A 2021-es székesfehérvári ökumenikus imaalkalmat láthatták a nézők a Hitünk és életünk műsorában

A 2021-es székesfehérvári ökumenikus imaalkalmat láthatták a nézők a Hitünk és életünk műsorában

Share this content.

Forrás: szfvar.katolikus.hu, szöveg: Berta Kata, videó: Somogyi Tamás és Berta Kata
Székesfehérvár – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2021. január 17. és 24. között ismét megrendezte az ökumenikus imahetet. Hazánkban a járványügyi helyzetre való tekintettel sok helyen rendkívüli módon tartották meg a krisztushívők egységéért szóló istentiszteleteket. Székesfehérváron a város lelkipásztorai a hívek jelenlétét nélkülöző, on-line imaalkalmat szerveztek, melynek igehirdetője Spányi Antal püspök volt. Az imahét témájában megszólalnak a református, az evangélikus és baptista közösségek képviselői is, 2021. január 31-én, vasárnap, 19.20-kor a Fehérvár Televízióban.

A 2021-es imahét anyagát a francia Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” - kiválasztott ige kifejezi a közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére. Ez adta a témáját Székesfehérváron is a város lelkipásztorai on-line ökumenikus imaalkalmának, amelyen Spányi Antal püspök hirdetett igét.

„A szakadás sebének a gyógyítását Isten kegyelme fogja begyógyítani. De ehhez a mi hozzáállásunk is kell. El kell fogadnunk a gyógyszert, a gyógyítást és Isten kegyelmét befogadva, együtt gondolkozva Vele, elfogadni azt az ajándékot, amit úgy mondunk: a keresztények egysége” – hangsúlyozta a katolikus főpásztor.

Révész Lajos, fehérvári baptista lelkész az ökumenikus imahétre választott témára utalva kiemelte: a kérdés az, hogy elismerjük-e egymást, elismerjük-e, hogy szükségünk van a másikra, akire a szőlőtő evangéliumi példája nyomán azt mondhatjuk, egy másik más ízt, másféle szőlőszemet képvisel.

Szász Zoltán, a fehérvári református lelkipásztor a 2021-es ökumenikus imahét alapigéjéhez kapcsolódva azt hangsúlyozta: minden hívő életének lényege, hogy Krisztusban terem-e az élet gyümölcsöt benne, vagy csak közel van Krisztushoz, ami nem elég a terméshez. Benne kell lenni Krisztusban. Az Újszövetség 163-szor írja le azt a szót, hogy Krisztusban. Ez egy áldott állapot, amikor a férfiak is lehetnek áldott állapotban.

„Az idei ökumenikus imahéten azért is imádkozunk együtt, hogy Krisztus szava ma is élő, mindent átható erővel szólaljon meg bennünk, az Ige által – mondta Bencze András evangélikus püspök helyettes – aki szerint Jézus szeretetében, a szőlőtőn vesszőként megmaradva jár át minket az Ő élete. Krisztussal együtt mindannyian, sőt Őrajta keresztül az Atya gyermekei vagyunk. Mert nem csupán egy Isten áll fölöttünk, hanem egy Apa, akinek a családjához tartozunk, és ez ad igazi közösséget egymással.”

Berze János, református lelkészi elnök az ökumenikus imahét vezérmottóját emelte ki, miszerint valóban Jézus a szőlőtő, és mi a szőlővessző. Őrajta keresztül árad az élet belénk, és vagyunk kapcsolatba egymással, Istennel. Nélküle semmit sem tehetünk, emberileg erőlködhetünk, de az, hogy harmonikus és gyümölcsöző legyen közösségi életünk, nem megy Jézus nélkül.

A vallási magazin az adással egyidejűleg online is nézhető a TV weboldalánA

Hitünk és Életünk műsora adására 2021. január 31-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig február 3-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!