Hogyan dolgozhatja fel az egyház a múltat?

Hogyan dolgozhatja fel az egyház a múltat?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor
„Vállalni kell, hogy ez a mi egyháztörténetünk. És hogy minden személyes történetnek, közösségtörténetnek és egyháztörténetnek egyszerre vannak nagyon pozitív és vállalhatatlanul negatív dolgai.”

Nem olyan régen hagytuk magunk mögött a rendszerváltás harmincadik évfordulóját. Persze e történelmi fordulat kapcsán nem lehet konkrét dátumot meghatározni, hiszen a rendszerváltás/rendszerváltozás nem pontszerű esemény volt, hanem egy olyamat folyamat, amely évekig tartott, és hatása, eredményei vagy éppen eredménytelensége mind a mai napig érezteti hatását.

Az egyházak számára is gyökeres fordulatot jelentett: addigi megtűrt vagy tiltott státuszukból egyszeriben „szabadság” lett. De vajon mi történt az egyházakon belül? Hogyan élte meg – elsősorban – az evangélikus egyház a rendszerváltást? Elszenvedője vagy alakítója volt? Miből váltottak át mire? Mit jelenthet a rendszerváltás azoknak, akik akkor még nem éltek? És hogyan tudjuk feldolgozni az elmúlt rendszer történéseit, mit tudunk tanulni belőlük?

Kovács Viktorral beszélget dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára, egyháztörténész, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese.

Háló – Dokumentumok és tanulmányok a Magyarországi Evangélikus Egyház és az állambiztonság kapcsolatáról 1945–1990 című sorozat a Magyarországi Evangélikus Egyház tényfeltáró munkájának időszakos eredményeit foglalja kötetekbe. A közelmúltban jelent meg a sorozat 3. kötete a Luther Kiadó gondozásában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!