Hősök

Hősök

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Lupták György
„Ha Isten is megsegít, újra találkozhatom feleségemmel, gyermekeimmel és kollégáimmal. Ha viszont nem kapom meg ezt a lehetőséget, az is Isten akarata lesz. Ne sírjatok, ne aggódjatok, mindent Isten kezéből veszek.” Lawan Andimi lelkész szavai ezek, akit idén január 3-án raboltak el Nigériában a Boko Haram terroristái. Az emberrablók által közzétett videóban üzente mindezt, és egyidejűleg segítséget is kért a kormánytól, valamint az egyházvezetéstől.

A nigériai keresztyén egyházak ernyőszervezetének, a Christian Association of Nigeriának (Nigéria Keresztyén Szövetsége) egyik vezetője, Stephen Dami Mamza püspök számolt be újságíróknak a terrorszervezettel folytatott tárgyalásokról. Elmondta, hogy kudarcot vallottak, nem sikerült elérniük a lelkész szabadon bocsátását. A Boko Haram a kezdeti százhuszonötezer eurós váltságdíjat ötszázezer euróra emelte. Ekkora összeget képtelenek voltak kifizetni. Ezért a kegyetlenségéről hírhedt terrorszervezet január 20-án Lawan Andimi lelkészt kivégezte. Felesége, kilenc gyermeke és gyülekezete siratta meg elveszítését. Nigéria mintegy kétszázmillió lakosából körülbelül kilencvennégymillióan valamelyik keresztyén egyháznak a tagjai. A többség muzulmán.

Az Open Doors nemzetközi szervezet legfrissebb jelentését tartom a kezemben. A szervezet azt vizsgálja, hogy a különböző országokban a vallásszabadság hiánya mennyire érinti az ott élő keresztyéneket. A szervezet kutatási módszerei alaposak, és az eredmények hitelesek. Rendszeresen összefoglaló jelentést tesznek közzé, ez az úgynevezett „üldözés világindexe” (Weltverfolgungsindex). A mostani jelentés összesen hetvenhárom országban állapít meg keresztyénüldözést. A szervezet jelentése precízen kidolgozott pontrendszer alapján besorolja az érintett országokat egy ötvenes listába. Ennek legelején már régóta Észak-Korea áll. Vagyis itt vannak a legtöbb veszélynek, gyakran életveszélynek kitéve keresztyén emberek. A jelentés szerint Afrikának a Szaharától délre eső térségében, Maliban, Burkina Fasóban, Mauritániában és újabban Kamerunban is erősen fokozódott a keresztyének veszélyeztetettsége. Dzsihadista, iszlamista csoportok, mint újabban Nigériában a „fulani pásztorok”, járják a falvakat, és áttérésre kényszerítik a keresztyéneket: „Térj át vagy meghalsz!”

Döbbenetes adatok. Ezekben az országokban nagyjából ötmilliárd ember él, köztük becslések szerint hatszáznegyvenmillió a keresztyén. És ezek között kétszázhatvanmillióan vannak azok, akik extrém vagy nagyon magas szintű üldözésnek vannak kitéve. Ez azt jelenti, hogy szinte naponta kell elszenvedniük az üldöztetés számtalan formáját, a verbális fenyegetéstől kezdve a családjukból való kiközösítésen át egészen az életük kioltásáig. No meg azt is, hogy ma Jézus Krisztus követői a legtöbb üldöztetésnek kitett vallás!

Figyelemre méltó tény, hogy az első ötven ország közül negyven egyértelműen muszlim többségű, elsősorban arab ország vagy közép- és észak-afrikai. De tizedik helyével „előkelő” helyet foglal el a listán India is, ahol inkább a hinduk vallási türelmetlenségétől kell szenvedniük a keresztyéneknek. És meglepő a listán Kolumbia negyvenegyedik vagy Oroszország negyvenhatodik helye. Ez utóbbiban nyilván a kisegyházakhoz tartozók vannak kitéve az ortodox „államegyház” elnyomásának.

Egyik szentföldi utam során – Jeruzsálemben, a Via Dolorosa végén, közeledvén a Szent Sír-templomhoz – fotóztam le a szomszédos oldal képén látható molinót. Kopt szerzetesek laknak ott szegényes kuckóikban, a templom felső szintjére szorulva. Ők függesztették ki gyászukat, megosztva minden arra járó zarándokkal. A keresztyén világot sokkolta akkortájt, 2015 elején a tragédia: huszonegy kopt férfit, akik vendégmunkásként dolgoztak Líbiában, az Iszlám Állam terroristái a tengerparton lemészároltak. Bűnük a keresztyénségük volt.

A molinón ez az akkor a világsajtót bejárt fénykép látható, meg két igevers. Az egyik a 142. zsoltár 6. verse: „Hozzád kiáltok, Uram, és ezt mondom: Te vagy oltalmam, te vagy osztályrészem az élők földjén.” A másik János evangéliuma 16. fejezetének 2. verse: „A zsinagógákból kizárnak titeket, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez.” Olvasható továbbá III. Shenouda kopt pápa (2012-ben, nyolcvannyolc évesen hunyt el) A hősök című, korábban írt versének részlete is. Hevenyészett fordításban így hangzik:

Csodálom, milyen rendíthetetlenül álltatok a zsarnokok előtt,

legyőzve ezzel az egész világot.

Mi tette a halált oly kedvessé szívetek számára,

láttátok benne az élet dicsőségét?

Vagy láttátok a rátok váró Krisztust,

így siettetek találkozni vele?

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 5–6. számában jelent meg 2020. február 16-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!