Jól sikerült a humán hét a Vajda-gimnáziumban

Jól sikerült a humán hét a Vajda-gimnáziumban

Share this content.

Szöveg: Molnár Béla
Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium humán heti programja a Kádár korszakról szóló előadással kezdődött, melyben e sorok írója tekintett, emlékezett vissza. Az előadás azzal a hagyományteremtő céllal valósult meg, hogy minden évben a gimnázium egyik tanára is dolgozzon fel egy szabadon választott témát. Ez alkalommal az időpont – április 4-e – adta a az ötletet a feldolgozott korszakra.

A keddi napot is a történelemnek szenteltük. Szarka László történész látogatott el hozzánk, aki az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa, és Az 1947–48. évi csehszlovák–magyar lakosságcsere története és emlékezete címmel tartott nagyszerű előadást. Az eseményt a Rákóczi Szövetség pályázati forrásából fedezhettük. A tizenkettedikesek mindkét előadásból sokat profitálhattak, nem csak a tananyaghoz tartozó, de azon túlmutató ismeretekből is. A prezentációról felvétel is készült, mert úgy véltük, hogy ez a téma a szarvasaikat is érdekelheti.

Még a szerda is a történelemé volt. Hagyományos versenyünk ez évtől dr. Nádor Jenő nevét viseli. A téma a magyar történelem 1849–1867 közötti szakasza volt, melyet most négy iskola csapatai dolgoztak fel. Dévai testvériskolánkon kívül a mezőberényi és a békéscsabai evangélikus testvéreink is egy-egy csapattal képviselték iskolájukat. A mezőberényi diákok hódították el a dobogó legmagasabb fokát. A verseny játékmestere Pécsváradi Antal volt, aki nagy rutinnal és humorral irányította a vetélkedést. A megvalósítás a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre és Kepenyes György anyagi támogatásának köszönhető.

Csütörtökön már a szépirodalom területére kalandoztunk. Mint tavaly is, szarvasi alkotót invitáltunk egy előadásra. Harencsár László meseíró a 9. évfolyamosok körében egy szűk órát töltött a gimnáziumban, amely lehetőséget biztosított arra, hogy őt és alkotói tevékenységét is megismerjük. Sokaknak talán meglepő, hogy nem csak meseíró, mint ahogyan a Mesél az erdő cím is sejteti, de novellával, kisregénnyel és drámával is jelentkezett már. Az előadáson beszélgetőtársa, a moderátor Németh Judit tanárnő volt.

A hét egy nagyobb eseménnyel, a Vajda-gálával zárult. E rendezvény a Cervinus Teátrumban kapott helyet. Diákjaink ismét bizonyították, hogy rendkívül sokrétűek. Jó lenne felsorolni, hogy mi mindenben jeleskednek és ezt a színpadon is magabiztosan bizonyítják, de erre a cikk terjedelme nem ad lehetőséget. A produkciók másfél óráig szórakoztatták az iskola diákjait, tanárait és vendégeinket, de az idő valóban gyorsan elröpült. Köszönjük a fellépőknek a felkészülésbe fektetett munkát, nem feledkezve meg arról, hogy minden produkció mögött ott áll egy pedagógus is. Az esemény koordinálását és az eredményes lebonyolítást dr. Laukóné Adamik Edit tanárnőnek köszönhetjük. Akinek az érdeklődését felkeltettük, feltétlenül ajánljuk a produkciókról készült televíziós felvételt.

Később értékeljük majd az elmúlt hetet. Az azonban biztos, hogy jövőre is lesz humán hét, és már most is vannak ötleteink a programokra…

A szerző munkaközösségvezető.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!