Holland-magyar diákprojekt a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban

Holland-magyar diákprojekt a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban

Share this content.

Szöveg és fotó: Kecskeméti Zsuzsanna
Nyíregyháza – Doetinchem, Gerderland tartományának városa, a német határhoz közel fekszik, Kelet-Hollandiában. A mindössze 60.000 főt számláló kisváros középiskolájából az Ulenhof College-ból látogatott Nyíregyházára 14 diák és 2 pedagógus.

A csoport a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium vendége, mert a nagy múltú nyíregyházi gimnázium és a holland középiskola testvériskolai kapcsolatokat ápol, lassan két évtizede. A vendégek megismerkedtek a főváros és a megye nevezetességeivel, és Nyíregyháza város izgalmas és érdekes látványosságaival is. A város működésébe és történetébe Dr. Szemán Sándor főjegyző úr nyújtott betekintést, aki a városháza Krúdy-termében várta a diákokat. A csoport megilletődve hallgatta, hogy egy nappal korábban Magyarország miniszterelnökét fogadták ugyanitt. A történelmi és jelenkori működés bemutatása után a vendégek kiléphettek a városháza erkélyére, majd körbevezették őket a városháza fontosabb termein, sőt a titokzatos könyvtárba is beléphettek, megnézhették a város kapcsos könyvét. Ez a kedves kezdeményezés a város összes végzős diákjának a nevével, magával ragadta a hollandokat és a fiatalabb Kossuth-diákok is lázasan keresgették a családtagok, barátok neveit. A séta folytatódott a Városházán kívül is, ahol a Megyeházát, a szerelem lakatokat és a villamost is megnézték a vendégek. Ezt követően a Városalapítók szobránál főjegyző úr elmesélte a város keletezésének történetét. A látogatás a Kossuth téren, Kossuth Lajos szobránál ért véget, aminek történetéről még hallhattak pár gondolatot a jelenlévők.

A gimnázium vezetése a látogatás során ezüst fokozatú Kossuth-emlékplakettel és elismerő oklevéllel köszönte meg dr. Szemán Sándor főjegyzőnek, hogy évek óta nagy szeretettel fogadja a holland látogatókat, így munkájával hozzájárul a két iskola testvérkapcsolatának erősítéséhez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!