Humanitárius folyosók létrehozásáról döntöttek francia egyházak

Humanitárius folyosók létrehozásáról döntöttek francia egyházak

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org
Párizs – Több franciaországi egyház – köztük a Lutheránus Világszövetség egyik tagegyháza, az Elzász-Lotharingiai Egyesült Protestáns Egyház – úgy döntött, hogy olasz minta alapján humanitárius folyosókat hoznak létre a biztonságos bevándorlás érdekében. A projektet Olaszországban eredetileg a Szent Egyed Közösség kezdeményezte, majd csatlakozott hozzájuk az ottani valdens és a metodista egyház is.

A francia együttműködésben az egyházakon túl a francia bel- és külügyminisztérium is partnerséget vállalt. A cél idén ötszáz menekült biztonságos beutazásának biztosítása Libanonból. A projektben részt vevő személyeket vagy családokat még Libanonban kiválasztják, majd rövid távú vízummal, légi úton utaztatják Franciaországba, ahol standard módon be kell adniuk a menekültügyi kérelmet. A kérelem elbírálásáig önkéntesek gondoskodnak a lakhatásukról, és folyamatosan szakemberek segítik őket. 

A koordinációt végző protestáns segélyszervezet 2015 óta százhuszonöt személy letelepedését kísérte végig, közülük két személy kivételével mindenki megkapta a tartózkodási engedélyt, és sokan munkát is találtak. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!