Oltár elé állhatnak a homoszexuálisok a Rajna-vidéki Protestáns Egyházban

Oltár elé állhatnak a homoszexuálisok a Rajna-vidéki Protestáns Egyházban

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bad Neuenahr – A homoszexuális partnerek, a heteroszexuális házaspárokhoz hasonlóan, oltár elé állhatnak a Rajna-vidéki Protestáns Egyházban.

A második legnagyobb német tartományi egyházban az elmúlt héten pénteken (2016. 01. 15.) az azonos nemű élettársak és a különböző nemű házaspárok teljesen azonos szinten való kezeléséről döntöttek. Az egyházi rendszabályozásban ezentúl ez a megváltoztatott szöveg olvasható: „A házasság olyan istentisztelet, amely egy polgári házasságkötés vagy egy bejegyzett élettársi kapcsolat alapján köttetik meg, és amelyben a házassági közösséget vagy az élettársak közösségét Isten szavának és áldásának rendelik alá.”

A homo-párok megáldása tehát ezzel hivatalossá vált és ugyanabban az egyházi anyakönyvben kerül majd bejegyzésre, mint a heteroszexuális pároké.

Az előfeltétele, a klasszikus házassághoz hasonlóan az, hogy a pár legalább egyik tagja a protestáns egyház tagja legyen. A meleg és leszbikus párok házasságkötése előtt is lelkészi beszélgetésre kerül sor. Az esküvőt a vasárnapi istentiszteleten jelentik be. A lelkészeknek azonban joguk van ahhoz, hogy „lelkiismereti okokra hivatkozva” elutasítsák a homoszexuális párok összeadását. Sőt a gyülekezetek is dönthetnek úgy, hogy nem adnak engedélyt arra, hogy templomaikban melegek és leszbikusok esküvőit tartsák. Ilyen esetben egy másik gyülekezetet kell találni arra, hogy az esküvőt megtarthassák a pár számára.

Az esküvő és a házasság erősíti a hitet és az egyházhoz tartozást

Észak-Rajna-Vesztfália emancipációért felelős miniszter asszonya, Barbara Steffens (Zöldek-Grüne) „nagy lépésként” üdvözölte a döntést. „A rajnai egyház ezzel utat nyitott meg, spirituális hazát és hitbeli családot adott az azonos nemű párok számára„ – mondta az epd-nek (Evangelischen Pressedienst) Düsseldorfban. „Örülök a döntésnek, mert benne van az, aminek a házasságnak lennie kell: szeretetteljes odafordulás, amelyet minden ember érez, átél és továbbadhat, és teljesen függetlenül szexuális orientációjától. A rajnai tartományi egyház az azonos nemű párok számára helyreállította a hit, a szeretet és az egyház harmóniáját.”

A Homoszexuálisok és Egyház Munkacsoport (HuK) is gratulált a Rajnai Protestáns Egyháznak: „Nem attól függ, hogy homo vagy hetero, hanem attól, hogy a párok a megbízhatóság, az egymáshoz tartozás és a felelősség útján tudnak-e járni” – írta nyilatkozatában Thorsten Maruschke és Markus Gutfleisch.

„Mivel Isten nem ismer sorrendet, az egyháznak sem szabad különbséget tennie. Bár nem akar minden homoszexuális vagy leszbikus pár házasságot kötni egymással, mégis azok, akik ezt szeretnék, a szertartással erősödhet a hitük és az egyházhoz való tartozásuk is.”

Többségi döntés

A döntést többséggel hozták meg a zsinati tagok. 211-ből csak heten voltak az azonos nemű párok egyházi házasságkötése ellen és kilencen pedig tartózkodtak. Az egyházjogi nyilatkozatban is egyértelműen támogatták azt a passzust, amely szerint nincsen semmiféle kizáró oka annak, hogy azonosan kezeljék a heteroszexuális házaspárokat és az azonos nemű élettársakat.

A 2,65 millió tagot számláló egyházban eddig 46 esetben áldották meg istentiszteleten azonos nemű párok frigyét, hiszen már 2000 óta lehetőség volt erre, ha a lelkész és gyülekezete hajlandó volt helyet biztosítani számukra. Az esküvő formája azonban nem volt azonos a heteroszexuális házasságkötéssel, hiszen az azonos neműeknél csak egy áhítatot tartottak.

Németországban a húsz tartományi egyház közül eddig a Hessen és Nassau Protestáns Egyházában hoztak a rajnaihoz hasonló döntést, bár ott csak áldásnak és nem házasságkötésnek hívják a szertartást. Württembergben és Szászországban a zsinatok nemrégiben elutasították a hasonló irányú döntést. A többi tartományi egyházban bizonyos körülmények között lehetőség van az azonos nemű párok megáldására.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!