A Humán Héttel zárult a tematikus hetek sora a Vajdában

A Humán Héttel zárult a tematikus hetek sora a Vajdában

Share this content.

Szöveg: Mészáros Tünde
Szarvas – Humán Hetet tartottunk a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2017. április 3-tól 7-ig. A hét programjai közül több is kapcsolódott a színházhoz, a művészetekhez, de részt vehettek diákjaink rendhagyó órákon is.

Ezek sorát nyitotta meg hétfőn dr. Szalbot Balázs, egykori vajdás diák előadása. Felfoghattuk rendhagyó osztályfőnöki óraként is, hiszen Balázs a pályaválasztással, a karrierépítéssel kapcsolatosan adott tanácsokat, ötleteket a megjelent diákoknak.

Hétfő délután Békéscsabára utaztunk, ahol színjátszó csoportunk negyedik alkalommal vett részt az Ádámok és Évák ünnepén. Ez alkalommal Shakespeare műveiből kellett feldolgozniuk valamit. Iskolánk színjátszói a Lear királyt választották és Líra király címmel színvonalas bemutatót tartottak. A neves színészekből, írókból és kritikusokból álló zsűri két díjat is a Vajda Színjátszó Csoportnak ítélt: „ A legjobb előadás” és a „Legjobb női főszereplő” díjat /Marik Zsuzsi/ zsebelhettük be. Mondanom sem kell, nagyon büszkék vagyunk rájuk!

A felnőtté válás, a szülői ház elhagyása hosszú és sokszor egyáltalán nem könnyű „feladat”. Mennyit viszünk, vigyünk magunkkal szüleink, nagyszüleink tanításából?

Ezzel az igen aktuális és nehéz kérdéssel szembesülhettek azok a diákjaink, akik részt vettek április 4-én, kedden a Nyitott Kör és a Tünet Együttes közös produkciójában létrejött komplex színházi, nevelési előadáson. Salka Zsuzsa tanárnő nyertes pályázatának köszönhetően két osztálynak volt lehetősége szembesülni a függetlenedés érzékeny és összetett problémakörével egy emlékezet-utazáson át.

Szerda délelőtt került sor Tábor Lajos, a Színitanház drámatörténeti oktatójának előadására. A rendhagyó irodalomóra apropóját a Jókai Színház által meghirdetett Shakespeare feldolgozások adták. Ehhez kapcsolódóan végzős diákjaink, betekinthettek a királydrámák világába. A hatalmi játékok és egyéni konfliktusok sokszínűségét három drámán keresztül mutatta be Tábor Lajos.

A legismertebb a Hamlet volt, amely sok gimnáziumban kötelező olvasmány, a vajdások által feldogozott Lear király, és az irodalommal, színházzal foglakozók szerint a legtökéletesebb, s egyben legkegyetlenebb királydráma a Macbeth. S hogy ne csak tragédiák borzolják fiataljaink lelki békéjét, néhány gondolat erejéig egy kis szerelmi líra, néhány szonett is bekerült a sokszínű és igen informatív előadásba.

A dr. Nádor Jenőről elnevezett vajdás történelem versenyt szerdán délután rendeztük meg. Ezúttal az 1867– től 1914-ig tartó időszak volt a téma.

Az iskola négy csapatával együtt törte a fejét a dévai testvériskolánk csapata, de a mezőberényi evangélikus testvéreink is elfogadták a meghívásunkat. A verseny magas színvonaláról most is Pécsváradi Antal gondoskodott, aki egyben játékmester is volt.

A kérdésekre filmrészletek, képek, vagy éppen a zene segítségével írásban vagy szóban lehetett válaszolni. A diákoknak a válaszokat a megadott szakirodalom korábbi feldolgozása alapján kellett megadniuk, mely általában sikerült is. Természetesen a dobogóra nem álhatott fel mindenki, de a verseny kiváló alkalom volt arra, hogy a résztvevők tudása gyarapodjon.

Minden évben részt veszünk a szarvasi bíróság nyílt napjain. Ezúttal dr. Hankó Ferenc látogatott el hozzánk, aki a Mezőtúri Járási Bíróság elnöke. Előadásának címe Nyitott bíróság volt, de nem csak e hatalmi ággal ismerkedhettünk meg, hanem jogtörténeti és jogelméleti kérdésekkel is. A történelmi áttekintés során az előadó bevonta a diákokat, így biztosítva az előadás interaktivitását. Az elnök kellő humorral kezelte az amúgy „száraz” témát, így az előadás végére a 11. évfolyamos hallgatóság számos olyan ismeretet szerezhetett, mellyel megtámogathatja történelmi ismereteit. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a tanítási óra kereteiből kilépve is lehet hasznos tudást szerezni.

A csütörtöki nap a Vajda-gáláé volt. Ebben az évben is izgalommal teli készülődés előzte meg a hagyományos eseményt. A tavaszköszöntő diákgálát a Cervinus Teátrumban rendezték meg.

A műsorszámok között volt ének, hangszeres zene, aerostep és aerobik, szavalat, színdarab és még sorolhatnánk. A tanulók most más oldalukról mutatkozhattak be egymásnak és egymás előtt.

Sokan hosszú évek óta a tanulás mellett a művészeti alapiskolában vagy éppen valamelyik sportegyesületnél keményen gyakorolnak, edzenek. Mások kiválóan szerepelnek különböző humán tanulmányi versenyeken. Ezért is fontos számukra, hogy ezt az oldalukat is bemutathassák. A gálára néhányan már több hónapja készültek, hogy az előadott műsorszám a lehető legmagasabb szintű legyen. A csütörtök délután ezért is volt olyan jelentős esemény. Kellemes hangulatban telt el az idő, észre sem vettük a majd két óra elteltét.

Már beszámoltunk arról, hogy milyen szép sikereket értek el tanulóink a Rejtőzködő kincseink pályázaton. Most a sikeres diákok közül ketten, Urbancsok Anett és Uhljar Janka vállalták, hogy diáktársaival megosztják a németországi jutalomút élményeit. Az előadáson nem csak német történelmi városokat ismertek meg, de a reformáció helyszíneiről is tudást meríthettek a fiatalok. Diákjaink nem mellékesen így tisztelegtek a reformáció ötszázadik évfordulója előtt.

Pénteken a tematikus hetünk záró rendezvényén dr. Szabó Géza egyetemi docens, tanszékvezető tartott előadást. Részletesen megismertetett bennünket az első világháború Dolomitokban folyó csatározásával, de megismerhettük a terület geográfiai jellegzetességeit is. Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a háború kegyetlen dolog, de eddig keveset tudtunk arról, milyen is magashegységi körülmények között az ellenséggel és a faggyal egyszerre megküzdeni. A bemutató diáin nagyszerű fotókat láthattunk, melyeket az előadó maga készített a túrái során.

Reméljük, hogy a Humán Hét rendezvényeivel sok új, érdekes, tanulságos dolgot tudtunk nyújtani tanulóinknak.

A szerző a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!