erre pedig lehet „várat” építeni. És bizonyára akár egy balatonszárszói nyaralás után is sok evangélikusnak eszébe jut majd, hogy tóparti elcsendesülését valamilyen aktívabb lelki élménnyel zárja, és hajlandó ezért mindössze harminc kilométert utazni délre.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 37–38. számában jelent meg 2019. szeptember 22-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!